Uutta tietoa huonoennusteisen rintasyövän hoitoon
Tuore tutkimus auttaa kehittämään uusia hoitokeinoja MYC-positiiviseen rintasyöpään, jonka ennuste on usein heikko ja johon ei ole tällä hetkellä olemassa tehokkaita hoitoja. FM Johanna Anttila väittelee Roosa nauha -päivänä 4.10.
Rintasyöpä on naisten yleisin syöpä, ja noin puolessa tapauksista havaitaan MYC-proteiinin yli-ilmentymistä. MYC:n yli-ilmentyminen kiihdyttää syöpäsolujen kasvua ja tekee niistä aggressiivisia. Käytössä ei tällä hetkellä ole syöpähoitoja, joiden vaikutus kohdentuisi suoraan MYC:n vaikutuksiin.
Helsingin yliopiston väitöskirjatutkija Johanna Anttila löysi tutkimuksessaan MYC-positiivisille syöpäsoluille elintärkeitä aineenvaihduntareittejä. Näiden reittien ymmärtäminen voi auttaa kehittämään uusia, täsmällisempiä hoitomuotoja, jotka pystyvät tehokkaammin pysäyttämään syövän etenemisen.
– Havaitsimme, että lääkkeet, joiden vaikutus kohdentuu näihin MYC:n ohjaamiin solutoimintoihin, estävät tehokkaasti MYC-positiivisen rintasyövän kasvua useissa erilaisissa rintasyöpämalleissa, hän kertoo.
Tutkimuksessa selvisi myös, että MYC:n vaikutukset mitokondrioiden toimintaan, ohjelmoituun solukuolemaan sekä immuunijärjestelmän välttämiseen ovat avainasemassa syöpäsolujen selviytymisessä.
– Esimerkiksi mitokondrionaaliseen aineenvaihduntaan kohdentuvat lääkehoidot näyttävät olevan tehokkaita MYC-positiivisten rintasyöpäsolujen täsmähoidossa.
FM Johanna Anttilan väitöstilaisuus pidetään syöpätutkimuksen tärkeyttä esiin nostavana Roosa nauha -päivänä perjantaina 4. lokakuuta.
Lue lisää tutkimuksesta
Yhteystiedot:
Johanna Anttila
p. 0400 951 991
johanna.m.anttila@helsinki.fi
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Helsingin yliopiston mediapalvelu
Puh:02941 22622mediapalvelu@helsinki.fiKuvat
Linkit
Helsingin yliopisto on yli 40 000 opiskelijan ja työntekijän kansainvälinen tiedeyhteisö, joka toimii neljällä kampuksella Helsingissä ja usealla muulla paikkakunnalla Suomessa. Kansainvälisissä yliopistovertailuissa Helsingin yliopisto sijoittuu maailman parhaan yhden prosentin joukkoon. Helsingin yliopisto on perustettu vuonna 1640.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Helsingin yliopisto
Istukan geenit antavat uutta tietoa hedelmöityshoitojen vaikutuksista lapsiin19.12.2024 12:05:25 EET | Tiedote
Hedelmöityshoidoissa käytettyjen menetelmien vaikutusta lasten kehitykseen selvitettiin ensi kertaa tutkimalla istukan geenejä. Ero pakastetuista alkioista ja tuoresiirrolla alkunsa saaneiden raskauksien välillä näkyi istukoissa selvästi. Lisäksi löytyi muutos lihavuuteen ja kakkostyypin diabetekseen yhdistetyssä geenissä.
Kuppa kukoisti Etelä-Amerikassa jo ennen Kolumbusta18.12.2024 18:18:27 EET | Tiedote
Muinaisten luurankojen DNA:ta tutkimalla selvisi, että kuppa ja sen sisartaudit olivat Amerikassa jo paljon ennen Kristoffer Kolumbusta. Kolumbus toi taudin mukaan Eurooppaan, ja myöhemmin kolonialismi teki siitä maailmanlaajuisen.
Naisparien todennäköisyys saada lapsia on kasvanut, mutta vain korkeasti koulutetuilla18.12.2024 08:30:00 EET | Tiedote
Korkeasti koulutetut naisparit saavat lapsen useammin kuin vähemmän kouluttautuneet naisparit. Koulutuksen merkitys on korostunut entisestään ajan myötä, selviää Helsingin yliopiston tutkimuksesta.
Lohen geenit paljastavat puberteetin ja evoluution salaisuuksia17.12.2024 12:45:00 EET | Tiedote
Helsingin yliopiston tutkimus osoittaa, miten yksittäinen geeni voi vaikuttaa merkittävästi lohen sukukypsyysikään, joka on ratkaisevan tärkeä lohen elinkaaren kannalta.
Narukuviot valottavat kulttuurien välisiä yhteyksiä ja matemaattisen ajattelun juuria17.12.2024 09:51:50 EET | Tiedote
Tuoreen tutkimuksen mukaan ympäri maailman dokumentoidut sormilla muodostettavat narukuviot voivat viitata jopa vuosituhansia vanhaan yhteiseen kulttuuriperintöön. Tutkimus tarjoaa uudenlaisen tavan tutkia kulttuuristen ilmiöiden kehitystä ja levinneisyyttä matemaattisten menetelmien avulla.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme