SDP EDUSKUNTA

SDP:n Perholehto: Taksiala ansaitsee vaikuttavia tekoja

Jaa

Taksilainsäädännön muutosesitykset tulisivat vasta syksyllä 2025 eduskuntaan tänään julkaistun säädöshankkeen mukaan. Liikenne- ja viestintäministeriön mukaan muutamat esityksistä vaativat vielä lisäselvityksiä. Liikenne- ja viestintäministeriöllä oli lausuttavana arviomuistio mahdollisista muutoksista keväällä 2024.

Kuva: Jukka-Pekka Flander / SDP
Kuva: Jukka-Pekka Flander / SDP

– Toivon todella, että ministeriö käyttää lisäajan tehokkaasti huolelliseen valmisteluun ja eduskuntaan tuodaan esitys, joka on vaikutuksiltaan perusteellisesti arvioitu. Vuoden 2018 taksiuudistuksesta lähtien ala on paininut mainehaittojen kanssa, samalla asiakkaat ovat kadonneet ja työvoiman saatavuus on laskenut. Näennäiset toimet ilman tuloksia lisäävät vain kustannuksia ja nakertavat alan tulevaisuutta entisestään, toteaa liikenne- ja viestintävaliokunnan jäsen, kansanedustaja Pinja Perholehto (sd).

Helsingin Sanomat tänään ja aiemmin MTV uutisoi taksinkuljettajien seksuaalirikosepäilyjen kasvaneen, vaikka jo alkuperäinen vuoden 2018 taksiuudistus estää mm. väkivalta- ja seksuaalirikoksesta tuomitun saamasta taksinkuljettajanlupaa. Lakia päivitettiin seksuaalirikosten kokonaisuudistuksen yhteydessä.

– Jokainen tapaus on liikaa ja vaikuttaa kansalaisten kuvaan koko alasta. Toivon, että liikenne- ja viestintäministeriö yhteistyössä poliisin kanssa tutkii tapaukset ja etsii vaikuttavat keinot näiden estämiseen. Pelkkä ponteva reagoiminen hätäisesti kasatuilla esityksillä ei nyt riitä, sanoo Perholehto.

Rinteen–Marinin hallitus lähti jo korjaamaan lainsäädäntöä harmaan talouden torjumiseksi ja valvonnan mahdollistamiseksi.  Y-tunnus tuli pakolliseksi.  Samoin taksamittari, kun hinta perustuu ajan tai matkan mittaamiseen. Taksivalaisin palasi pakolliseksi, ellei erikseen sovittu etukäteen asiakkaan kanssa. Yrittäjä- ja kuljettajakoulutus palautettiin pakolliseksi, hintojen ja lupien esittämistä asiakkaalle selkeytettiin. Kuljettajakoetta vaikeutettiin arvioimaan paremmin vaatimusten sisäistämistä ja kykyä palvella. Y-tunnus-vaatimus johti 2 000 taksiluvan peruuttamiseen.

Vuoden 2019 taksiuudistus jakoi alan markkinat, kuten lakiuudistuksen kriitikot ennustivatkin. Suurissa kaupungeissa puhutaan villeistä takseista ja taksinkuljettajien rikoksista, samalla pienemmissä kaupungeissa ja maaseudulla tuskaillaan taksien saatavuuden kanssa jopa päiväaikaan. Suuri merkitys on julkisesti ostettujen kyytien kilpailutuksella, joita säännellään mm. sosiaali- ja terveysministeriön lainsäädännössä. Nämä muodostavat helposti puolet yritysten liikevaihdosta pienemmillä paikkakunnilla ja vaikuttavat suoraan saatavuuteen.

– Julkinen keskustelu takseista vaikuttaa totta kai taksipalveluiden käyttöön. Asema-aukion taksit syövät luottamusta myös pikkukaupungin vuosikymmenet alalla toimineeseen yrittäjään. En tiedä, moneenko alan kunnianpalautukseen pienillä taksiyrittäjillä on enää varaa, päättää Pinja Perholehto.

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Kuva: Jukka-Pekka Flander / SDP
Kuva: Jukka-Pekka Flander / SDP
Lataa
Kuva: Jukka-Pekka Flander / SDP
Kuva: Jukka-Pekka Flander / SDP
Lataa
Kuva: Jukka-Pekka Flander / SDP
Kuva: Jukka-Pekka Flander / SDP
Lataa

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta SDP EDUSKUNTA

SDP:n Suhonen: Vientivetoinen palkkamalli syöksee pienipalkkaiset ikuiseen ahdinkoon3.10.2024 14:53:00 EEST | Tiedote

Hallitus on tänään päättänyt tuoda palkkadumppauslain eduskuntaan. Malli tulee väistämättä sitomaan kotimaan palkkakehityksen vientialojen palkkamalttiin ja sen vaikutukset osuvat raskaimmin julkisen sektorin työntekijöihin. Näiden työntekijöiden palkkatason nousu sementoidaan sitomalla sovittelijan kädet. - Tämä tarkoittaa väistämättä sitä, että työnantaja puoli voi nojautua lainsäädännön perälautaan ja todeta, ettei vientialojen korotusta suurempi nosto käy. Kuinka pääministeri Orpo voi pokkana todeta, että ei tässä haluta hillitä eri alojen palkankorotuksia? kysyy kansanedustaja ja työelämä- ja tasa-arvovaliokunnan jäsen Timo Suhonen.

SDP:n Marko Asell: Orpon hallitus maustaa rakentamislakia mieleisekseen2.10.2024 12:13:58 EEST | Tiedote

– Orpon hallituksen rakentamislakiin esittämät muutokset ovat osin ongelmallisia. Kuntien viranomaisille säädettävä rakentamisluvan käsittelyn määräaika voi kääntyä tarkoitustaan vastaan ja kaavoituksen ennakoitavuus ja pysyvyys on vaarassa heiketä. Rakentamislaki vaatii korjaamista, mutta nyt mukaan on sekoitettu oikeistohallituksen kitkerät mausteet, arvioi ympäristövaliokunnan jäsen, kansanedustaja Marko Asell (sd).

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye