Rosebud Oy

Rosebud Sivullisen ohjelmaa viikolla 41

Jaa

Ma 7.10. klo 18

Kirsi ja Harry Lehto: Avaruuden elämää

Kirsi ja Harry Lehto keskustelevat tiedetoimittaja Markus Hotakaisen kanssa avaruuden elämästä ja sen mahdollisista tyyssijoista. 

Enrico Fermi kysyi aikoinaan ”Missä kaikki ovat?” Ketään ei ole löytynyt – ainakaan vielä – mutta muita tähtiä kiertäviä eksoplaneettoja tunnetaan jo tuhansittain. Pieni osa niistä on elinkelpoisia, mutta merkitseekö se välttämättä elollisuutta? Ja mitä elämä ylipäätään on; tunnistaisimmeko hyvin eksoottisen elämänmuodon? 

irsi Lehto on molekulaarisen kasvibiologian dosentti ja Harry Lehto tähtitieteen professori Turun yliopistossa. He ovat Suomen johtavia astrobiologian tutkijoita. Lehdot ovat julkaisseet useita kirjoja mahdollisesta elämästä avaruudesta.

Ti 8.10. klo 17

Heikki Aittokoski: Kunnon kansalainen (Gummerus)

On olemassa kahdenlaisia ihmisiä: kunnon kansalaisia ja juttelijoita. Jakolinja näkyy selvimmin yleisissä saunoissa. Sen tietää Varjeluspoliisin vahtimestari, joka käy Jukolan uimahallin saunassa olemassa hiljaa.

Ajateltavaa hänellä kuitenkin on. Teini-ikäisen tyttären kieli on outoa, ja ex-vaimon kanssa tuli sanaton ero. Sairasta isovelua puhe ei tavoita. Lisäksi on naapurin ihana Marli, jolle tekisi mieli puhua, mutta mistä.

Ti 8.10. klo 18

JULKISTAMISTILAISUUS: Marja Saarenheimo: Kuka minä olen (Vastapaino)

”Tässä kirjassa Marja Saarenheimo tutkii minuuden ja muistin suhdetta ja kysyy, mikä minuudessa on menneisyyttä ja mikä tulevaisuutta, mikä totta ja mikä kuvitelmaa, mikä sisäistä ja mikä ulkoista, mikä ainutkertaista ja mikä kollektiivista:

’Tutkin äskettäin kirjakaupassa kotimaisen kaunokirjallisuuden uutuuspöytää ja lueskelin romaanien takakansitekstejä. Törmäsin yhä uudestaan muistoihin; kadonneisiin, viiltäviin, hajalle repiviin muistoihin, mutta myös sellaisiin, jotka viitoittivat tietä päähenkilön sisimpään tai jopa siirtyivät sukupolvelta toiselle.’”

Psykologi ja psykoterapeutti Marja Saarenheimo tarkastelee kirjoissaan muun muassa vanhenemista ja muistamista.

Ke 9.10. klo 17

Tiina Raevaara: Ikuisen elämän lyhyt historia (LIKE)

”Pitkän iän salaisuus - miksi haluamme löytää sen? Palkitun tieteenpopularisoijan tarinallinen tietokirja hyvinvoinnin trendiaiheesta.

Tiede kehittyy nopeaa tahtia, ja ihmiset elävät yhä pidempään. Millaisin keinoin ihmiskunta on ajan saatossa taistellut vanhenemista ja kuolemaa vastaan ja mitä keinoja käytössämme on tulevaisuudessa?”

Ke 9.10. klo 18

JULKISTAMISTILAISUUS: Raimo Väyrynen: Suomi ja ydinaseet (Rosebud)

"Suomen paikka asevoimien kartoilla on uusi: Naton jäsenenä Suomi ei enää ole ydinasevarustelun ulkopuolella. Siksikin tämä kirja on mitä ajankohtaisin tietoteos."

To 10.10. klo 17.30

Lurra Edition 25 vuotta hienoa kirjallisuutta

Pe 11.10. klo 16

Seppo Sivonen ja Jouko Aaltonen: Nobelien öljydynastia ja suomalaiset  (Into)

Kirjan kirjoittajat Seppo Sivonen ja Jouko Aaltonen kertovat suomalaisten tuntemattomaksi jääneestä roolista idän suuressa öljybisneksessä.

Lukuisa joukko suomalaisia insinöörejä ja muita asiantuntijoita kuului Nobelien dynastian ytimeen niin Pietarissa kuin Bakussakin ennen Venäjän vallankumousta. Uutuuskirja kertoo samalla toisen teollisen vallankumouksen, öljy- ja aseteollisuuden suuresta kuvasta. Öljyn lisäksi Nobelit kehittivät koneita, räjähdysaineita ja aseita.

Kertomus Nobelien öljyimperiumista ja sen suomalaisista on samanaikaisesti kertomus kansainvälisten pääomien keskittymisestä, voiton tavoittelusta, sen aiheuttamista kansallisista ja sosiaalisista ongelmista ja lopulta Nobelien öljydynastian kaatumisesta ja suomalaisten paosta vallankumouksen jaloissa.

Haastattelijana Maria Rossi.

Pe 11.10. klo 17

Jaana Kouri: Tulitanssi – Askeleita samaanin polulla (SKS) 

Mikä samanismissa kiinnostaa 2020-luvun länsimaista ihmistä?

Turun yliopistossa työskentelevä uskontotieteilijä Jaana Kouri on tutkinut uransa aikana uussamanismia ja ihmisten suhdetta ympäristöönsä. Aihe koskettaa häntä läheltä, sillä hän myös itse harjoittaa samaaniutta. Uudessa Tulitanssi – askeleita samaanin polulla -kirjassaan hän avaa ainutlaatuisen näkymän uussamanismiin sekä kokijan että tutkijan silmin. Mikä ihmiskunnan historian vanhimmassa animistisessa uskomusmaailmassa vetoaa nykyihmiseen?

Jaana Kouria haastattelee uskontoantropologi Maija Butters.

Tilaisuuksiin on vapaa pääsy. Rosebud Sivullinen, Kaisaniemenkatu 5 (Kaisa-talo), Helsinki. Esteetön sisäänkäynti katutasosta. Tapahtumat myös striimataan Sivullisen YouTube-kanavalle https://www.youtube.com/@Sivullinen_Lava

Yhteyshenkilöt

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Rosebud Oy

Rosebud Sivullisen ohjelmaa viikolla 4822.11.2024 16:20:39 EET | Tiedote

Ma 25.11. klo 17 Jukka Kekkonen ja Jyrki Knuutila: Suuret oikeudenkäynnit ihmiskunnan historiassa (Art House) Oikeusmurhia, juonittelua ja vääristelyä! - Kymmenen maailmaa eri tavoin ravistelleen oikeudenkäynnin kulisseista löytyy monenlaista valtapeliä, suhmurointia ja suoranaisia oikeusmurhia. Osan vaikutukset ulottuvat meidän päiviimme asti. Jukka Kekkosen ja Jyrki Knuutilan uutusteos Suuret oikeudenkäynnit ihmiskunnan historiassa on huiman kiinnostavaa luettavaa ja näyttää, miten valta on usein jyrännyt oikeuden historian tunnetuimmissa oikeudenkäynneissä. Jukka Kekkonen on Helsingin yliopiston oikeushistorian ja roomalaisen oikeuden professori emeritus. Jyrki Knuutila on Helsingin yliopiston käytännöllisen teologian professori emeritus. Heitä haastattelee kustantaja Urpu Strellman. 26.11. klo 16.30–18.30 ”Eläköön Volter Kilpi!” -keskustelutilaisuus Alastalon salissa -teoksen tekijänä tunnetun kirjailija Volter Kilven syntymästä tulee tänä vuonna kuluneeksi 150 vuotta.
Tilaisuudess

Rosebud Sivullisen ohjelmaa viikolla 4715.11.2024 16:22:20 EET | Tiedote

Ma 18.11. klo 17 Miska Rantanen: Paleface - Protestilaulaja (Johnny Kniga) & Janne Flinkkilä: Pedro (LIKE) Sivullisen lavalla käsitellään suuria sanoja ja viihdemestari(e)n elämää, kun toimittajat Miska Rantanen ja Janne Flinkkilä pureutuvat uutuuskirjoihinsa Palefacesta ja Pedro Hietasesta. Kirjailijoiden lisäksi keskustelemassa on Karri Miettinen aka Paleface. Pedro on joukosta fyysisesti poissa, mutta taatusti mukana anekdooteissa ja muistoissa. Miska Rantanen: Paleface - Protestilaulaja (Johnny Kniga) Paleface on vakiinnuttanut asemansa monialaisena sanatyöläisenä. Hänen teksteissään vilisevät kirjalliset viittaukset ja maailmanparantaminen – mutta myös kiinnostus suomalaisuuden ytimeen. Protestilaulaja avaa, kuinka suojatun keskiluokkaisen kodin kasvatista tuli väsymätön vasemmistoradikaali. Miska Rantanen on helsinkiläinen toimittaja ja kirjailija. Janne Flinkkilä: Pedro (Like) Pedro Hietanen (1949-2023) oli suomalaisen musiikkielämän ja viihteen kameleontti, joka yli puoli vuosi

Rosebud Sivullisen ohjelmaa viikolla 468.11.2024 16:08:56 EET | Tiedote

Ma 11.11. kello 18 Leeni Peltonen & Marketta Salminen: Änkytys – Minun vuoroni puhua (Aviador) Änkytys - Minun vuoroni puhua on ensimmäinen suomalainen änkytyksen monia vivahteita ja tasoja kuvaava kirja. Teoksessa eri-ikäiset ihmiset kertovat koskettavia tarinoitaan änkytyksestä ja sen vaikutuksesta heidän elämäänsä. Ti 12.11. kello 16.30 JULKISTAMISTILAISUUS: Janne Seppänen & Esa Väliverronen: Mediayhteiskunta – Viestintä ja valta huomiotaloudessa (Vastapaino) Vuonna 2012 ilmestynyt ”Mediayhteiskunta”-teoksen ensimmäinen laitos piirsi ajankohtaisen kuvan yhteiskunnasta, joka on monin tavoin riippuvainen mediasta. Sen jälkeen mediamaisema on kuitenkin radikaalisti muuttunut. Täysin uudistettu versio kirjasta ilmestyy nyt alaotsikolla ”Viestintä ja valta huomiotaloudessa”. Se luo sosiologisen katseen median ja viestinnän rooliin yhteiskunnassa. Kirja on odotettu perusteos mediamaiseman ja viestinnän muutoksista. Historiallisen perspektiivin kautta analysoidaan mediaan liitettyjä toivei

Rosebud Sivullisen ohjelmaa viikolla 451.11.2024 16:18:50 EET | Tiedote

Ti 5.11. kello 17 Anni Kytömäki: Mirabilis (Gummerus) Lukijoiden rakastaman, Finlandia-palkitun Anni Kytömäen uutuus on suuri romaani elämästä ja kuolemasta. Mirabilis sijoittuu 1800-1900-luvun vaihteeseen ja kuvaa maailmankatsomuksellista murrosta, jolloin luonnontiede osoittaa, ettei ihminen olekaan luomakunnan kruunu. Ti 5.11. kello 18 Tietokirjallisuuden Finlandia-ehdokkaat Ke 6.11. kello 17.30 Lasten- ja nuortenkirjallisuuden Finlandia-ehdokkaat To 7.11. kello 16.30 Klaus Härö: Ei koskaan yksin & Elina Sana: Kuoleman laiva s/s Hohenhörn - juutalaispakolaisten kohtalo Suomessa (Rosebud) Vuonna 1938 lähes 200 juutalaista pakeni Hitlerin Saksasta Suomeen. Marraskuussa 1942 Valtiollinen poliisi luovutti heistä kahdeksan Saksan Gestapolle. Elina Sana ryhtyi tutkimaan juutalaispakolaisten kohtaloa. Höyrylaiva s/s Hohenhörnillä poiskuljetettujen uskottiin päätyneen työpalveluun entiseen kotimaahansa. Auschwitzin keskitysleirimuseosta löytyi kuitenkin raskauttava dokumentti: seitsemän Suo

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye