Rosebud Sivullisen ohjelmaa viikolla 41
Ma 7.10. klo 18
Kirsi ja Harry Lehto: Avaruuden elämää
Kirsi ja Harry Lehto keskustelevat tiedetoimittaja Markus Hotakaisen kanssa avaruuden elämästä ja sen mahdollisista tyyssijoista.
Enrico Fermi kysyi aikoinaan ”Missä kaikki ovat?” Ketään ei ole löytynyt – ainakaan vielä – mutta muita tähtiä kiertäviä eksoplaneettoja tunnetaan jo tuhansittain. Pieni osa niistä on elinkelpoisia, mutta merkitseekö se välttämättä elollisuutta? Ja mitä elämä ylipäätään on; tunnistaisimmeko hyvin eksoottisen elämänmuodon?
irsi Lehto on molekulaarisen kasvibiologian dosentti ja Harry Lehto tähtitieteen professori Turun yliopistossa. He ovat Suomen johtavia astrobiologian tutkijoita. Lehdot ovat julkaisseet useita kirjoja mahdollisesta elämästä avaruudesta.
Ti 8.10. klo 17
Heikki Aittokoski: Kunnon kansalainen (Gummerus)
On olemassa kahdenlaisia ihmisiä: kunnon kansalaisia ja juttelijoita. Jakolinja näkyy selvimmin yleisissä saunoissa. Sen tietää Varjeluspoliisin vahtimestari, joka käy Jukolan uimahallin saunassa olemassa hiljaa.
Ajateltavaa hänellä kuitenkin on. Teini-ikäisen tyttären kieli on outoa, ja ex-vaimon kanssa tuli sanaton ero. Sairasta isovelua puhe ei tavoita. Lisäksi on naapurin ihana Marli, jolle tekisi mieli puhua, mutta mistä.
Ti 8.10. klo 18
JULKISTAMISTILAISUUS: Marja Saarenheimo: Kuka minä olen (Vastapaino)
”Tässä kirjassa Marja Saarenheimo tutkii minuuden ja muistin suhdetta ja kysyy, mikä minuudessa on menneisyyttä ja mikä tulevaisuutta, mikä totta ja mikä kuvitelmaa, mikä sisäistä ja mikä ulkoista, mikä ainutkertaista ja mikä kollektiivista:
’Tutkin äskettäin kirjakaupassa kotimaisen kaunokirjallisuuden uutuuspöytää ja lueskelin romaanien takakansitekstejä. Törmäsin yhä uudestaan muistoihin; kadonneisiin, viiltäviin, hajalle repiviin muistoihin, mutta myös sellaisiin, jotka viitoittivat tietä päähenkilön sisimpään tai jopa siirtyivät sukupolvelta toiselle.’”
Psykologi ja psykoterapeutti Marja Saarenheimo tarkastelee kirjoissaan muun muassa vanhenemista ja muistamista.
Ke 9.10. klo 17
Tiina Raevaara: Ikuisen elämän lyhyt historia (LIKE)
”Pitkän iän salaisuus - miksi haluamme löytää sen? Palkitun tieteenpopularisoijan tarinallinen tietokirja hyvinvoinnin trendiaiheesta.
Tiede kehittyy nopeaa tahtia, ja ihmiset elävät yhä pidempään. Millaisin keinoin ihmiskunta on ajan saatossa taistellut vanhenemista ja kuolemaa vastaan ja mitä keinoja käytössämme on tulevaisuudessa?”
Ke 9.10. klo 18
JULKISTAMISTILAISUUS: Raimo Väyrynen: Suomi ja ydinaseet (Rosebud)
"Suomen paikka asevoimien kartoilla on uusi: Naton jäsenenä Suomi ei enää ole ydinasevarustelun ulkopuolella. Siksikin tämä kirja on mitä ajankohtaisin tietoteos."
To 10.10. klo 17.30
Lurra Edition 25 vuotta hienoa kirjallisuutta
Pe 11.10. klo 16
Seppo Sivonen ja Jouko Aaltonen: Nobelien öljydynastia ja suomalaiset (Into)
Kirjan kirjoittajat Seppo Sivonen ja Jouko Aaltonen kertovat suomalaisten tuntemattomaksi jääneestä roolista idän suuressa öljybisneksessä.
Lukuisa joukko suomalaisia insinöörejä ja muita asiantuntijoita kuului Nobelien dynastian ytimeen niin Pietarissa kuin Bakussakin ennen Venäjän vallankumousta. Uutuuskirja kertoo samalla toisen teollisen vallankumouksen, öljy- ja aseteollisuuden suuresta kuvasta. Öljyn lisäksi Nobelit kehittivät koneita, räjähdysaineita ja aseita.
Kertomus Nobelien öljyimperiumista ja sen suomalaisista on samanaikaisesti kertomus kansainvälisten pääomien keskittymisestä, voiton tavoittelusta, sen aiheuttamista kansallisista ja sosiaalisista ongelmista ja lopulta Nobelien öljydynastian kaatumisesta ja suomalaisten paosta vallankumouksen jaloissa.
Haastattelijana Maria Rossi.
Pe 11.10. klo 17
Jaana Kouri: Tulitanssi – Askeleita samaanin polulla (SKS)
Mikä samanismissa kiinnostaa 2020-luvun länsimaista ihmistä?
Turun yliopistossa työskentelevä uskontotieteilijä Jaana Kouri on tutkinut uransa aikana uussamanismia ja ihmisten suhdetta ympäristöönsä. Aihe koskettaa häntä läheltä, sillä hän myös itse harjoittaa samaaniutta. Uudessa Tulitanssi – askeleita samaanin polulla -kirjassaan hän avaa ainutlaatuisen näkymän uussamanismiin sekä kokijan että tutkijan silmin. Mikä ihmiskunnan historian vanhimmassa animistisessa uskomusmaailmassa vetoaa nykyihmiseen?
Jaana Kouria haastattelee uskontoantropologi Maija Butters.
Tilaisuuksiin on vapaa pääsy. Rosebud Sivullinen, Kaisaniemenkatu 5 (Kaisa-talo), Helsinki. Esteetön sisäänkäynti katutasosta. Tapahtumat myös striimataan Sivullisen YouTube-kanavalle https://www.youtube.com/@Sivullinen_Lava
Yhteyshenkilöt
Petra KakkoMyymäläpäällikkö
Sivullinen-kirjakauppa
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Rosebud Oy
Tsunamista 20 vuotta: hengästyttävä kertomus paosta hyökyaallon alta13.12.2024 13:17:34 EET | Tiedote
20 vuotta sitten tapaninpäivänä hyökyaallot iskeytyivät Kaakkos-Aasian rannikoille tuhoisin seurauksin. Tsunamista selviytynyt kirjailija Raimo Pesonen kirjoitti kertomuksen paosta tappavan hyökyaallon alta. "On paljon muistettavaa, jos täältä selviytyy pois. Ja unohdettavaa."
Rosebud Sivullisen ohjelmaa viikolla 505.12.2024 17:01:42 EET | Tiedote
Ti 10.12. klo 17 Jussi Lehtonen: Mies jolla on naisen sydän (WSOY) Tervetuloa seuraamaan Jussi Lehtosen kirjailijahaastattelua Sivullisen lavalla! Lehtosta haastattelee Irina Björkman. Kun tytär muuttaa pois kotoa, hänen isänsä, romaanin päähenkilö, alkaa muistella, miten kaikki oikein meni. Tyttären syntymään liittyvät monisyiset tapahtumaketjut tempaavat hänet muistikuvien sokkeloihin, joista hän ei ole koskaan kertonut tyttärelleen. Toisessa osassa päädytään Paraguayhin, jonne päähenkilö on matkustanut valmistamaan vankien tarinoista kohtauksia. Työskentely on haasteellista erilaisten odotusten, arvomaailmojen ja tunteiden ristipaineissa. Oma tila pitää rakentaa joka päivä uudestaan eikä etuoikeutettuna olemisen ongelma jätä rauhaan. Kolmiosaisen romaanin viimeisessä osassa ääneen pääsee nyt aikuistunut tytär. Hän on viettämässä isänsä ja tämän miesystävän kanssa isänpäivää mökillä, kun keskustelu rakkausasioista avaa uuden railon. Riipaisevan kauniisti ja ristiriitaisuuksia liikaa
Rosebud Sivullisen ohjelmaa viikolla 4929.11.2024 16:38:49 EET | Tiedote
Ti 3.12. klo 16 Suomen dekkariseura ry:n Vuoden johtolanka -ehdokkaat Ti 3.12. klo 17.30 Oliver Whitehead: Future Tense (Parvs) Oliver Whitehead (s. 1947) on monialainen taiteilija. Englannista Suomeen vuonna 1971 asettunut Whitehead työskentelee monipuolisesti maalauksen, piirustusten, grafiikan, valokuvan, kuvanveiston, liikkuvan kuvan ja lavarunouden parissa. Whiteheadin työskentelyä määrittää kriittinen aikalaiskatse, joka jättää kuitenkin katsojalle tilaa tehdä omia tulkintoja maailmasta ja sen tilasta. Oliver Whiteheadin tuotannosta voidaan löytää monia toistuvia teemoja. Tällaisia ovat muun muassa kulutuskulttuurin fetissiluonteen tarkastelu, kaupunkitilan havainnointi, päiväkirjamaiset huomiot jokapäiväisestä elämästä sekä rauhan teema, jota Whitehead on työstänyt muun muassa julkiseen tilaan piirtämillään liitupiirustuksilla. Kirja esittelee pitkän uran tehneen taiteilijan tuotantoa ja sen teemoja. Ke 4.12. klo 17 Riie Heikkilä: Miksi lakkasimme lukemasta? (Gaudeamus) Lukutait
Rosebud Sivullisen ohjelmaa viikolla 4822.11.2024 16:20:39 EET | Tiedote
Ma 25.11. klo 17 Jukka Kekkonen ja Jyrki Knuutila: Suuret oikeudenkäynnit ihmiskunnan historiassa (Art House) Oikeusmurhia, juonittelua ja vääristelyä! - Kymmenen maailmaa eri tavoin ravistelleen oikeudenkäynnin kulisseista löytyy monenlaista valtapeliä, suhmurointia ja suoranaisia oikeusmurhia. Osan vaikutukset ulottuvat meidän päiviimme asti. Jukka Kekkosen ja Jyrki Knuutilan uutusteos Suuret oikeudenkäynnit ihmiskunnan historiassa on huiman kiinnostavaa luettavaa ja näyttää, miten valta on usein jyrännyt oikeuden historian tunnetuimmissa oikeudenkäynneissä. Jukka Kekkonen on Helsingin yliopiston oikeushistorian ja roomalaisen oikeuden professori emeritus. Jyrki Knuutila on Helsingin yliopiston käytännöllisen teologian professori emeritus. Heitä haastattelee kustantaja Urpu Strellman. 26.11. klo 16.30–18.30 ”Eläköön Volter Kilpi!” -keskustelutilaisuus Alastalon salissa -teoksen tekijänä tunnetun kirjailija Volter Kilven syntymästä tulee tänä vuonna kuluneeksi 150 vuotta. Tilaisuudess
Kutsu toimittajille: Voima 25 vuotta!20.11.2024 13:25:47 EET | Tiedote
Juhlaseminaarissa Marina Litvinenko, tiukkaa Venäjä-keskustelua ja asiaa ympäristötuhosta.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme