SDP EDUSKUNTA

SDP:n Pia Hiltunen: Hallitus romuttaa monien työntekijöiden palkkakehitystä

Jaa

Kansanedustaja Pia Hiltunen (sd) on huolissaan hallituksen esittämästä vientivetoisesta palkkamallista. Vientimalli syventää entisestään julkisen sektorin naisvaltaisten alojen palkkakuoppaa sekä laittaa matalapalkka-alojen työntekijät ahtaalle.

Kuva: Jukka-Pekka Flander / SDP
Kuva: Jukka-Pekka Flander / SDP

Tänään täysistunnossa työministeri Satonen toi esille, että esimerkiksi opettajilta tulee palautetta työolosuhteista ja työrauhasta. Hiltunen kuitenkin muistuttaa, että palkalla on suuri merkitys.

- Vaikka moni tekee työtään sydämellä, ei pelkkä kutsumus elätä. Palkan ja sen kehityksen on oltava kohdillaan, jotta ihmiset viihtyvät työssään ja jaksavat, Hiltunen huomauttaa.

Hiltunen nostaa, ettei vientivetoinen palkkamalli tunnista julkisen sektorin alojen, kuten opettajien, hoitajien ja varhaiskasvatuksen opettajien kriittistä merkitystä yhteiskunnalle. Tämä johtaa siihen, että palkkakehitys näillä aloilla pysähtyy ja jää jälkeen, vaikka työ on elintärkeää.

- On kohtuutonta, että lasten ja nuorten hyvinvoinnin sekä terveyden eteen tehty työ palkitaan hallituksen toimesta epäreiluilla palkkajärjestelyillä, Hiltunen sanoo pettyneenä.

Lisäksi vientivetoinen palkkamalli kohdistuu erityisen voimakkaasti matalapalkka-aloihin, kuten myyntialaan, siivoajiin ja hoitajiin.

- Nämä alat ovat jo ennestään alttiita heikoille palkoille, eikä palkkakehitys vastaa kalliiden elinkustannusten nousua. Tavallisilla suomalaisilla, ahkerilla työntekijöillä ei yksinkertaisesti ole enää varaa elää palkallaan, Hiltunen toteaa huolissaan.

Hallituksen malli ei myöskään lähetä kannustavaa viestiä työmarkkinoille astuville nuorille.

- Moni nuori harkitsee varmasti vakavasti, onko järkevää hakeutua sellaisille aloille, joilla palkkakehitys on pysähtynyt ja työpanosta ei arvosteta riittävästi. Tämä voi pahentaa työvoimapulaa näillä jo valmiiksi kuormitetuilla aloilla ja heikentää julkisten palveluiden laatua pitkällä aikavälillä, Hiltunen päättää.

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Kuva: Jukka-Pekka Flander / SDP
Kuva: Jukka-Pekka Flander / SDP
Lataa
Kuva: Jukka-Pekka Flander / SDP
Kuva: Jukka-Pekka Flander / SDP
Lataa
Kuva: Jukka-Pekka Flander / SDP
Kuva: Jukka-Pekka Flander / SDP
Lataa

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta SDP EDUSKUNTA

SDP:n Suhonen: Vientivetoinen palkkamalli syöksee pienipalkkaiset ikuiseen ahdinkoon3.10.2024 14:53:00 EEST | Tiedote

Hallitus on tänään päättänyt tuoda palkkadumppauslain eduskuntaan. Malli tulee väistämättä sitomaan kotimaan palkkakehityksen vientialojen palkkamalttiin ja sen vaikutukset osuvat raskaimmin julkisen sektorin työntekijöihin. Näiden työntekijöiden palkkatason nousu sementoidaan sitomalla sovittelijan kädet. - Tämä tarkoittaa väistämättä sitä, että työnantaja puoli voi nojautua lainsäädännön perälautaan ja todeta, ettei vientialojen korotusta suurempi nosto käy. Kuinka pääministeri Orpo voi pokkana todeta, että ei tässä haluta hillitä eri alojen palkankorotuksia? kysyy kansanedustaja ja työelämä- ja tasa-arvovaliokunnan jäsen Timo Suhonen.

SDP:n Marko Asell: Orpon hallitus maustaa rakentamislakia mieleisekseen2.10.2024 12:13:58 EEST | Tiedote

– Orpon hallituksen rakentamislakiin esittämät muutokset ovat osin ongelmallisia. Kuntien viranomaisille säädettävä rakentamisluvan käsittelyn määräaika voi kääntyä tarkoitustaan vastaan ja kaavoituksen ennakoitavuus ja pysyvyys on vaarassa heiketä. Rakentamislaki vaatii korjaamista, mutta nyt mukaan on sekoitettu oikeistohallituksen kitkerät mausteet, arvioi ympäristövaliokunnan jäsen, kansanedustaja Marko Asell (sd).

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye