Suomen viennin vanhat kivijalat Yhdysvallat, Saksa ja Kiina murroksessa – Viennin kasvu on haettava tulevaisuudessa uusilta markkinoilta
Suomen keskeiset vientimarkkinat ovat murroksessa, mikä lisää Suomen viennin kasvattamisen vaikeuskerrointa tulevina vuosina. Yhdysvallat, Saksa ja Kiina ovat olleet perinteisesti suomalaisten vientiyritysten päämarkkinoita, joille yhteenlasketun viennin osuus on yli neljännes kokonaisviennistä, mutta kasvunäkymät näissä maissa ovat alavireiset tai täynnä epävarmuutta. Vientiyritysten kannattaa varautua aktiivisesti etsimään uusia kohdemaita esimerkiksi kehittyviltä markkinoilta, sanoo Finnveran pääekonomisti Mauri Kotamäki. Vaikka riskit ovat suurempia, tuototkin voivat toteutuessaan olla korkeita. Keinoja riskeiltä suojautumiseen ja rahoituksen hyödyntämiseen viennissä löytyy.

Presidentinvaaleihin valmistautuva Yhdysvallat on Suomen viennin kohdemaiden kärjessä, mutta tilanne voi muuttua tulevaisuudessa. Epävarmuuksia on edessä jo lyhyellä aikavälillä, sillä noin kuukauden kuluttua valittavan presidentin talouspoliittiset linjaukset voivat vaikuttaa konkreettisesti myös suomalaisiin vientiyrityksiin. Jos presidentiksi valitaan Donald Trump, edessä voi olla vientitullit kaikille maille – Kiinalle erityisen korkeat.
– On vaikea sanoa, mitkä Trumpin puheista todellisuudessa kävisivät toteen, jos hän nousee valtaan. Runnoisiko hän läpi 20 prosentin tuontitullit kaikkeen tuontiin? Mitä tapahtuisi Iraniin ja Venäjään kohdistuville sanktioille? Miten Kiina vastaisi Trumpin tulleihin, ja mikä olisi Trumpin vastauksen vastaus Kiinalle? Epävarmuus on suurta, mikä itsessään on haitallista taloudelliselle toimeliaisuudelle, Finnveran pääekonomisti Mauri Kotamäki pohtii.
”Ei pitäisi tulla uutisena” - Saksan ja Kiinan talouskasvu hidastuvat, taustalla muun muassa ikääntyminen
Euroopan talousveturina tunnetun Saksan talouden näkymät ovat tällä hetkellä heikot, ja yhteiskuntana Saksa on siirtymässä samankaltaiseen nopean ikääntymisen vaiheeseen, joka Suomessa alkoi vuonna 2010.
– Saksan rakenteellinen, pitkän aikavälin talouskasvu tulee todennäköisesti hidastumaan aikaisempaan verrattuna. Tämä tarkoittaa myös, että suomalaisille vientiyrityksille Saksan vientimarkkinoiden kasvattaminen tulee olemaan hankalampaa. Markkinoille pääsyn haasteina voivat myös Euroopassa olla jatkossa entistä enemmän maiden oman tuotannon suosiminen ja valtiontukikilpailu.
Poliittisessa ohjauksessa oleva Kiinan talous on myös jäähtymässä. Maailmanmarkkinoiden valtaamisessa kotimarkkinat ovat unohtuneet, ja kuluttajat ja yritykset ovat tällä hetkellä suurissa vaikeuksissa. Lisäksi Kiinaa tulee vaivaamaan tulevina vuosikymmeninä väestön ikääntyminen, mikä tarkoittaa maan mittakaavassa satojen miljoonien yli 65-vuotiaiden määrää.
– Tämän ei pitäisi tulla uutisena, mutta viimeistään nyt on hyvä havahtua siihen, että emme voi laskea Suomen viennin tulevaa kasvua pelkästään perinteisten suurten vientimarkkinoiden varaan. Yhdysvallat, Saksa ja Kiina tulevat varmasti olemaan keskeisiä vientimaita jatkossakin, mutta kun Suomella on tarve lisätä viennin volyymiä ja vientiyritysten määrää, yritysten on lähdettävä rohkeasti etsimään uusia vientimarkkinoita esimerkiksi kehittyviltä markkinoilta, Finnveran Kotamäki sanoo.
Uusilla markkinoilla ei kasvua ilman riskiä - Vienninrahoitustuotteiden osaamisesta voi olla iso hyöty
Kotamäen mukaan jokaisen yrityksen polku vientimarkkinoille on omanlaisensa. Yritysten kirjo on laaja ja jotkut pärjäävät yhdessä, toiset toisessa markkinassa.
– Suurin kasvupotentiaali piileskelee kehittyvillä markkinoilla Kaakkois-Aasiassa, Latinalaisessa Amerikassa ja Afrikassa. Yksittäisistä veturimaista voi mainita esimerkiksi Indonesian, Intian, Tansanian ja Brasilian. Riskit ovat toki suurempia, vaihtelevat maittain ja hankkeittain, mistä syystä niiden yleistäminen on haastavaa. Toisaalta tuototkin voivat toteutuessaan olla korkeita. Viennin riskeiltä kannattaa suojautua esimerkiksi vientitakuilla. Rahoitusmahdollisuuksien tunteminen ja rahoituksen järjestäminen ostajalle kaupan yhteydessä saattaa olla ratkaiseva myyntivaltti. Rahoitustuotteiden osaamisesta voi olla iso hyöty sekä pahimpien skenaarioiden varalta että täyden vientipotentiaalin ulosmittaamisessa.
Vientipotentiaalia voi aueta myös kansainvälisistä EPC-infrastruktuurihankkeista, joita tehdään ympäri maailmaa eri markkinoilla ja erilaisilla rahoituspaketeilla. Kun valtio haluaa parantaa maansa infrastruktuuria, se usein kilpailuttaa kansainvälisen EPC-yhtiön (Engineering, Procurement, Construction) hoitamaan työn avaimet käteen -periaatteella ja etsimään muun muassa alihankkijat. Finnvera hakee yhteistyössä Business Finlandin kanssa suomalaisille yrityksille pääsyä kansainvälisiin julkisiin infrastruktuurihankkeisiin.
– Markkinoille pääsy vaatii yrityksiltä aktiivisuutta, hyvää ennakkoanalyysiä ja rohkeutta, mutta kumppaniverkostot ja asiantuntijoiden apu kannattaa hyödyntää, jotta ovet aukeavat esimerkiksi juuri suuriin kansainvälisiin julkisiin hankkeisiin.
Lisää aiheesta:
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Mauri Kotamäki, pääekonomisti, Finnvera, puh. 029 460 2878
Kuvat

Tietoja julkaisijasta
Finnvera tarjoaa rahoitusta yritystoiminnan alkuun, kasvuun ja kansainvälistymiseen sekä viennin riskeiltä suojautumiseen. Vahvistamme suomalaisten yritysten toimintaedellytyksiä ja kilpailukykyä tarjoamalla lainoja, takauksia ja vienninrahoituspalveluja. Finnvera jakaa rahoitukseen sisältyvää riskiä muiden rahoittajien kanssa. Finnvera on valtion omistama erityisrahoittaja ja Suomen vientitakuulaitos Export Credit Agency (ECA). www.finnvera.fi
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Finnvera Oyj
Finnvera: Trumpin tullishokki isoin pitkään aikaan, mutta paniikkimielialakin on vaarallista – Näin vientiyritys voi suojautua riskeiltä ja vaikutuksilta4.4.2025 13:30:09 EEST | Tiedote
Suomen vienti Yhdysvaltoihin voi laskea Donald Trumpin ilmoittamien tuontitullien takia 20 prosentilla, mikä voi tehdä loven bruttokansantuotteeseen lyhyellä aikavälillä. Vaikutukset ovat myös välillisiä ja voivat ulottua esimerkiksi toimitusketjujen tai ulkomaisille ostajille kasautuvien vaikeuksien kautta suomalaiseen vientiyritykseen asti. Toisaalta pk-yritysten näkymät kotimaassa ovat piristyneet ja rahoituksen kysyntä kasvussa, mikä tukee talouden näkymiä. Myös vientiyrityksille on aukeamassa vaihtoehtoja Euroopasta ja uusilta markkinoilta, muistuttaa Finnveran toimitusjohtaja Juuso Heinilä.
Finnveran omistajanvaihdoskatsaus 1–12/2024: Talouden epävarmuus jarrutti yrityskauppoja18.3.2025 09:00:05 EET | Tiedote
Finnveran rahoittamien omistajanvaihdosten määrä oli alhaisimmalla tasollaan vuosiin. Finnvera myönsi rahoitusta omistajanvaihdoksiin vuonna 2024 yhteensä 105 miljoonaa euroa. Maakunnista jyrkin pudotus oli Uudellamaalla, jossa vuosi 2024 oli omistajanvaihdoksissa poikkeuksellisen hiljainen.
Itä-Suomen aluekatsaus 1–12/2024: Finnveran rahoitus notkahti Itä-Suomen alueella – rahoitus omistajanvaihdoksiin kasvoi13.3.2025 09:29:32 EET | Tiedote
Finnveran Itä-Suomen alueen yrityksille myöntämän rahoituksen kasvu taittui vuonna 2024 ja laski vuoden 2022 tasolle. Suomen alavireinen talous, vientimarkkinoiden heikot näkymät ja geopoliittinen epävarmuus vaikuttivat alueen pk- ja midcap-yritysten rahoituskysynnän varovaisuuteen. Vaikka talouden pohjakosketuksen uskotaan olevan jo takana päin, ei Itä-Suomessa yritysten investoinnit eikä rahoituksen kysyntä kääntynyt vielä vuoden 2024 lopulla kasvuun. Itä-Suomen maakunnista vain Pohjois-Savossa Finnveran rahoituksen myöntäminen kasvoi edellisvuodesta. Muissa Itä-Suomen maakunnissa myönnetyn rahoituksen volyymit laskivat.
Sisä-Suomen aluekatsaus 1–12/2024: Finnveran osarahoittamat investoinnit laskivat selvästi alueen suurissa maakunnissa Pirkanmaalla ja Päijät-Hämeessä – Kanta-Hämeessä investointirahoitus kasvoi hieman12.3.2025 09:15:00 EET | Tiedote
Finnvera myönsi vuonna 2024 rahoitusta Pirkanmaalle, Kanta-Hämeeseen ja Päijät-Hämeeseen yhteensä 154 miljoonaa euroa (155). Talouden epävarmuuden tuoma varovaisuus näkyy erityisesti Finnveran yhteistyössä muiden rahoittajien kanssa järjestämän investointirahoituksen voimakkaana laskuna edellisvuodesta alueen suurissa maakunnissa Pirkanmaalla ja Päijät-Hämeessä. Kanta-Hämeessä investointien rahoitus hieman kasvoi, vaikka kokonaisrahoitus laski. Talouden alavireestä kertoo se, että myös rahoitettujen yrityskauppojen määrä laski maakunnissa viidenneksen edellisvuoden tasosta. Talouden voimakkaampi kasvukäänne alueella näyttää siirtyvän vuoden 2025 loppupuolelle. Vireillä olevia rahoitushankkeita on Sisä-Suomen maakunnissa vähemmän kuin viime vuonna vastaavaan aikaan.
Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan aluekatsaus 1–12/2024: Finnveran rahoitus Pohjanmaalle kasvoi, Etelä-Pohjanmaalle säilyi ennallaan ja Keski-Pohjanmaalle laski11.3.2025 10:16:10 EET | Tiedote
Vuonna 2024 Finnveran myöntämä rahoitus Pohjanmaan, Etelä-Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan yrityksille kasvoi 108 miljoonaan euroon (90). Finnveran rahoitus Pohjanmaalle kasvoi, Etelä-Pohjanmaalle säilyi ennallaan ja Keski-Pohjanmaalle laski. Suurin osa rahoituksesta kohdistui Pohjanmaan yrityksille, ja toimialoista teollisuus oli edelleen suurin rahoituksen saaja kaikissa kolmessa maakunnassa. Toimialoista kasvua nähtiin erityisesti liike-elämän palveluissa, kaupassa ja kuluttajapalveluissa sekä maatalouselinkeinossa. Viennin rahoitus kasvoi merkittävästi Pohjanmaalla, mikä kertoo alueen vientiyritysten kansainvälisestä kilpailukyvystä.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme