Suomen Metsästäjäliitto ry

Kunnianosoitus Metsästäjäliiton kosteikkotyölle

Jaa

Euroopan metsästäjien etujärjestö FACE myönsi Suomen Metsästäjäliitolle kunnianosoituksen liiton työstä vesilintujen elinympäristöjen eteen järjestön vuosikokouksessa 25. syyskuuta 2024.

Jaakko Silpoja ja Ilkka Mäkelä FACEn vuosikokouksessa.
Metsästäjäliiton vt puheenjohtaja Ilkka Mäkelä (oik.) ja toiminnanjohtaja Jaakko Silpola vastaanottivat vesilintujen elinympäristöjen kehittämistyöhön osoitetun Euroopan metsästäjien etujärjestön FACEn kunnianosoituksen Brysselissä  25. syyskuuta 2024. Liitossa vesilintujen elinympäristötyötä tehdään SOTKA -levähdysaluehankkeessa ja Mökkiläiset vieraspetopyyntiin -hankkeessa.

Kunnianosoituksen tehnyt FACE:n Biodiversity Manifesto ilmentää, kuinka metsästäjät toteuttavat luonnonsuojelua ja -hoitoa kaikkialla Euroopassa. Biodiversity Manifesto on kattava tietokanta metsästykseen liittyvistä suojeluprojekteista, jotka tukevat FACE:n edunvalvontatyötä Brysselissä. Kampanjallaan Euroopan seitsemän miljoonan metsästäjän etujärjestö FACE osoittaa, että metsästäjät voivat antaa ratkaisevan panoksen elinympäristöjen ennallistamiseen, suojelualueisiin ja eläinkantojen seurantaan. 

Metsästäjäliitto toteuttaa yhdessä BirdLife Suomen kanssa SOTKA-levähdysaluehanketta. 
Levähdysalueverkoston avulla vesilinnuille tarjotaan laadukkaita syysaikaisia häiriövapaita elinympäristöjä muuttoon valmistautumista varten. Samalla kun vesilinnut viipyvät pidempään lähellä pohjoisia pesimäalueitaan, keräävät levähdysaluekohteet myös muuttavia lintuja. 

Suuri osa Suomessa pesineistä vesilinnuista aloittaa nykyisin syysmuuttonsa biologisesti liian aikaisin. Kattava levähdysalueiden verkosto lähellä lisääntymisalueita mahdollistaa paremmin nuorten lintujen kehittymisen valmiiksi talvea varten. Vesilintujen onnistuneen syysmuuton ja sopeutumisen talvehtimisalueiden olosuhteisiin tärkeänä edellytyksenä on riittävän varastorasvan kerryttäminen nahan alle. Mitä parempikuntoisina vesilinnut muuttavat Suomesta, sitä tuottavampina ne aikanaan palaavat lisääntymisalueilleen.    

SOTKA-levähdysalueita on nyt 30 kohdetta ja hankkeen häiriövapaita hehtaareita yhteensä 695. Hanketta rahoittavat maa- ja metsätalousministeriö sekä Metsä Groupin luonto-ohjelma. Vapaaehtoisuuteen perustavia hankekohteita haetaan eri puolilta maata yhteistyössä vesialueiden osakaskuntien, yhteisöjen, metsästysoikeuden haltijoiden sekä yksittäisten maanomistajien kautta.

Toisessa hankkeessaan Metsästäjäliitto toteuttaa haitallisten vieraspetojen eli minkkien ja supikoirien pyyntiä. Haitallisiksi vieraspedoiksi luokitellut supikoira ja minkki uhkaavat Suomen luonnon monimuotoisuutta. Vieraspetojen poisto tukee vahvasti elinympäristötyön onnistumista. Hankkeessa kesämökkiläisiä ja näiden lähialueiden metsästäjiä kannustetaan ja koulutetaan pyytämään pienpetoja vesistöjen ranta-alueilta sekä välitetään toimijoille pyyntivälineitä. 

Maa- ja metsätalousministeriö ja Metsä Group rahoittavat myös tätä hanketta. Metsästäjäliitto tukee osaltaan metsästysseuroja näiden kosteikkojen ja muiden elinympäristöjen kehittämishankkeissa myöntämällä lahjoitusvaroista tukea seuroille.

Lisätietoa toiminnasta:

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Jaakko Silpoja ja Ilkka Mäkelä FACEn vuosikokouksessa.
Metsästäjäliiton vt puheenjohtaja Ilkka Mäkelä (oik.) ja toiminnanjohtaja Jaakko Silpola vastaanottivat vesilintujen elinympäristöjen kehittämistyöhön osoitetun Euroopan metsästäjien etujärjestön FACEn kunnianosoituksen Brysselissä  25. syyskuuta 2024. Liitossa vesilintujen elinympäristötyötä tehdään SOTKA -levähdysaluehankkeessa ja Mökkiläiset vieraspetopyyntiin -hankkeessa.
Lataa

Suomen Metsästäjäliitto on valtakunnallinen metsästäjien etujärjestö, jonka jäseninä on noin 145 000 metsästäjää ja 2 700 metsästysseuraa. Tehtävämme on edistää metsästystä, luotoelämyksiä ja luonnonvarojen kestävää käyttöä.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Suomen Metsästäjäliitto ry

Metsästäjäliitto tukemaan susien DNA-näytteiden keräystä18.12.2024 09:31:58 EET | Uutinen

Susien DNA-näytekeruun tavoitteena tulee olla keruun reaaliaikainen ohjaaminen ja valtakunnallisesti kattava kanta-arvio. Metsästäjäliitto peräänkuuluttaa valtiolta rahoituksen lisäämistä, jotta Luke voisi analysoida susien ulostenäytteitä kaksinkertaisen määrän suunniteltuun nähden. Metsästäjäliitto toivoo Lukelta DNA-analyysitulosten kokonaisvaltaista julkistamista tutkijayhteisön käyttöön.

Metsästäjäliitto ja MTK vaativat suurpetolainsäädännön kattavaa uudistamista ja selkeyttä petojen kannanhoitoon17.12.2024 17:08:44 EET | Uutinen

Suomen Metsästäjäliitto ja Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliitto (MTK) vaativat, että Suomen suurpetolainsäädäntöä kehitetään raportissa esitettyä kattavammin. Mallia tulisi ottaa Ruotsista, jossa suurpetolainsäädäntö ja -hallinto on järjestetty Suomea tarkemmin suurpetoja suojelevan luontodirektiivin mahdollistamalla tavalla.

Ihmis- ja koira-arkuuden menettänyt susi havaittu Riihimäellä, lähellä Hyvinkään ja Lopen rajoja16.12.2024 11:07:09 EET | Uutinen

Mäyräkoirien ajokoe kävi turhan jännittäväksi, kun susi tuli koealueelle Riihimäellä 6.12. Koetuomarin nopea toiminta esti suden ja koiran kohtaamisen. Metsästäjäliitto on tänä syksynä uutisoinut useista susiin liittyvistä tapauksista. Uutisoinnilla halutaan nostaa julkisuuteen suden vähentyneen koira- ja ihmispelon seuraukset. Susien pelottomuus vaikuttaa paitsi metsästykseen ja koiraharrastukseen, myös maaseudulla asuvien elämään ja turvallisuudentunteeseen.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye