Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus | NTM-centralen i Södra Österbotten

Nuorten start up -pilotista saatiin hyviä tuloksia

Jaa

Pilotissa oli mukana 61 nuorta osallistujaa. Saadun palautteen perusteella pilottiin osallistuneista 35 henkilöstä 46 prosenttia aloitti tai on aloittamassa yrittämisen.

Nuorten start up -pilotin projektipäällikkö Tero Eklund istuu tuolilla pöydän ääressä pilotin asiakkaan kanssa. Terolla on tietokone auki ja pöydällä on papereita.
Pilotin asiakkaista 90 prosenttia halusi tavata paikan päällä kasvotusten.

Hanke käynnistyi 1. marraskuuta 2022. Asiakasohjaus pilottiin päättyi tämän vuoden syyskuun lopulla. ”Palvelupolkujen rakentaminen onnistui hyvin, sekä yhteistyö sidosryhmien kanssa saatiin hyväksi toimivaksi käytännöksi. Systemaattinen palvelupolkujen rakentaminen, sekä hankkeen esillä olo aloitettiin heti hankkeen alussa ja hanke osallistui 29 Teams -hanke-esittelyyn eri elinkeinon, yrittäjyyden, sekä oppilaitosten -sidosryhmien kanssa”, kertoo projektipäällikkö Tero Eklund. Pilotti oli esillä 61 tapahtumassa, joita olivat erilaiset messut, rekrytointitapahtumat sekä hankkeen itse järjestämät tapahtumat.

Palautteissa korostettiin rinnalla kulkemista

Pilotin tavoitteena oli tukea nuorten alle 30-vuotiaiden yrittäjäksi ryhtymistä tarjoamalla ohjausta yksilöllisesti, yritysneuvontaa, sparrausta, koulutusta ja mentorointia nuorille sopivilla toimintamalleilla. Tarkoituksena oli keskittyä nykyistä enemmän yritystoiminnan harjoitteluun sekä yrittäjyyden alkuvaiheen tukemiseen.

Moni nuorista sai hankkeesta tukea omiin suunnitelmiinsa. ”Hankkeen avulla olen saanut paljon kokemusta sekä neuvoja. Yhteistyömme ohella olen saanut ohjausta omaan yritystoimintaani ihan yritykseni perustamisesta asti. On ollut huojentavaa tietää, että on joku, joka voi ohjeistaa ja vastata kysymyksiini, sillä sellainen tuki on aloittelevalle yrittäjälle tärkeää", toteaa pilotin asiakas Tiia Mäkelä.

"Rinnalla kulkeminen onnistui hyvin. Asiakkaiden kanssa käydyt ohjaus ja valmennus -keskustelut toteutettiin ELY-keskuksen kokoustiloissa asiakkaiden tarpeiden mukaan. Asiakkaat halusivat 90 prosenttisesti tulla paikalle ja kokivat face-to face -valmennustavan olleen hyvä. Asiakkailta saatu palaute korostaa lähitapaamisten merkitystä yrittäjyys- ja urasuunnitelmien tekemisessä”, kertoo Eklund.

Yrittäjyys kiinnostava vaihtoehto nuorille

”Erityisesti kevytyrittäjyys on nostanut suosiota yritystoiminnan aloitusmuotona. Nuorilla on hyvä tahtotila yrittäjyyteen. Lisäksi hanke on todettu hyvänä resurssina kuntakokeiluissa ja TE-palveluiden asiakasohjauksissa”, nostaa Eklund. ”Kiitosta tullut useilta tahoilta, sekä myös hankkeen asiakkailta. Hankkeen menetelmillä on oltu vahvasti tukemassa nuorten yrittäjyyden alkutaipaleella ja antamassa kannustavaa ja realistista ohjausta räätälöidyn tarpeen mukaan. Nuorten uskoa työelämään on vahvistettava. Nuoret ovat kiinnostuneita erilaisista vaihtoehdoista itsensä työllistämiseen”, jatkaa Eklund.

Maahanmuuttajataustaisia asiakkaita, kuten opiskelijoita, sekä työssä olevia nuoria olisi halunnut tulla useita mukaan, mutta hankkeeseen pääsivät kuitenkin vain työnhakijana olleet. Palaute hankkeen palvelusta ja ohjauksesta on ollut hyvää. Kiitosta tuli muun muassa ratkaisukeskeisestä ohjaustavasta, jossa huomioitiin asiakkaan tarve ja tuki sekä realistisesta yrittäjyyden kuvasta.

Pilotille ja sen projektipäällikkö Tero Eklundille luovutettiin 4. syyskuuta Etelä-Pohjanmaan Yrittäjien toimesta vuoden 2024 yrittäjyyskasvatuspalkinto.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Nuorten start up -pilotin projektipäällikkö pitämässä esitystä nuorille luokkatilan kaltaisessa tilassa.
Pilotti oli esillä 61 tapahtumassa.
Joanna Haapaniemi
Lataa
Nuorten start up -pilotin projektipäällikkö Tero Eklund ohjaa pilotin asiakasta kynä kädessä fläppitaulun edessä.
Nuorten start up -pilotin projektipäällikkö Tero Eklund ohjaa ja etsii asiakkaalle sopivaa polkua yrittäjyyteen.
Emma Takalo
Lataa
Piirroskuva, jossa nuori naishenkilö ja puhekupla. Puhekuplassa: "Hankkeen avulla olen saanut paljon kokemusta sekä neuvoja. Yhteistyömme ohella olen saanut ohjausta omaan yritystoimintaani ihan yritykseni perustamisesta asti. On ollut huojentavaa tietää, että on joku, joka voi ohjeistaa ja vastata kysymyksiini, sillä sellainen tuki on aloittelevalle yrittäjälle tärkeää". Tekstin alla Tiia Mäkelän nimi, joka on kyseinen palautteenantaja.
Pilotin asiakaspalaute.
Lataa

Liitteet

Linkit

Tietoa julkaisijasta

Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus | NTM-centralen i Södra Österbotten
Päätoimipaikka Seinäjoki: Alvar Aallon katu 8, PL 156
Vaasa: Wolffintie 35 | Kokkola: Pitkänsillankatu 15

0295 027 500
http://www.ely-keskus.fi/etela-pohjanmaa

Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus on monialainen, alueellinen toimija. Haluamme edistää alueemme elinvoimaa, kestävää kasvua ja hyvää tulevaisuutta sekä hyvinvointia ja sisäistä turvallisuutta. Hoidamme elinkeinoihin, ympäristöön ja liikenteeseen liittyviä tehtäviä asiakkaidemme eli ihmisten, yritysten ja yhteisöjen hyväksi. Teemme työtämme Etelä-Pohjanmaan lisäksi Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan alueilla ympäristö- ja liikenneasioissa.

ELY-keskusten valtakunnallisia tiedotteita voit lukea täältä: ELY-keskukset

NTM-centralen i Södra Österbotten är en branschövergripande, regional aktör. Vi vill främja livskraft, hållbar tillväxt, en god framtid samt välstånd och intern säkerhet i regionen. Vi sköter uppgifter i anslutning till näringslivet, miljön och trafiken för våra kunders, dvs. människors, företags och sammanslutningars bästa. Vi är verksamma utöver i Södra Österbotten även i Österbotten och Mellersta Österbotten i fråga om miljö- och trafikfrågor.

NTM-centralernas riksomfattande pressmeddelanden kan du läsa här: NTM-centralerna

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus | NTM-centralen i Södra Österbotten

NTM-centralen i Södra Österbotten har gett MKB-kontaktmyndighetens motiverade slutsats om MKB-beskrivningen för utvidgningen av Karleby hamn (Mellersta Österbotten)9.10.2024 12:23:34 EEST | Pressmeddelande

Karleby Hamn Ab planerar att utvidga hamnområdet för att stöda tillväxten av och ordna logistiken för nuvarande och ny exportindustri under utveckling på storindustriområdet. Arealen på hamnområdets färdområden skulle bli cirka tre gånger större, vilket möjliggör en betydande ökning av hamnfunktioner och trafik.

Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus on antanut YVA-yhteysviranomaisen perustellun päätelmän Kokkolan sataman laajennusta koskevasta YVA-selostuksesta (Keski-Pohjanmaa)9.10.2024 12:23:34 EEST | Tiedote

Kokkolan Satama Oy suunnittelee laajentavansa satama-aluetta tukeakseen Kokkolan suurteollisuusalueen nykyistä ja kehittyvää vientiteollisuutta sekä logistiikan järjestämistä. Satama-alueen kenttäalueiden pinta-ala kasvaisi noin kolminkertaiseksi, mikä mahdollistaisi satamatoimintojen ja liikenteen merkittävän kasvun.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye