SDP EDUSKUNTA

SDP:n Perholehto: Orpon hallitus pelaa uhkapeliä Suomen vesistöillä

Jaa

Vesi on meidän -kansalaisaloitteen tekijät ovat ilmaisseet pettymyksensä tapaan, jolla hallitus on lakialoitetta edistänyt. SDP:n kansanedustaja Pinja Perholehto muistuttaa, että Suomella ei ole varaa uuteen Carunaan tai taksiuudistukseen. Huono lainvalmistelu voi pahimmillaan johtaa Suomen vesivarantojen vaarantumiseen, jonka laskun maksajiksi joutuvat suomalaiset.

Kuva: Jukka-Pekka Flander / SDP
Kuva: Jukka-Pekka Flander / SDP

– Vesi on perusoikeus ja elämän edellytys, kriittinen osa valtion infrastruktuuria. Meillä ei ole varaa missään olosuhteissa ottaa riskiä siitä, että korvaamattomista vesivaroistamme päättäisivät sijoittajat, painottaa Perholehto.

Pelkona on, että lakiluonnoksen muotoilu ”kunnan on säilytettävä alueellaan oleva kunnan määräysvallassa oleva vesihuoltolaitos ja tukkuvesilaitos määräysvallassaan” voidaan tulkita siten, että ulkopuoliset sijoittajat voisivat ostaa vesilaitoksesta 49 prosenttia.

– Jos kunnat voisivat myydä 49,9 prosenttia vesihuoltotoiminnoistaan yksityiselle taholle, voi uhkana olla, että yksityisten sijoittajien vaatimukset tuotolle alkavat ohjaamaan toimintaa ohi kansalaisten tarpeiden. Ei saa syntyä tilannetta, jossa sijoittajien etu ohittaa kansalaisten oikeuden esimerkiksi kohtuuhintaiseen veteen.

– Kun kuivuus ja ääriolosuhteet lisääntyvät, tulee vedestä yhä vahvemmin strateginen luonnonvara. Suomessa pitää varautua siihen, että kiinnostus luonnonvarojamme kohtaan myös tällä sektorilla kasvaa ja makean veden rooli nousee valtavaksi jopa Euroopassa. Vesienhoitolaitosten pitäminen omissa, kotimaisissa käsissä on paras tae siitä, että kuluttajanäkökulman lisäksi huoltovarmuus ja ympäristöturvallisuus on taattuna, Perholehto päättää.

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Kuva: Jukka-Pekka Flander / SDP
Kuva: Jukka-Pekka Flander / SDP
Lataa
Kuva: Jukka-Pekka Flander / SDP
Kuva: Jukka-Pekka Flander / SDP
Lataa
Kuva: Jukka-Pekka Flander / SDP
Kuva: Jukka-Pekka Flander / SDP
Lataa

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta SDP EDUSKUNTA

Savo-Karjalan kansanedustajat jättivät yhteistyössä aloitteita ensi vuoden budjettiin4.10.2024 13:45:58 EEST | Tiedote

– Savo-Karjalan vaalipiirin kansanedustajat jättivät yhteistyössä 21 talousarvioaloitetta vuoden 2025 budjettiin, kun niiden jättöaika päättyi perjantaina klo 12.00. Pääosa aloitteista käsittelee väyläverkon määrärahoja valtion teillä, mutta mukana on myös Itä-Suomen yliopistoa, Joensuun nuorisoverstasta, museoita, talohankkeita sekä lentopaikkoja, selvittää vaalipiirin yhteistyöverkoston vuoden 2024 vetäjä kansanedustaja Timo Suhonen (sd).

SDP:n Juha Viitalalta aloitteita liikenneturvallisuuden, kulttuurin ja luontokohteiden edistämiseksi Satakunnassa4.10.2024 13:41:19 EEST | Tiedote

SDP:n kansanedustaja Viitala on jättänyt seitsemän talousarvioaloitetta, jotka tähtäävät liikenneturvallisuuden parantamiseen, kulttuurin edistämiseen ja vankien kuntouttavan työn tukemiseen Satakunnassa. Aloitteilla pyritään muun muassa lisäämään alueen liikenneturvallisuutta, vahvistamaan kulttuuritarjontaa ja hyödyntämään vankien työpanosta Metsähallituksen luontokohteiden ylläpidossa.

SDP:n Peltonen esittää riista-aidan rakentamista Lahdenväylällä Keravan ja Järvenpään välille4.10.2024 12:00:00 EEST | Tiedote

SDP:n kansanedustaja Eemeli Peltonen kantaa suurta huolta liikenneturvallisuudesta vilkkaasti liikennöidyllä Lahdenväylällä. Tieosuudelta puuttuu tällä hetkellä yhteensä kuusi kilometriä riista-aitaa Keravan ja Järvenpään väliltä. Peltonen on tänään jättänyt talousarvioaloitteen, jossa hän ehdottaa lisämäärärahaa valtion ensi vuoden budjettiin puuttuvan riista-aidan rakentamiseksi tieosuudelle.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye