Aivo- ja kehomittaukset viedään laboratoriosta puistoon – tavoitteena on tunnistaa dementiariski aiempaa varhemmin
Koneoppiminen ja tekoäly mahdollistavat monimutkaisen aivo- ja kehodatan yhdistämisen sekä sen tarkemman ja nopeamman analysoimisen.
Aalto-yliopiston tutkijat Shrikanth Kulashekhar ja Hanna Renvall ovat saaneet Vaikuttavuussäätiöltä rahoituksen kehittääkseen diagnostiikkaa dementiariskin varhaiseen tunnistamiseen. Tarve on suuri, koska maailmanlaajuisesti muistisairaita on vähintään noin 50 miljoonaa, ja määrän odotetaan tuplaantuvan seuraavan 20 vuoden aikana.
Dementiariskiä seulotaan nykyisin pääasiassa neuropsykologisilla testeillä ja aivoselkäydinnestenäytteestä saatavilla tiedoilla. Kumpikaan menetelmistä ei ole kovin tehokas tunnistamaan uhkaavaa dementiaa varhaisessa vaiheessa. Toiminnalliseen aivokuvantamiseen kuten aivosähkökäyrään (EEG) ja aivomagneettikäyrään (MEG) perustuvat menetelmät ovat vielä tutkimusvaiheessa.
Nyt alkavan projektin taustalla on Euroopan unionin AI Mind -hanke, jonka tavoitteena on löytää ajoissa ne potilaat, joita uhkaa etenevä muistisairaus, jotta dementian puhkeamista voitaisiin viivyttää tai jopa ehkäistä. Kulashekhar on tehnyt EU-hankkeessa ohjelmistokehitystä ja data-analyysia. Mutta siinä missä AI Mind -hankkeessa tutkimus toteutetaan laboratoriossa, nyt alkavan tutkimuksen mittaukset tehdään mahdollisuuksien mukaan luonnollisissa ympäristöissä kuten puistossa. Menetelmänä on mobiili aivokehokuvantaminen, jossa tutkitaan, mitä aivoissa tapahtuu kun ihminen liikkuu.
“Haluamme nyt yhdistää aivosähkökäyrään (EEG) kehosta saatavia signaaleja, kuten lihaksista saatavaa liikkeidennopeuteen liittyvää dataa. Olemme kiinnostuneita luonnollisemmasta tutkimusasetelmasta, jossa tapahtuu monimutkaisia asioita.”
Häiriöitä ja kohinaa puistossa
Laboratoriossa tehtävässä tutkimuksessa liikettä on hyvin vähän; se voi olla esimerkiksi napin painamista tai silmien liikettä. Siellä on myös mahdollista kontrolloida tarkkaan se, mitä potilas kokee tai näkee tutkimuksen aikana.
“Nyt on hyvä aika siirtyä laboratoriosta luonnollisessa ympäristössä tapahtuvaan tutkimukseen. Puistossa datan sekaan tulee myös kaikenlaisia luonnollisia häiriöitä ja kohinaa. On olemassa olevaa tutkimustietoa siitä, että dementian edetessä tapahtuu myös muutoksia liikkumisessa, joten meitä kiinnostaa, minkälaista dataa saamme esille. Koneoppiminen ja tekoäly auttavat monimutkaisen datan käsittelyssä ja löytävät nuo muutokset”, Kulashekhar sanoo.
Hanke toteutetaan yhteistyössä Bittium Biosignals -yrityksen kanssa. Siihen on syynsä: normaalissa EEG-myssyssä on 64-128 mitta-anturia, ja potilaan valmistelu tutkimukseen on kallista ja vie paljon aikaa. Bittium on kehittänyt 16-anturisen myssyn, jota voi kuljettaa mitattavan mukana.
“Tavoitteena on toteuttaa tutkimus ensin Aallossa 64 anturin avulla, ja sitten toistaa se Bittiumin paljon yksinkertaisemman ja helpomman tekniikan avulla”, Kulashekhar sanoo.
Monilla ihmisillä esiintyy vanhetessa lievää tiedonkäsittelyn heikentymistä (MCI), joista osalla heikentyminen etenee dementiatasoiseksi, esimerkiksi Alzheimerin taudiksi. Jo olemassa olevien tutkimustenkin valossa Kulashekhar suosittelee, että ihmiset jatkaisivat iän karttuessa monimutkaisten asioiden tekemistä.
“Aivot säilyvät valppaina, kun esimerkiksi opiskelemme kieliä tai teemme tasapainoa vaativia tehtäviä. Jos taas aivoja ei käytä, ne alkavat helposti surkastua. Jos riittävän ajoissa tiedetään, kenellä on lisääntynyt riski sairastua dementiaan, sen etenemistä voidaan hidastaa puuttumalla elämäntapatekijöihin, kuten verenpaineeseen, kolesteroliin ja passiiviseen elämäntapaan.”
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Shrikanth KulashekharTutkija, Aalto-yliopisto
shrikanth.kulashekhar@aalto.fiHanna RenvallApulaisprofessori, Aalto-yliopisto
Puh:050 501 0326hanna.renvall@aalto.fiTilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Aalto-yliopisto
Tutkijoiden tavoitteena on korjata kvanttivirheet huoneenlämmön sijaan superkylmässä lämpötilassa19.12.2024 08:02:28 EET | Tiedote
Professori Mikko Möttönen on saanut Jane ja Aatos Erkon säätiöltä kolmevuotisen apurahan kvanttivirheiden korjaamiseksi. Hänen tutkimusryhmänsä kehittää ratkaisua, jonka avulla mikroaaltopulssit voidaan jatkossa pitää millikelvinin eli -273 asteen lämpötilassa.
Nimitys: Tiina Alahuhta-Kasko Aalto-yliopiston hallituksen jäseneksi5.12.2024 11:10:15 EET | Tiedote
Aalto-yliopiston akateemisten asiain komitea on valinnut kauppatieteiden maisteri Tiina Alahuhta-Kaskon yliopiston hallituksen uudeksi jäseneksi 1.1.2025 alkaen. Hallituksen jäsenten kausi on kolmevuotinen. Alahuhta-Kasko on Marimekko Oyj:n toimitusjohtaja ja toiminut yhtiössä erilaisissa johtotehtävissä vuodesta 2005 alkaen. Tiina Alahuhta-Kasko tuo Aalto-yliopiston hallitukseen laajaa käytännön kokemusta liike-elämästä ja johtamisesta sekä monialaisesta yritys-yliopisto-yhteistyöstä ja erityisesti luovien alojen kytkemisestä liiketoimintaan. Tiina Alahuhta-Kaskolla on kauppatieteiden maisterin tutkinto Helsingin kauppakorkeakoulusta sekä CEMS Global Alliancen myöntämä CEMS Master in International Management -tutkinto. Hän on suorittanut johtamiskoulutusohjelmia Harvard Business Schoolissa sekä IMD Business Schoolissa. Hän toimii hallituksen jäsenenä muun muassa Finnairissa ja Climate Leadership Coalition -verkostossa. Hän on IMD Business Schoolin Foundation Boardin jäsen, Aalto-yliop
EMB. 4.12. klo 18.00: Miltä tunteiden kehokartat näyttivät muinoin ja nyt? Mesopotamiassa onnellisuus hohti paljon vahvemmin maksan alueella4.12.2024 18:00:00 EET | Tiedote
Tutkijat ovat analysoineet savitaulujen nuolenpäämerkeistä käännettyä ja digitoitua, jopa miljoona sanaa käsittävää muinaista tekstimassaa. Tavoitteena on jatkossa selvittää, ovatko jotkin tunneperäiset kehokokemukset ihmisille tyypillisiä ajasta, kielestä ja kulttuurista riippumatta.
Talvikki Hovatta ratkoo avaruusyhteisöä vuosikymmeniä askarruttanutta mysteeriä3.12.2024 13:00:00 EET | Tiedote
Metsähovin radio-observatorion uusi vastaanotin ja Euroopan tutkimusneuvoston myöntämä ERC-rahoitus mahdollistavat mustien aukkojen hiukkassuihkujen koostumuksen selvittämisen.
Kutsu: Kyberturva osaksi arkea -tilaisuuteen 3.12. klo 12–1527.11.2024 14:30:00 EET | Kutsu
Suomi on eurooppalaisen kyberturvan kehityksen kärjessä: Cyber Citizen -hankkeessa on kehitetty mobiilipeli ja oppimisportaali, jotka tuovat arjen kyberturvataidot kaikkien ulottuville.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme