Tutkimus: Kesälomat heiluttivat pienituloisten taloutta – Osa suomalaisista maksaa kesälomaansa seuraavaan kesään saakka

Jaa

Suomalaiset pysyivät kesällä 2024 pääosin lomabudjetissaan. Joka viides niistä, jotka ottivat velkaa lomanviettoonsa, maksavat uuden tutkimuksen mukaan velkaa takaisin pitkälle seuraavaan vuoteen 2025 saakka. Kolmannes suomalaisista ei käyttänyt kesälomallaan tavallista enempää rahaa, selviää IRO Researchin Bluestep Bankille toteuttamasta tutkimuksesta.

Kesälomat ovat ohi ja syksy tekee tuloaan. Asuntolainoihin erikoistunut Bluestep Bank tutki, miten suomalaiset kustansivat kesälomansa.  

Tutkimuksen mukaan suomalaiset rahoittavat kesälomakulutuksensa pääosin säästöillä (48 %), ansiotuloilla (39 %) sekä lomaltapaluurahalla (35 %). Kaksi prosenttia vastaajista kertoi ottaneensa pankkilainaa ja prosentti pikavippejä lomansa rahoittamiseksi. Luottokortilla lomansa rahoitti kahdeksan prosenttia suomalaisista.

Niistä, jotka turvautuivat lainaan, 21 prosenttia maksoi lainansa takaisin heti kesän loputtua ja yli puolet (64 %) ilmoitti maksavansa ne vuoden 2024 loppuun mennessä. Kuusitoista prosenttia lainalla lomansa rahoittaneista suomalaisista arvioi maksavansa lainansa pois vasta kevään 2025 aikana ja neljä prosenttia kevään 2025 jälkeen.

”Alle 30 000 euroa vuodessa tienaavien tuloluokassa kesäloma heiluttaa tutkimuksen mukaan taloutta valtavasti. Lomansa lainalla rahoittaneista peräti kymmenys ei tiennyt milloin edes pystyy maksamaan lainansa takaisin. Tämä voi olla iso taloudellinen riski, kun kulutusluoton korkokulut juoksevat useita kuukausia”, Bluestep Bankin Suomen maajohtaja Petri Matikainen kommentoi.

Kun matalimmassa tuloluokassa kesäloma rahoitettiin tutkimuksen mukaan korostuneesti veronpalautuksilla, vanhempien tai muiden tuella tai vipeillä ja lainoilla, niin korkeimmissa tuloluokissa lomailtiin erityisesti säästöjen ja palkkatulojen turvin. 

Suomalaiset nuukia lomailijoita

Bluestep Bankin teettämä tutkimus osoitti myös, että suomalaiset kuluttivat kesälomalla sen, mitä arvioivatkin kuluttavansa. Erot arvioidun ja toteutuneen rahankäytön välillä mahtuivat pääosin tutkimuksen virhemarginaaliin. 

Suurin ero arvioidun ja toteutuneen rahankäytön osalla kohdistui heihin, jotka eivät arvelleet käyttävänsä lomallaan tavallista enempää rahaa. Kesän alussa 31 prosenttia suomalaisista arvioi kuuluvansa tähän ryhmään ja kesän lopulla heitä oli viisi prosenttiyksikköä enemmän eli 36 prosenttia.

”Se, että yli kolmannes suomalaisista ei käytä lomallaan tavallista enempää rahaa on enemmän kuin oletimme.”

”Lisäksi se, että lähes 40 prosenttia jäljelle jääneistä aikuisista käytti kesälomallaan 50 – 999 euroa tavallista enemmän on myös osoitus kohtalaisen maltillisesta kulutuksesta huomioiden, että moni aikuinen huolehtii myös lastensa kesälomamenoista”, Matikainen jatkaa. 

Tutkimuksen toteutti Bluestep Bankille Iro Reseach. Tutkimushaastatteluja tehtiin yhteensä 1000 kappaletta, ja tutkimuksen otos vastasi iän, sukupuolen, asuinpaikkakunnan tyypin sekä maakunnan mukaan suomalaista väestöä valtakunnallisesti

Tutkimuksen teettänyt Bluestep Bank on taloudellista eriarvoisuutta vastaan taisteleva pohjoismainen pankki, joka keskittyy maksukykyisiin asiakkaisiin, joille ei ole myönnetty asuntolainaa esimerkiksi siksi, että asiakkaalla on maksuhäiriömerkintä tai muu kuin vakituinen työsuhde.

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Bluestep Bank AB (publ), filial i Finland on ratkaisukeskeinen asuntolainapankki sekä markkinajohtaja Pohjoismaissa omassa segmentissään. Vuonna 2005 perustettu Bluestep Bank toimii Ruotsissa ja Norjassa sekä Suomessa, jossa yritys aloitti toimintansa kesällä 2020. Bluestep Bankin tavoitteena on olla paras vaihtoehto niille ihmisille, jotka eivät syystä tai toisesta saa lainaa omasta tai muista perinteisistä pankeista. Bluestep Bankin tehtävänä on lisätä taloudellista yhdenvertaisuutta yhteiskunnassa vastuullisesti ja tarjota yhä useammalle mahdollisuus omistusasumiseen. Lisätietoa: www.bluestep.fi 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Viestintätoimisto Manifesto Oy

Rengasvaihtorumba alkaa pian – näin puhdistat ja säilytät kesärenkaat oikein7.10.2024 07:00:00 EEST | Tiedote

Tieliikennelain mukaan talvirenkaat on vaihdettava autoon viimeistään 1. marraskuuta, jos keli sitä edellyttää. Moni vaihtaa talvirenkaat omatoimisesti ja valtaosa suomalaisista vastaa itse myös kesärenkaiden säilyttämisestä. Varastoimalla renkaat talven yli omissa tiloissa, on mahdollista säästää pitkä penni rengashotellien säilytysmaksuissa. Varastoimisessa on kuitenkin hyvä huomioida renkaiden huolellinen puhdistus ja säilytysolosuhteet, jotta renkaat säilyvät hyväkuntoisina seuraavalle kesäkaudelle.

Tutkimus: Suomalainen kotinikkari ei luota kumppaninsa taitoihin, vaan uskoo tekevänsä itse paremmin2.10.2024 08:00:00 EEST | Tiedote

Pergo-lattiabrändin teettämästä tuoreesta YouGovin tutkimuksesta selviää, että suomalaiset luottavat omiin kykyihinsä kodin pienissä remontointiprojekteissa, mutta suhtautuvat epäilevästi kumppaneidensa taitoihin auttaa samaisissa projekteissa. Esimerkiksi 70 prosenttia suomalaisista uskoo osaavansa itse koota huonekaluja, mutta vain 41 prosenttia uskoo kumppaninsa pystyvän samaan. Vastaavasti useampi kuin joka toinen (56 %) uskoo osaavansa itse maalata tai tapetoida, kun taas vain joka kolmas (35 %) luottaa kumppaninsa taitoihin maalauksen tai tapetoinnin suhteen.

Varmista ajovalojen kirkkaus, kun syysillat pimenevät – katso huoltovinkit20.9.2024 07:30:00 EEST | Tiedote

Syksyn tullen on auton omistajille oikea aika tarkistaa ajovalojensa kunto. Hämärtyvät illat lisäävät hirvikolareiden riskiä, vesisateen liukastamat tiet vaikeuttavat tiellä pysymistä ja muutoinkin kova sade tai tiheä sumu voivat huonontaa näkyvyyttä. Renkaiden riittävä urasyvyys on yleensä tarkistuslistan kärjessä syksyn tullen, mutta harva muistaa kiinnittää huomiota ajovalojen kirkkauteen. Sumentuneet ajovalot ovat helposti huollettavissa kotioloissa Autoglym Headlight Restoration Complete Kit -kunnostussarjalla. Muovisille ajovaloille tarkoitettu kunnostussarja kirkastaa ajovalot nopeasti, helposti ja tehokkaasti.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye