Lisää maakunnallisia vastuulajeja Keski-Suomelle: 11 kovakuoriaista
Luonto- ja ilmastoteemaisessa LUMOAVA-hankkeessa on valittu seuraavat Keski-Suomen maakunnalliset vastuulajit. Valinnat jatkavat sarjaa, jonka tarkoituksena on kiinnittää huomio lajeihin ja niiden kautta myös elinympäristöihin, joiden vaaliminen on Keski-Suomessa avainasemassa. Julkistussarjan kolmannessa osassa esitellään kovakuoriaiset, joiden pääasiallisista elinympäristöistä korostuivat erityisesti vanhat metsät.
Luonnon monimuotoisuuden väheneminen on yksi aikamme suurimmista ympäristöongelmista. Keski-Suomen ELY-keskus ja Keski-Suomen liitto ovatkin yhteisessä Luonto- ja ilmastotiedolla johtaminen Keski-Suomen vahvuudeksi -hankkeessaan (LUMOAVA) jatkaneet työtään keskisuomalaisen luonnon erityispiirteiden tunnistamiseksi ja huomioimiseksi osana kokonaiskestävän maakunnan kehittämistä. Hankkeessa tuotetaan aiheesta tietoa sekä vahvistetaan luonto- ja ilmastotiedon roolia osana maakunnallista päätöksentekoa eri tasoilla.
Osana LUMOAVA-hanketta valitaan maakunnallisia vastuulajeja yhdessä Suomen ympäristökeskuksen ja muiden alan asiantuntijoiden kanssa. Vastuulajiksi voidaan ottaa uhanalaisia tai silmälläpidettäviä lajeja, joissa maakunnalla on tietyt raja-arvot ylittävä suhteellinen edustus valtakunnallisista havainnoista. Myös uhanalaiset lajit, joiden esiintymisalueen reunalla Keski-Suomi sijaitsee, voidaan valita mukaan. Lisäksi vastuulajeiksi valikoituu erityisesti suojeltavia lajeja, joilla on maakunnassa yksikin elinvoimainen populaatio.
Aiemmin Keski-Suomen vastuulajeista on julkistettu putkilokasvit ja sittemmin sammalet ja jäkälät. Nyt kolmannessa osassa esitellään maakunnallisessa erityisasemassa olevat kovakuoriaiset, joita on yksitoista lajia. Näistä kahdeksan on luonnonsuojelulain erityisesti suojeltavia lajeja, muiden kolmen lajin havaintomääriä Keski-Suomessa voidaan pitää erityisen merkittävinä suhteutettuna Suomen kokonaishavaintoihin.
Keski-Suomen maakunnalliset kovakuoriaisvastuulajit ovat:
- Näsiänjalosoukko (Agrilus integerrimus)
- Liekohärkä (Ceruchus chrysomelinus)
- Jalavanlahokärsäkäs (Cossonus cylindricus)
- Haavanlahokärsäkäs (Cossonus parallelepipedus)
- Täplämustakeiju (Dircaea quadriguttata)
- Karvakukkajäärä (Etoforus pubescens)
- Idänkukkajäärä (Lepturalia nigripes)
- Kätköpää (Pachnephorus pilosus)
- Korpikolva (Pytho kolwensis)
- Vaskikaarniainen (Rhizophagus aeneus)
- Nahkuri (Tragosoma depsarium)
Kuten aiemmin sammalten kohdalla myös kovakuoriaisissa korostuu elinympäristön merkitys. Lajeista peräti yhdeksän elää vanhoissa (kangas)metsissä joko ensi- tai toissijaisesti. Kyseisten elinympäristöjen väheneminen muodostaa vakavan uhan näille jo ennestään uhanalaisille lajeille. Maakunnallisiksi vastuulajeiksi valikoituneet kovakuoriaiset herättänevät kiinnittämään huomiota Keski-Suomen vanhojen metsien verkoston merkitykseen häviämisvaarassa olevalle lajistolle ja turvaamaan niitä.
Maakunnallisen vastuulajin asema ei synnytä lajille uutta lakiin perustuvaa suojaa tai suojelua. Kaikki vastuulajit ovat kuitenkin uhanalaisuudeltaan vähintään silmälläpidettäviä, osa jopa äärimmäisen uhanalaisia. Monet ovatkin jo entuudestaan Luonnonsuojeluasetuksen (1066/2023) nojalla erityisesti suojeltuja lajeja. Keski-Suomen merkitys vastuulajien elinvoimaisuudelle on huomattava, mikä korostaa maakunnan merkitystä lajien tulevaisuuden näkökulmasta.
Tuoreet lajivalinnat jatkavat elokuun puolivälissä alkaneita vastuulajijulkistuksia. Sarja jatkuu pitkin syksyä tiedotteilla eri eliöryhmistä. Seuraavien vastuulajien vuoro on jälleen muutaman viikon kuluttua.
LUMOAVA-hanke jatkuu vuoden 2025 loppuun saakka, ja se saa rahoitusta Euroopan unionin Oikeudenmukaisen siirtymän rahastosta (JTF). Lisätietoa LUMOAVA-hankkeesta on hankkeen verkkosivuilla.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Valtteri JokinenProjektiasiantuntijaKeski-Suomen ELY-keskus
LUMOAVA-hanke
Kuvat
Linkit
Tietoja julkaisijasta
Keski-Suomen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus (ELY-keskus) on valtion viranomainen, joka edistää alueellista kehittämistä hoitamalla elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä. ELY-keskukset kehittävät ja tukevat taloudellista, sosiaalista ja ekologisesti kestävää hyvinvointia.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Keski-Suomen ELY-keskus
Keski-Suomen Työvoimabarometri ja Alueelliset kehitysnäkymät: turbulenssi heiluttaa mutta varovaisia merkkejä paremmasta on29.10.2024 12:19:43 EET | Tiedote
Maakunnallista näkemystä ja lyhyen aikavälin ennakointia työllisyydestä, osaamisesta ja elinkeinoelämästä kokoavat Työvoimabarometri ja Alueelliset kehitysnäkymät -katsaus kertovat Keski-Suomessa niin turbulenssista kuin varovaisista paremman merkeistäkin. Esimerkiksi Vireonin vetytankkausasema ja Cefmofin työ vetyliikkumisen mahdollistamiseksi ovat positiivisia signaaleja. Hyvää kertovat myös Alvan suunnitelmat synteettisen vihreästä vedystä ja metaanista valmistettavan polttoaineen tuotantolaitoksen rakentamisesta.
Keski-Suomeen lähes 3,4 miljoonaa euroa maaseuturahoitusta28.10.2024 10:10:00 EET | Tiedote
Keski-Suomen maaseudun kehittämiseen myönnettiin heinä-syyskuussa 2024 yhteensä lähes 3,4 miljoonaa euroa EU:n maaseuturahoitusta. Rahoitus painottui vahvasti yleishyödyllisiin kehittämishankkeisiin.
Vaajakoskentien reunakiven ja päällysteen korjaustyöt Laiduntien ja Järveläntien välillä28.10.2024 10:00:27 EET | Tiedote
Lokakuun lopulla kunnostetaan Vaajakoskentien varren jalankulku- ja pyöräilyväylän reunakiveystä sekä päällystettä Laiduntien ja Järveläntien välillä Jyskässä. Yhteensä korjattavaa reunakiveä ja päällystettä on noin 400 metriä.
Talvi- ja pimeän ajan nopeusrajoitukset voimaan Keski-Suomessa 28.10.2024 alkaen24.10.2024 09:26:04 EEST | Tiedote
Koko maassa talvi- ja pimeän ajan nopeusrajoituksiin siirrytään viimeistään tiistaina 29.10.2024.
Yhteysviranomaisen perusteltu päätelmä Kettukangas–Hanhikankaan tuulivoimahankkeen YVA-selostuksesta22.10.2024 13:50:00 EEST | Tiedote
Tuulivoimahankkeen hankealue sijaitsee Pihtiputaan ja Kinnulan kuntien rajalla. Suunnittelualueelta on noin 10 kilometriä Pihtiputaan keskustaan ja noin 5 kilometriä Kinnulan keskustaan. Sähkönsiirtovaihtoehtojen mukaan hanke voi sijoittua Kinnulan, Halsuan ja/tai Lestijärven kuntien alueille. Hankealueen alustava pinta-ala on noin 164 km2. Tuulivoimala-alueen rakentamista suunnittelee OX2 Finland Oy.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme