Työttömyys on iskenyt erityisesti ulkomaiden kansalaisiin
Työttömyys on Suomessa nousussa, ja ulkomaiden kansalaisilla tilanne on heikentynyt selvästi nopeammin kuin suomalaisilla. EU:n ulkopuolelta saapuneiden työttömyysaste on tuoreimpien lukujen mukaan Suomessa EU-maista jo toiseksi korkein, kirjoittaa Tilastokeskuksen yliaktuaari Pertti Taskinen Tieto&trendit-artikkelissa.
Työttömyys on kohonnut jo yli vuoden ajan, mitataan sitä sitten otospohjaisella työvoimatutkimuksella tai kokeellisella, rekisteripohjaisella väestön pääasiallinen toiminta -tilastolla. Työttömyysasteen muutokset – sekä laskut että nousut – ovat viime vuosina olleet nopeampia ulkomaiden kansalaisten kuin Suomen kansalaisten joukossa.
”Muiden kuin Suomen kansalaisten työttömyysaste ehti korona-ajan jälkeen laskea huomattavasti, mutta viimeksi kuluneen vuoden aikana EU:n ulkopuolisten maiden kansalaisten työttömyysaste on kohonnut yli 20 prosenttiin”, Taskinen toteaa artikkelissa.
”Ulkomaan kansalaisten työllistyminen on suhdanteiden heiketessä usein vaikeaa, vaikka ulkomaalaistaustaisten työllisyysaste onkin pidemmällä aikavälillä ollut nousussa”, hän lisää.
Tilanne myös vaihtelee kansallisuuksien välillä. Kesäkuussa 2024 oli työttöminä lukumääräisesti eniten ukrainalaisia, 6 100. Tätä selittää heidän tulonsa Suomeen yleisimmin kansainvälisen suojelun nojalla työn sijaan. Suomessa asuvia venäläisiä oli tosin vailla työtä lähes yhtä monta: 5 800. Suurimmista kansallisuusryhmistä Irakin kansalaisia oli työttöminä jopa enemmän kuin työllisinä, joskin tilanne on tässä ryhmässä viime vuosina parantunut.
Suhdanteiden heikkeneminen näkyy myös EU-vertailussa. EU:n ulkopuolelta tulleiden työttömyysaste oli vuoden 2024 toisella vuosineljänneksellä Suomessa EU-maista toiseksi korkein Ruotsin jälkeen. Jos taas verrataan saman ryhmän työttömyysasteen nousua vuotta aiemmasta, kärkisijoja pitävät Suomi ja Tanska.
”Muissa maissa muutokset vuoden takaiseen verrattuna ovat maltillisempia – ja osassa maissa tämän ryhmän työttömyysaste on laskenut”, Taskinen kirjoittaa.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Pertti TaskinenYliaktuaari
Puh:029 551 2690pertti.taskinen@stat.fiLinkit
Tietoja julkaisijasta
Tilastokeskus
Työpajankatu 13
00580 HELSINKI
Vaihde 029 551 1000
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Tilastokeskus
Kuluttajien luottamus heikkeni entisestään joulukuussa30.12.2024 08:01:22 EET | Tiedote
Kuluttajien luottamusindikaattori painui joulukuussa alimmilleen sitten kevään 2024.
Joka kymmenes havainnut tai kokenut kunniaan liittyvää väkivaltaa20.12.2024 10:05:27 EET | Tiedote
Miltei joka kymmenes 16–74-vuotias on havainnut tai kokenut kunniaan liittyvää väkivaltaa Suomessa. Kunniaan liittyvää väkivaltaa koetaan ja havaitaan ikäryhmittäin tarkasteltuna eniten nuorimpien joukossa eli 16–34-vuotiaiden ikäryhmissä.
Työolotutkimus: Jo joka kymmenes palkansaaja käyttää tekoälyä apuna työssään17.12.2024 08:38:52 EET | Tiedote
Reilulla neljänneksellä (28 %) palkansaajista oli työpaikalla käytössä tekoälyyn perustuvaa teknologiaa, kuten chatbotteja, virtuaalisia avustajia, puheentunnistusta, konenäköä, konekääntämistä tai koneoppimiseen perustuvaa data-analyysia syksyllä 2023. Lisäksi noin joka kymmenes oli itse tekemisissä tekoälyn kanssa.
Muistutuskutsu 17.12.: Uusi työolotutkimus kertoo työelämästä murrosten keskellä12.12.2024 08:50:43 EET | Kutsu
Vihreä siirtymä, tekoäly, lisääntynyt etätyö, koronakriisin jäljet, muutokset työmarkkinoiden rakenteissa... Miten suomalaiset palkansaajat kokevat työnsä murroksen keskellä? Mitä myönteistä ja mitä kielteistä työoloissa on nähtävissä?
Yhä harvempi uusi ylioppilas jatkaa välittömästi opintojaan12.12.2024 08:03:07 EET | Uutinen
Kevään 2023 ylioppilaista 65,5 % jäi jatkokoulutuksen ulkopuolelle valmistumisvuonnaan. Ilman koulutuspaikkaa jääneiden osuus kasvoi noin 1,5 prosenttiyksikköä edeltävästä vuodesta.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme