Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialue Pohde

Oulun lääkärihelikopteritoiminnan uusi tukikohta otettiin käyttöön

Jaa

Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialue Pohde ja valtakunnallisesta lääkärihelikopteritoiminnasta vastaava valtionyhtiö FinnHEMS ovat rakennuttaneet Ouluun uuden tukikohtarakennuksen. Uusi tukikohta parantaa lääkäriyksikön toimintaolosuhteita pohjoisessa Suomessa. Tukikohta on Oulun lentoaseman yhteydessä ja sen avajaisia vietettiin 7.10.2024.

Lääkärihelikopteri laskeutuu OYSin uudelle kattotasanteelle
Lääkärihelikopteri laskeutuu OYSin uudelle kattotasanteelle. Kuva: FINNHEMS

Liki kymmenen vuoden odotus on päättynyt, kun FinnHEMSin Oulun lääkärihelikopteritoiminta on siirtynyt uusiin tiloihin syyskuun aikana. Parakkimaisesta tilapäisestä rakennuksesta on päästy pysyvään, ympärivuorikautista päivystystoimintaa varten suunniteltuun tukikohtaan.

”Muutto sujui ongelmitta ja arki uudessa tukikohdassa on lähtenyt sujumaan hyvin. Oulun yksikkö työskentelee hyvin vaihtelevassa ja monimuotoisessa toimintaympäristössä, turvaten lähes puolen Suomen ja yli 700 000 asukkaan päivystävän ensihoitolääkäripalvelun. Uudet ja toimivat tilat tukevat henkilöstön työhyvinvointia”, toteaa OYS ensihoidon palvelualuejohtaja Mirja Annala.

Oulun uuden lääkärihelikopteritukikohdan tilat tarjoavat miehistölle asianmukaiset lepotilat ja helikopterihallin. Kaksikerroksinen, noin 1400 neliömetrin rakennus sisältää miehistötilat, kalustohallin sekä säilytys- ja huoltohallit. Miehistötiloissa on päivystys- ja oleskelutilojen lisäksi koulutus- ja toimistotiloja sekä varastoja. Helikopterihallissa huolletaan H145-helikoptereita ja säilytetään pohjoisten tukikohtien varahelikopteria.

Uusi tukikohta ja OYSin kattokenttä parantavat toimintaolosuhteita

”Uusi tukikohta tarjoaa miehistölle ja kalustolle tarkoituksenmukaiset tilat lääkärihelikopteritoiminnan kehittämiseksi entistä vaikuttavamaksi osaksi kriittisesti sairastuneiden tai loukkaantuneiden terveyspalveluja”, kertoo FinnHEMSin toimitusjohtaja Jari Huhtinen.

Uusi tukikohta parantaa lääkäriyksikön toimintaolosuhteita Pohjois-Suomessa, erityisesti kun OYSin uusi kattokenttä otetaan pian käyttöön. Tämänhetkisten suunnitelmien mukaan kattokenttä avataan 6.11. Kattokenttä sekä sujuva yhteys päivystykseen ja osastoille madaltavat entisestään potilaiden kuljetuskynnystä.

Oulun lääkärihelikopteri tärkeä osa Pohjois-Suomen ensihoitoa

Oulun lääkärihelikopteriyksikkö palvelee Pohjois-Pohjanmaan, Kainuun, Keski-Pohjanmaan ja Lapin aluetta. Yksikkö on tärkeä osa Pohjois-Suomen ensihoito- ja päivystysjärjestelmää, ja sen toimintaa kehitetään jatkuvasti vastaamaan laajan alueen tarpeita. Oulun tukikohdan toiminnalla on suuri vaikutus koko Pohjois-Suomen yhteistyöalueen ensihoitopalvelulle.

Lääkärihelikopteritoiminnassa tärkeää on saumaton yhteistyö eri alan ammattilaisten kanssa. Oulun FinnHEMS tukikohdassa työskentelee yhteensä 24 henkilöä: 13 ensihoitolääkäriä, 6 lentäjää ja 5 HEMS-ensihoitajaa. Lisäksi FinnHEMSin lääketieteen ja lentotoiminnan asiantuntijat sekä lento-operaattorin asiantuntijat tekevät jatkuvasti töitä laadukkaan ja turvallisen lääkärihelikopteripalvelun ylläpitämiseksi. 

Tänä vuonna Oulun yksikkö on hälytetty 904 kertaa, joista 327 tehtävässä kohdattiin potilas. 217 potilaan tila on edellyttänyt, että HEMS-yksikön ensihoitolääkäri on lähtenyt mukaan potilaan ambulanssikuljetukseen. 56 potilasta on kuljetettu helikopterilla jatkohoitoon sairaalaan. Useimmiten kyseessä on ollut peruselintoiminnon häiriö kuten tajuttomuus, elottomuus tai hengitysvaikeus tai onnettomuus. Lääkärihelikopterin hälyttää paikalle hätäkeskus.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialue Pohde vastaa yli 415 000 asukkaan hyvinvoinnista, terveydestä ja turvallisuudesta 1.1.2023 alkaen. Työllistämme noin 18 500 sosiaali- ja terveysalan sekä pelastustoimen osaajaa. Yhdessä tarjoamme Pohjois-Pohjanmaan ihmisille tukea elämään ja apua terveyteen tai hätään aiempaa paremmin. Toimimme vaikuttavasti ja uusin tavoin – samalla henkilöstöömme panostaen.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialue Pohde

Pohjois-Pohjanmaan sosiaali- ja terveyskeskusten palveluverkoston uudistaminen tulevaisuuslautakunnan käsittelyssä10.10.2024 08:46:05 EEST | Tiedote

Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialueen Pohteen tulevaisuuslautakunta hyväksyi kokouksessaan esityksen sote-järjestämissuunnitelman tarkentamisesta liittyen sosiaali- ja terveyskeskusten palveluverkostoon. Esitys luo pohjan tulevalle sosiaali- ja terveyskeskusten palveluverkoston uudistamiselle, ja se etenee edelleen aluehallituksen ja aluevaltuuston päätettäväksi lokakuun aikana.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye