Yhteysviranomaisen perusteltu päätelmä Sonkajärven Honkamäki-Viidankankaan tuulivoimahankkeen YVA-selostuksesta
Hankealue sijaitsee Sonkajärven kunnan pohjoisosassa, suunnittelualueelta Sonkajärven keskustaan on noin 10 kilometriä. Hankealueen koko on noin 5 576 hehtaaria. Hankealue lähiympäristöineen on maastomuodoiltaan varsin tasaista metsämaata. Hankealueelle sijoittuu myös turvetuotantoalueita.

Pohjois-Savon ELY-keskus on antanut ympäristönvaikutusten arviointimenettelystä (YVA) annetun lain (252/2017, YVA-lain) mukaisen perustellun päätelmän Pohjan Voima Tuulipuisto Honkamäki–Viidankangas Oy:n Honkamäki-Viidankankaan tuulivoimahankkeesta. Hankealue sijaitsee Sonkajärven kunnan pohjoisosassa, suunnittelualueelta Sonkajärven keskustaan on noin 10 kilometriä. Lähin taajama on Sonkajärven Sukeva, joka sijaitsee hankealueen luoteispuolella hieman yli kolmen kilometrin etäisyydellä hankealueen rajasta. Hankealueen koko on noin 5 576 hehtaaria. Hankealue lähiympäristöineen on maastomuodoiltaan varsin tasaista metsämaata. Hankealueelle sijoittuu myös turvetuotantoalueita.
Perusteltu päätelmä on hankkeessa yhteysviranomaisena toimineen ELY-keskuksen kokoava lausunto, jossa otetaan kantaa tehtyjen arviointien riittävyyteen sekä hankkeen merkittäviin vaikutuksiin. Päätelmä on laadittu aiemmin nähtävillä olleen YVA-selostuksen, siitä annettujen lausuntojen ja mielipiteiden sekä ELY-keskuksen oman lisätarkastelun pohjalta.
Honkamäki-Viidankankaan tuulivoimahankkeen keskeisimmät vaikutukset
Perustellussa päätelmässään ELY-keskus toteaa, että kokonaisuutena arvioiden yhteysviranomaiselle toimitettu YVA-selostus on laadultaan hyvätasoinen. Selostuksessa on kattavasti ja asianmukaisesti kuvattu hankkeen ja sen eri vaihtoehtojen ennakoitavissa olevat, todennäköisesti merkittävät ympäristövaikutukset. Arviointiin jääneet puutteet ja epävarmuudet ovat luonteeltaan sellaisia, että ne voidaan korjata hankkeen jatkosuunnittelun yhteydessä tehtävillä lisätarkasteluilla ja/tai toteuttamalla riittävät haittojen lieventämiskeinot hanketta toteutettaessa.
Hankkeen merkittävimmät vaikutukset voidaan arvioida olevan vaikutukset yhdyskuntarakenteeseen ja maankäyttöön, ja näiden myötä erityisesti vaikutukset alueella harjoitettaviin elinkeinoihin, kuten metsätalouteen ja matkailuun. Nämä vaikutukset nousevat merkittäviksi hankealueen laajuuden ja sijainnin takia. Useassa ELY-keskukselle saapuneessa mielipiteessä otettiin myös kantaa näihin edellä mainittuihin vaikutuksiin.
Merkittäviä vaikutuksia ovat myös vaikutukset ihmisten asumisviihtyvyyteen melun- ja välkevaikutusten osalta ja vaikutukset hankealueen luontoarvoihin. Voimaloiden lukumäärästä ja suunnitellusta korkeudesta johtuen hankkeella voidaan arvioida olevan todennäköisesti merkittäviä vaikutuksia myös maisemaan. Maisemavaikutukset ovat merkittävimmät erityisesti Matkusjoen varren vesistömaisemaan.
Useassa hankkeesta annetussa mielipiteessä otettiin kantaa myös sähkönsiirron eri vaihtoehtojen toteuttamiskelpoisuuteen.
Hankkeen jatkosuunnittelussa tulee huomioida perustellussa päätelmässä esiin nostetut asiat, jotka olivat pääosin samoja kuin lausunnoissa ja mielipiteissä esitetyt huomiot.
ELY-keskuksen perusteltu päätelmä kokonaisuudessaan sekä muut YVA-menettelyn aikana syntyneet asiakirjat ovat luettavissa verkossa osoitteessa www.ymparisto.fi/honkamakiviidankangastuulivoimaYVA
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
ylitarkastaja Maija Nykänen Pohjois-Savon ELY-keskus, puh. 0295 026 223, maija.nykanen@ely-keskus.fi
Linkit
Tietoja julkaisijasta
Pohjois-Savon elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus (ELY-keskus) on valtion viranomainen, joka edistää alueellista kehittämistä hoitamalla elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Pohjois-Savon ELY-keskus
LUMO-ohjelmassa tunnistettiin Pohjois-Savon luonnon monimuotoisuuskeskittymät16.4.2025 09:15:19 EEST | Tiedote
Pohjois-Savon LUMO-ohjelmatyössä on koottu yhteen tietoa maakunnan arvokkaasta luonnosta ja tunnistettu Pohjois-Savon merkittävimmät luonnon monimuotoisuuskeskittymät laji- ja luontotyyppitietoon perustuen. Pohjois-Savossa LUMO-ohjelmaa laaditaan osana luontokatoa torjuvaa Priodiversity LIFE -hanketta.
Uusi liikenneturvallisuussuunnitelma valmistui: Keski-Savossa panostetaan turvalliseen liikkumiseen, hyvinvointiin ja elämänlaatuun15.4.2025 12:26:27 EEST | Tiedote
Keski-Savon kuntien liikenneturvallisuussuunnitelma laadittiin Joroisten, Leppävirran, Pieksämäen ja Varkauden sekä Pohjois-Savon ELY-keskuksen toimeksiannosta. Yhteisenä tavoitteena on vähentää seudulla tapahtuvien liikenneonnettomuuksien määrää ja luoda turvallinen liikenneympäristö kaikille.
Tulevaisuutta luodaan tai heikennetään yhdessä11.4.2025 12:31:40 EEST | Tiedote
Lapset ja nuoret kokevat voivansa vaikuttaa tulevaisuuteen – Tekoälytaiteilija Antti Karppinen loi lasten ja nuorten visioista tulevaisuuskuvan.
Osallistu Mikkelin seudun liikenneturvallisuussuunnitelmaan1.4.2025 12:18:48 EEST | Tiedote
Onko liikkuminen turvallista Mikkelin seudulla? Vastaa kyselyyn ja vaikuta seudun kuntien liikenneturvallisuussuunnitelmiin.
Pohjois-Savon vesitilannekatsaus 27.3.202527.3.2025 12:26:48 EET | Tiedote
Kallaveden vedenpinta Itkonniemen asteikolla on N2000+ 82,03. Taso on 10 cm yli ajankohdan pitkäaikaiskeskiarvon. Maaliskuussa Kallaveden pinta on nousut 2 cm, mutta meneillään oleva sulamiskausi on nostanut pintaa pitkäaikaiskeskiarvon suhteen 10 cm. Toisin sanoen ajankohdalle tyypillistä pinnan laskua ei ole tapahtunut. Lisäjuoksutuksia ei ole ollut käynnissä ja toistaiseksi lunta on maastossa niin vähän, että juoksutustarvetta ei ole näköpiirissä. Iisalmen reitillä säännöstellyissä Kiuruvedessä, Porovedessä ja Onkivedessä virtaamat ovat olleet leutoon säähän nähden yllättävän pieniä. Herkästi reagoiva säännöstelemätön Sonkajärvi myös on ollut vakaa. Nilsiän reitin ja Juojärven säännöstellyt vedenpinnat ovat keskimääräistä korkeammalla, mutta kaikki vedenkorkeudet ovat säännöstelylupien puitteissa. Varkauden alapuolella Haukiveden pinta on 19 cm alle ajankohdan keskimääräisen tason, kun verrataan 30 viimeisen vuoden tilastoihin. Lukema on nyt N2000+ 75,88. Haukivesi laski maaliskuuss
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme