Asuntokauppa virkistyy – viisi vinkkiä sujuvampiin asuntokauppoihin
Moni suomalainen on viime vuosina lykännyt asunnonhankintaansa, mutta nyt markkinassa näkyy virkoamisen merkkejä. Lue Danske Bankin vinkit sujuvampiin asuntokauppoihin.
Lähiaikoina asuntokaupan ennustetaan virkistyvän korkotason laskiessa. Tällä hetkellä asunnoista on runsaasti tarjontaa, ja kuluttajien asunnonostoaikeet ovat toistaiseksi normaalia matalammat.
”Korot ovat tänä syksynä laskeneet selvästi odotettua nopeammin, mikä tuo lisää rahaa asuntovelallisten käyttöön ja rohkaisee asuntokaupoille. Ensi vuonna talouskasvun odotetaan piristyvän, mikä lisää kuluttajien luottamusta ja rohkeutta asuntokauppaan”, sanoo Pasi Kuoppamäki, Danske Bankin pääekonomisti.
Asuntokaupoille mielivän kannattaa hankkia lainalupaus jo hyvissä ajoin. Näytöille on helpompi suunnata, kun asunnon hankintabudjetti on suunniteltu yhdessä pankin kanssa etukäteen.
Ostajalle asuntomarkkina on nyt suotuisa, sillä asuntojen hinnat ovat keskimääräistä edullisempia suhteessa tuloihin. Suuret välittäjät ovatkin kertoneet asuntokaupan piristyneen syyskuussa. Danske Bankin asuntolainamyynti oli syyskuussa viidenneksen suurempi kuin syyskuussa 2023, mutta jäi kuitenkin syyskuiden 2022 ja 2021 myyntejä alhaisemmaksi.
”Danske Bankista asuntolainan saaminen hakemuksesta lainan nostoon kestää tyypillisessä tapauksessa kolmesta neljään viikkoa. Kaupat sujuvat nopeimmin, kun asunnonostaja on valmis tekemään ostopäätöksen, laina on neuvoteltu valmiiksi ja kaikki tarvittavat dokumentit ovat valmiina. Asunnon osto on kuitenkin iso päätös, ja turhaan ei kannata kiirehtiä, jos se ei ole välttämätöntä”, sanoo Sari Takala, henkilöasiakkaiden lainoista vastaava johtaja.
Aikoja asuntolainaneuvotteluun ja asuntokaupoille on hyvin tarjolla. Asuntokaupan voi hoitaa myös ilman konttorikäyntiä, mikä mahdollistaa helpon ja joustavan asioinnin asiakkaalle.
”Viime viikkoina meillä on ollut joka viikko vapaana kymmeniä asuntokauppa-aikoja. Rohkaisemme olemaan pankkiin yhteydessä hyvissä ajoin, niin voimme yhdessä suunnitella omaan talouteen sopivan asuntolainan”, sanoo Takala.
Viisi askelta sujuviin asuntokauppoihin
1. Mieti, millainen on uusi unelmiesi koti
Tee lista, mitä ominaisuuksia uudelta kodilta toivot ja mitkä ovat sellaisia, mistä et ole valmis tinkimään. Tärkeitä mietittäviä asioita ovat sijainti, neliötarve ja kustannukset.
2. Selvitä nykyisen asuntosi arvo
Jos olet myymässä nykyistä asuntoasi, lähde liikkeelle asunnon arvon tarkistuttamisesta. Kun käytät ammattitaitoista välittäjää, saat arvion myyntiajasta ja mikä realistinen myyntihinta on.
3. Hoida laina-asiat kuntoon hyvissä ajoin
Rahoituksesta kannattaa keskustella hyvissä ajoin, jotta saat selkeät raamit sille, millaisella budjetilla voit lähteä toteuttamaan seuraavaa asuntounelmaasi.
4. Suunnittele ja aikatauluta
Suunnitellessasi kodinvaihdon aikataulua, ota huomioon alueesi keskimääräiset myyntiajat. Pohdi myös, millainen väliaikaratkaisu olisi toimiva, jos saat asuntosi myytyä suunniteltua nopeammin ennen uuden kodin löytymistä.
5. Tilaa kauppaan tarvittavat asiakirjat
Tutustu jo hyvissä ajoin siihen, mitä asiakirjoja (esimerkiksi isännöitsijätodistus tai kuntotarkastusraportti) tarvitset kaupantekoon, ja tilaa ne asianmukaisilta toimijoilta.
Yhteyshenkilöt
Mediapuhelin arkisin klo 9–16Viestintä
Puh:050 422 6644Kuvat
Linkit
Danske Bankista
Danske Bank on Suomen kolmanneksi suurin pankki, joka tarjoaa noin miljoonalle suomalaiselle kotitaloudelle, yritykselle ja instituutiolle palveluita laajan asiantuntemuksen sekä innovatiivisten digitaalisten ratkaisujen avulla. Danske Bank A/S, Suomen sivuliike on osa pohjoismaista Danske Bank -konsernia.
Danske Bank on pohjoismainen yleispankki, jolla on vahvat alueelliset juuret ja tiivis yhteys ympäröivään maailmaan. Danske Bank -konsernin pääkonttori sijaitsee Kööpenhaminassa, ja yhtiön osake on listattu Nasdaq Kööpenhaminassa. danskebank.fi
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Danske Bank A/S, Suomen sivuliike
Danske Bank nimittää Kaisa Kivipellon yksityistalouden ekonomistiksi24.10.2024 08:00:00 EEST | Tiedote
Danske Bank vahvistaa makrotalouden analyysitiimiä Suomessa yksityistalouden ekonomistilla. Tehtävään valittu Kaisa Kivipelto tunnetaan monimutkaistenkin talousasioiden taitavana tulkkina ja Taloudellinen mielenrauha -podcastin juontajana.
Joka kolmas suomalaisyrittäjä ei suunnittele pitkäjänteisesti23.10.2024 08:45:00 EEST | Tiedote
Suomalaisyrittäjät, jotka keskittyvät pitkäjänteiseen suunnitteluun, ovat askeleen edellä toimintaympäristön yllättävissäkin muutoksissa. Danske Bankin Yrittäjän taloudellinen mielenrauha 2024 -tutkimus korostaa strategisen suunnittelun merkitystä yritysten kestävälle kasvulle.
Muutos sijoitusnäkemyksessä: Danske Bank nostaa osakkeet ylipainoon11.10.2024 13:15:00 EEST | Tiedote
Danske Bank nostaa sijoitussuosituksessaan osakkeet ylipainoon ja laskee korkosijoitukset alipainoon. Taustalla ovat viimeaikaiset positiiviset talousuutiset Yhdysvalloista ja Kiinasta.
Yhä harvempi nainen sijoittaa ja uskoo voivansa vaurastua10.10.2024 12:45:00 EEST | Tiedote
Naisten usko omiin mahdollisuuksiinsa vaurastua laskee. Myös yhä harvempi nainen sijoittaa, käy ilmi Danske Bankin tekemästä kyselytutkimuksesta.
Näin suomalainen säästää ja sijoittaa – joka kolmannella alle tonnin pesämuna5.10.2024 11:15:00 EEST | Tiedote
Suomalainen säästää ja sijoittaa kuukaudessa keskimäärin 170 euroa. Samaan aikaan joka kolmas suomalainen ei laita kuukaudessa euroakaan syrjään.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme