Energiatehokkuutta parantava korjaushanke on syytä suunnitella huolellisesti
Energia-asiat ovat taloyhtiöissä ajankohtaisia syksyisin, kun asunnoissa kaivataan lisää lämpöä, ja katse kääntyy lämmityksestä aiheutuviin kustannuksiin. Lämmitys onkin taloyhtiön menoeristä suurin, noin 20-30 prosenttia hoitokuluista. Jos taloyhtiön johto on kaavaillut energiatehokkuutta parantavaa korjaushanketta esimerkiksi ensi kesälle, nyt on oikea aika käynnistää hanketta koskeva päätöksenteko.
Taloyhtiön energiatehokkuutta on mahdollista parantaa myös suhteellisen pienillä toimilla, kuten pitämällä huolta nykyisen lämmitysjärjestelmän oikeasta toiminnasta ja sopivista säädöistä. Näin varmistetaan sopivat huoneilman lämpötilat asuinnoissa lämmityskaudella.
”Paras hetki lämmitysjärjestelmän huolto- ja kunnossapitotoimille olisi jo ennen kuin syksyllä aloitetaan lämmitys. Lämmitysjärjestelmän toimintaa on seurattava läpi lämmityskauden, ja tarvittaessa muutettava järjestelmän säätöjä asuntojen tavoitelämpötilan saavuttamiseksi”, sanoo Kiinteistöliiton energia- ja ilmastoasioiden johtava asiantuntija Petri Pylsy.
Korjaushankkeen suunnitteluun varattava aikaa
Korjaushankkeen suunnittelu tarjouspyyntöineen vie aikaa, ja sen vuoksi ensi kesän korjaushankkeen valmistelu on syytä käynnistää nyt. Asian valmistelu ja kilpailuttaminen kuuluu taloyhtiön hallituksen työhön.
”Kun suunnitelmat ja tarjoukset on saatu, hallitus vie näiden pohjalta laatimansa esityksen toteutuksesta ja toteuttajasta yhtiökokouksen käsiteltäväksi ja päätettäväksi. Samalla päätetään hankkeen rahoituksesta”, sanoo Kiinteistöliiton lakiasiantuntija Tapio Haltia.
Ensin tunnettava taloyhtiön energiankäyttö
Onnistuneen ja energiatehokkaan korjaushankkeen kivijalka on oman taloyhtiön tunteminen, jotta tunnistetaan aito tarve korjaukselle ja voidaan asettaa tavoitteet hankkeelle. Tyypillisesti korjaushankkeen käynnistämisen taustalla on taloyhtiön tekninen kunto tai esimerkiksi halu alentaa energiakustannuksia. Energiatehokkuuden kannalta on tärkeää tietää, millaista oman taloyhtiön energiankäyttö on. Tätä varten jokaisessa taloyhtiössä tulisi olla käytössä aktiivinen kulutusseuranta, ja nykyisten järjestelmien tulisi toimia parhaalla mahdollisella tavalla.
”Energiatehokkaan korjaushankkeen kulmakivi ja tehokkain keino hallita riskejä on puolueettoman asiantuntijan tekemä hankesuunnittelu, jossa vertaillaan erilaisia ratkaisuvaihtoehtoja ja niiden vaikutuksia, mukaan lukien taloudellinen kannattavuus”, Petri Pylsy sanoo.
Hankesuunnittelun pitää tarjota ymmärrettäviä tietoja osakkaiden päätöksenteon tueksi. Osana hankesuunnittelua on jo suunniteltava ja päätettävä, miten toteutettavan ratkaisun toimivuutta seurataan ja miten uudet ratkaisut otetaan osaksi taloyhtiön ylläpitoa. Käytännössä toimivuuden varmistaminen tarkoittaa tavoitteista päättämistä, tarvittavien mittausten suunnittelua ja toteuttamista sekä tavoitteiden toteutumisen seurantaa ja poikkeamiin puuttumista. Erityisen tärkeää toimivuuden varmentaminen ja seuranta on esimerkiksi erilaisissa lämpöpumppuhankkeissa.
Petri Pylsy muistuttaa, että taloyhtiön energiatehokkuutta voidaan parantaa käytännössä lähes kaikkien korjaushankkeiden yhteydessä. Esimerkiksi ison putkiremontin yhteydessä voidaan pohtia lämmöntalteenoton toteuttamista poistoilmasta, ja tällä pystyttäisiin alentamaan taloyhtiön lämmityskustannuksia.
Yhteyshenkilöt
Petri Pylsyjohtava asiantuntija (energia ja ilmasto)
Puh:09 1667 6225petri.pylsy@kiinteistoliitto.fiTapio Haltialakiasiantuntija
Puh:09 1667 6361tapio.haltia@kiinteistoliitto.fiTietoja julkaisijasta
Vuonna 1907 perustetun Kiinteistöliiton muodostavat 23 alueellista yhdistystä ja valtakunnallinen toimialajärjestö, Suomen Vuokranantajat ry. Kiinteistöliittoon kuuluu noin 30 000 taloyhtiötä, joissa asuu yhteensä lähes kaksi miljoonaa ihmistä.
Kiinteistöliitto on kiinteistönomistajien edunvalvoja, kiinteistöalan asiantuntijaorganisaatio ja alan johtava vaikuttaja. Jäsenillä on käytössään alan tuorein tieto ja kiinteistöalaan erikoistuneiden asiantuntijoiden palvelut. Lue lisää Kiinteistöliiton valtakunnallisista ja alueellisista palveluista www.kiinteistoliitto.fi
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Kiinteistöliitto
Taloyhtiö on vastuussa myös jalkakäytävän liukkaudentorjunnasta20.11.2024 13:59:40 EET | Tiedote
Sää on muuttunut eteläistä Suomea myöten talviseksi, ja Kiinteistöliiton lakineuvontaan tulee jokatalviseen tapaan kysymyksiä koskien taloyhtiöiden talvikunnossapitoon liittyviä vastuita.
Puolueeton hankesuunnittelu avainasemassa taloyhtiöiden lämmitysremonteissa6.11.2024 09:01:00 EET | Tiedote
Jopa kolmasosa taloyhtiöiden lämmitystavan muutoksista tehdään kokonaan ilman hankesuunnittelua, ja vain noin puolet taloyhtiöistä käyttää erillistä energia- tai talotekniikka-alan asiantuntijaa hankesuunnitelman tekemiseen. Tiedot selviävät VTT:n tekemästä tutkimuksesta, jonka tilaajina olivat Kiinteistöliitto, Kiinteistöliitto Varsinais-Suomi ja Kiinteistöliitto Uusimaa sekä joukko kiinteistö- ja energia-alan toimijoita.
Taloyhtiöiden korjaaminen kasvun kynnyksellä5.11.2024 09:01:00 EET | Tiedote
Taloyhtiöiden korjausrakentamisen laskusuhdanne näyttää tulleen käännepisteeseen, josta korjausrakentaminen voi ponnistaa uuteen nousuun. Kiinteistöliiton syksyn Korjausrakentamisbarometrin mukaan korjausrakentamista kasvattaneiden ja supistaneiden osuus oli syys-lokakuussa yhtä suuri, noin 29 prosenttia. Barometrin tulosten mukaan korjaamisen kasvuvirettä on eniten pk-seudulla sekä Pohjois-Suomessa ja Länsi-Suomessa.
Taloyhtiön toiminnantarkastajan palkkio yleensä 100 – 200 euroa31.10.2024 09:03:00 EET | Tiedote
Suurin osa taloyhtiöistä maksaa toiminnantarkastajalleen 100 – 200 euron palkkion, selviää Kiinteistöliiton jäsentaloyhtiöilleen tekemästä kyselystä. Toiminnantarkastajista hiukan yli puolet saa tehtävästä palkkion, ja loput toimivat talkooperiaatteella.
Taloyhtiöiden kuluihin ennakoidaan ensi vuonna edellisvuosia hillitympää kasvua10.10.2024 09:01:00 EEST | Tiedote
Taloyhtiöiden hoitokuluissa on nousupainetta edelleen ensi vuonna, mutta odotukset kulujen kasvusta ovat kuitenkin hillitympiä kuin kovan kasvun vuosina 2022 ja 2023. Kuntakohtaisten erojen ennakoidaan pysyvän edelleen suurina. Kiinteistöliitto julkaisi torstaina talousarvio-ohjeensa avuksi taloyhtiöiden ensi vuoden taloustilanteen ennakoimiseen.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme