Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL

Omaishoidon kansallisesti yhtenäisiin myöntämisperusteisiin on vielä matkaa – suositukset ohjaavat alueita

Jaa

Omaishoitajat eri alueilla ovat eri asemassa, koska hyvinvointialueet myöntävät omaishoidon tukea erilaisin perustein. Omaishoidon myöntäminen on melko lähellä THL:n vuonna 2022 suosittamia omaishoidon tuen kansallisia myöntämisperusteita (ns. Omakari-kriteerit) alle kolmasosalla alueista, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) selvitys.

Hyvinvointialueet määrittelevät itse omaishoidon myöntämisperusteet ja päättävät, paljonko rahaa ne ohjaavat omaishoidon tukeen. Siksi sekä myöntämisperusteet että omaishoidon tuen määrärahat vaihtelevat alueittain. 

Omaishoitajia arvioidaan olevan 50 500. Eniten omaishoitoa saavat iäkkäät henkilöt. Alle 18-vuotiaiden omaishoidettavien määrä on kasvanut jo pidemmän aikaa, vaikka lasten määrä väestössä on vähentynyt. 

Käytännöt ovat alueittain kirjavia

Itä-Uudellamaalla toiminta on jo THL:n ehdottamien kansallisten myöntämisperusteiden mukaista. Reilu kolmasosa hyvinvointialueista poikkesi kriteereistä monelta osin ja vajaa kolmasosa poikkesi niistä paljon. Alueittain vaihtelee esimerkiksi riittääkö vaativa valvonta omaishoidon tuen saamiseen tai se, kuinka monta auttamiskertaa omaishoitajan on tehtävä, jotta saa omaishoidon tukea. 

”Osalla alueista tukeen riittää kaksi hoivan ja huolenpidon kertaa vuorokaudessa, toisilla alueilla vaaditaan huomattavasti enemmän omaishoitajan työtä”, kuvailee THL:n erikoistutkija Katja Ilmarinen

Selvityksen mukaan vain 55 prosenttia omaishoitajista pitää vapaansa. Omaishoitajalla on oikeus vähintään kahteen vapaapäivään kalenterikuukauden aikana.

”Vapaita käytetään edelleen vähän. THL jatkaa hyvinvointialueiden kanssa yhteiskehittämistä, jotta vapaiden vaihtoehdot monipuolistuvat”, sanoo Ilmarinen.

Suositukset yhtenäistävät asiakkaiden asemaa

THL:n aiemmin ehdottamien kansallisten myöntämisperusteiden tavoite on yhtenäistää omaishoidon tuen myöntämisperusteita ja toimintakäytänteitä. Tämä yhdenvertaistaisi omaishoidon asiakkaiden asemaa. Julkaisussa THL suosittelee alueille toimia, joilla ne pääsevät kohti kansallisia myöntämisperusteita.

”Suosituksen mukaan esimerkiksi muistisairaan tarvitsema vaativa valvonta riittäisi tuen saamiseksi ja omaishoidon tukea myönnettäisiin huolehtimiskertojen perusteella. Lakisääteisiä vapaita ei vähennettäisi, vaan kaikille omaishoitajille myönnettäisiin suoraan kolme vapaapäivää kuukaudessa”, kertoo THL:n kehittämispäällikkö Elina Lindström.

”THL:n ehdotus lähtee siitä, että omaishoidon tuen palkkioluokka määräytyy omaishoitajan työpanoksen mukaan, ei hoidettavan toimintakyvyn mukaan”, hän jatkaa.

Omaishoito säästää muista palveluista – omaishoidon tuki on korvaus tehdystä työstä

Hyvinvointialueilla kuluu aikuisten omaishoidettavien hoitoon noin 418 miljoonaa euroa vuodessa. Eniten rahaa kuluu alimpaan palkkioluokkaan, jossa hoitajien määrä on suurin. 

Omaishoito on vapaaehtoista. Jos omaishoitajaa ei ole tai hän ei halua jatkaa, hyvinvointialueella on velvollisuus järjestää hoito. Selvityksen mukaan omaishoitoa korvaavan vaihtoehtoisen hoidon menot olisivat aikuisilla hoidettavilla 1,25 miljardia euroa vuodessa. Alimmassa hoitopalkkioluokassa hoidettava saisi tyypillisimmin kaksi kotihoidon käyntiä vuorokaudessa, mikäli omaishoitajaa ei olisi. Keskimmäisessä hoitopalkkioluokassa kotihoidon käyntejä olisi vähintään kolme vuorokaudessa. Ylimmässä hoitopalkkioluokassa ja erityismaksuluokassa korvaava hoito olisi järjestettävä ympärivuorokautisena hoitona.

”Hyvinvointialueiden kannattaa suunnata rahoitusta omaishoitoon, koska sillä voidaan korvata ja lykätä raskaampia palveluita. Omaishoitajat tekevät sote-kuluja säästävää raskasta työtä, jonka tukeminen on hyvinvointiyhteiskunnassa reilua”, sanoo THL:n johtava asiantuntija Sari Kehusmaa.

Lisätietoja

Sopimusomaishoidon tilannekuva 2024. Hyvinvointialueiden myöntämisperusteet, toimintakäytänteet ja omaishoidon tuen menot (Julkari)

Omaishoidon tuen kansalliset myöntämisperusteet: THL:n ehdotus (Julkari)

Katja Ilmarinen
erikoistutkija
029 524 6788 
etunimi.sukunimi@thl.fi

Elina Lindström
kehittämispäällikkö
029 524 8315
etunimi.sukunimi@thl.fi

Avainsanat

Tietoa julkaisijasta

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) on asiantuntija- ja tutkimuslaitos. Tuotamme tietoa, työkaluja ja ratkaisuja terveys- ja hyvinvointialan päätöksenteon ja toiminnan tueksi. Teemme kansainvälisesti ja kansallisesti arvokasta tutkimusta ja sovellamme sitä suomalaisen yhteiskunnan tulevaisuuden rakentamiseen.

Muut kielet

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL

THL viikolla 41/20243.10.2024 15:10:46 EEST | Tiedote

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) mediakalenteri ilmestyy joka torstai. Siihen kootaan aina seuraavan viikon infot, tiedotteet, keskeiset tapahtumat, julkaisut ja muita valikoituja ajankohtaisia asioita. Tiedot pohjautuvat torstain 3.10. tilanteeseen, ja niihin voi tulla muutoksia. Tarkemmat tiedot THL:n tapahtumista ja webinaareista tapahtumakalenterissa. https://www.thl.fi/fi/ajankohtaista/tapahtumat/tapahtumakalenteri THL:n viestintä palvelee mediaa arkisin klo 9–16, puh. 029 524 6161, sähköposti: info(at)thl.fi Tiedotteet ti 8.10. Omaishoidon tilannekuva ja suositukset. Millainen on omaishoidon tilanne hyvinvointialueilla ja miten omaishoidon tuen kansalliset myöntämisperusteet toteutuvat? Julkaisemme tilannekuvan ja suositukset kansallisesti yhtenäisistä käytännöistä. Lisätietoa: elli.alarotu(at)thl.fi, puh. 029 524 7018 to 10.10. Vanhuspalvelujen asiakastyytyväisyys. Julkaisemme vanhuspalvelujen asiakastyytyväisyyden seurannan tulokset sekä koko maan ja hyvinvointialueide

THL viikolla 40/202426.9.2024 15:24:47 EEST | Tiedote

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) mediakalenteri ilmestyy joka torstai. Siihen kootaan aina seuraavan viikon infot, tiedotteet, keskeiset tapahtumat, julkaisut ja muita valikoituja ajankohtaisia asioita. Tiedot pohjautuvat torstain 26.9. tilanteeseen, ja niihin voi tulla muutoksia. Tarkemmat tiedot THL:n tapahtumista ja webinaareista tapahtumakalenterissa. https://www.thl.fi/fi/ajankohtaista/tapahtumat/tapahtumakalenteri THL:n viestintä palvelee mediaa arkisin klo 9–16, puh. 029 524 6161, sähköposti: info(at)thl.fi Tiedotteet ti 1.10. Korkeakouluopiskelijoiden toimeentulo ja velkaantuminen, kriisinkestävyys ja kokemukset turvallisuudesta. Miten opiskelijoiden toimeentulo on kehittynyt ja miten he pärjäävät arjessaan? Miten opiskelijat suhtautuvat tulevaisuuteensa? Julkaisemme tuoreita tuloksia keväällä 2024 toteutetusta Korkeakouluopiskelijoiden terveys- ja hyvinvointitutkimuksesta (KOTT). Tutkimukseen osallistui yliopisto- ja ammattikorkeakouluopiskelijoita ympäri Suomen. Rapo

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye