Matka ikimetsän sydämeen on Johanna Lumpeen kunnianosoitus suomalaiselle luonnolle
Erityisen ajankohtainen lastenkirja käsittelee avohakkuiden vaikutusta luonnonympäristöön. Luonto on kuvataiteilija-kirjailija-kuvittaja Johanna Lumpeelle ainainen inspiraation lähde.
Ilmestyy 8.10.
Kettu havahtuu kummalliseen jylinään. Yhdessä uuden ystävänsä Yökkösen kanssa se lähtee katsomaan, mitä metsässä oikein tapahtuu. Kauhukseen Kettu huomaa, että sen mustikkametsä on tuhottu. Kaikki puut on hakattu!
Selvittäessään mitä olisi tehtävissä, Kettu ja Yökkönen kohtaavat monia metsän eläimiä, pieniä ja suuria. Vähä vähältä he oivaltavat, että jokaisella niistä on metsässä tarkoituksensa ja tehtävänsä. Metsän sydämestä he alkavat saada vastauksia mieltään askaruttaviin kysymyksiin.
Matka ikimetsän sydämeen on kunnianosoitus vanhoille suomalaisille metsille. Sen teemat käsittelevät avohakkuiden vaikutusta luonnonympäristöön sekä luontosuhteen merkitystä.
Tarinassa puut ja niiden kiertokulku on nostettu keskiöön metsää ylläpitävänä voimana, joka mahdollistaa elämän kaikille sen asukkaille, niin pienille kuin suurille. Kun metsä kohtaa tuhon, siihen reagoivat kaikki kasveista eläimiin.
Matka ikimetsän sydämeen on matka kohti metsän monimuotoisen elämän ymmärtämistä ja samalla se on matka oman luontosuhteensa tarkasteluun. Kirjassa Kettu oivaltaa metsän elämä olevan kiinni kaikkien lajien välisestä liitosta ja tasapainosta. Ketun ystävyys Yökköseen saa hänet myös arvostamaan itseään pienempiä.
Kuvataiteilija-kirjailija-kuvittaja Johanna Lumme halusi tuoda uutuuskirjansa visuaalisessa muotokielessä esiin Suomen luonnon erityispiirteitä.
”Kuvitus ilmentää luontoomme liittyvää estetiikkaa ja mystiikkaa, jossa metsä itsessään on elävä ja liikkuu. Kirjan teema korostaa metsässä olemisen vaikutusta kehoon ja mieleen saakka kuvin ja sanoin”, Lumme kertoo.
Matka ikimetsän sydämeen sai alkunsa Lumpeen lapsuudenmaisemista Pohjois-Karjalasta, missä hän kokee oman luontosuhteensa syntyneen ja taiteellisen kiinnostuksen luontoa kohtaan heränneen. Tutut metsä- ja järvimaisemat ovat hänelle edelleen erityisen tärkeitä tiettyine puineen, joiden kasvua ja muutosta Lumme on vuosien mittaan seurannut.
”Viime aikoina huomioni on kiinnittynyt entisestään myös ympäröiviä metsiä uhkaaviin tekijöihin: talousmetsät ja etenkin avohakkuut ovat yleistyneet ja muuttavat luonnon monimuotoisuutta kiihtyvällä vauhdilla. Olen kokenut surua, kun rakkaat metsät ovat alkaneet kadota tai muuttua.”
Matka ikimetsän sydämeen -teoksen kirjoittaminen kumpusi samasta surusta. Lumme haluaa kirjan kautta ottaa osaa tällä hetkellä käynnissä olevaan, hyvin ajankohtaiseen metsäkeskusteluun ja korostaa metsien arvoa sellaisenaan, luonnontilaisina.
Johanna Lumme on kuvataiteilija, kuvittaja ja lastenkirjailija. Visuaalisesti Lumme työskentelee piirtäen ja maalaten paperille ja kankaalle. Kuvakirjoissa hän käsittelee ympäristöaiheita ja kasvutarinoita. Lumme on aiemmin kuvittanut Otavalle Seikkailujen aapinen -kirjasarjaa, Siri Kolun Villitalo- ja Hereiset-kirjasarjoja ja runokokoelmia. Lumme on kirjoittanut ja kuvittanut Viidakon väki -kirjasarjaa vuosina 2019–2023.
Haastattelu- ja arvostelukappalepyynnöt ja lisätiedot: anni.gullichsen@otava.fi
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Anni GullichsenMarkkinointi- ja viestintäpäällikkö
Lasten- ja nuortenkirjat,
Otavan Kirjasto, sarjakuvat
Kuvat
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Kustannusosakeyhtiö Otava
Mitä peruskoulussa todella tapahtuu?21.11.2024 12:19:10 EET | Tiedote
Tutkija Leea Lakka vietti vuoden ysiluokan takarivissä ja yritti ymmärtää, mitä ihmettä peruskoulussa tapahtuu. Ulkovälkälle patistelun, toisen asteen yhtälöiden ja pinaattilettulounaiden lomassa Lakka selvitti, miksi lukutaito heikkenee ja eriytyy.
Pajtim Statovcille Suomi-palkinto tunnustuksena merkittävästä kirjallisesta urasta20.11.2024 19:30:00 EET | Tiedote
Opetus- ja kulttuuriministeriö on jakanut tämän vuoden Suomi-palkinnot kahdeksalle taiteilijalle ja toimijalle. Yksi palkinnon saajista on kirjailija Pajtim Statovci. Palkinnon arvo on 14 250 euroa.
Kaksi Otavan kirjaa ehdolla WWF:n Vuoden luontokirjaksi18.11.2024 09:41:24 EET | Tiedote
Kimmo Ohtosen Tunturikettu ja Heli Laaksosen Jatkos ovat WWF:n Vuoden luontokirja -kilpailun finalisteja. Arvostetun kirjapalkinnon voittaja ratkeaa joulukuun alussa.
Taina Niemelle Savonia-ehdokkuus!15.11.2024 17:10:00 EET | Tiedote
Ehdokaskirja Ämpärikesä on koukuttava romaani nuorista kesän ja elämän kynnyksellä. Kuopion kaupungin jakaman Savonia-palkinnon arvo on 12 000 euroa, ja se jaetaan 9.12.
Mirella Mäkilä voitti historian ensimmäisen Funlandia-palkinnon14.11.2024 10:31:49 EET | Tiedote
Vinhan kirjakaupan perustama Funlandia-palkinto on myönnetty kirjailija Mirella Mäkilälle Se on moro -sarjan kirjoista Seuraavana Tampere (Otava 2023) ja Tampereella rempallaan (Otava 2024).
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme