Suomalaiset ovat tutkitusti kotihiiriä – olemme kotona jopa 16 tuntia päivässä
Asuntosäätiön Kotionnellisuus-tutkimus paljastaa, että suomalaisille jokainen päivä on kodin päivä. Lähes puolet meistä viettää mahdollisimman paljon aikaa kotona, ja kolme neljästä kuvailee itseään kotikeskeiseksi ihmiseksi. Keskimäärin suomalaiset ovat kotona peräti 16 tuntia vuorokaudessa – mieluiten ruudun ääressä tai puolison kanssa. Kodin tärkeyttä juhlistavaa vuotuista Kodin päivää vietetään lauantaina 12.10.
Kylmien säiden saapuessa koti vetää puoleensa, mutta suomalaiset näyttävät olevan koti-ihmisiä vuodenajasta riippumatta. Asuntosäätiön tuoreessa tutkimuksessa jopa kaksi viidestä (41 %) suomalaisesta kertoo viihtyvänsä parhaiten kotona ja viettävänsä siellä myös mahdollisimman paljon aikaa.
”Tutkimuksemme kertoo, että koti on heti terveyden jälkeen suomalaisten tärkein onnellisuuden lähde. Koti on meille paikka, jossa voimme olla juuri sellaisia kuin olemme. Tästä viestii myös kotona vietetyn ajan runsaus. Kotona todella viihdytään ja siellä vietetään aikaa itselle mieluisten asioiden parissa”, Asuntosäätiön viestintäjohtaja Johanna Otranen kertoo.
Lähes kolme neljästä suomalaisesta kuvaa itseään kotikeskeiseksi ihmiseksi. Kotona viihtymisessä on myös eroja, sillä esimerkiksi naiset (43 %) viihtyvät kotona huomattavasti enemmän kuin miehet (23 %). Kotikeskeisyys myös lisääntyy iän myötä: nuorista alle neljännes kuvaa itseään erittäin kotikeskeiseksi, kun taas 55–69-vuotiaista jo 38 prosenttia identifioituu vahvasti koti-ihmiseksi.
Kotona vietetään 16 tuntia päivässä – ruudut haukkaavat siitä suurimman osan
Rakkautemme kotia kohtaan näkyy kotona vietetyssä ajassa: suomalaiset viettävät arkisin keskimäärin 16 tuntia vuorokaudesta kotona, eli ulkomaailmassa ollaan tyypillisesti vain työpäivän keston verran. Emme myöskään huitele kylillä viikonloppuisin, jolloin kotona vietetty aika kasvaa peräti 18 tuntiin.
Entä mitä kotona sitten tehdään? Ylivoimaisesti suosituin ajanviete on television tai suoratoistopalvelujen katsominen, jonka lähes puolet suomalaisista nimeää lempipuuhakseen. Seuraavaksi eniten vietetään aikaa puolison kanssa (32 %) tai netissä ja sosiaalisessa mediassa (25 %), joka on nuorille selvästi suosituinta kotipuuhaa (42 % 18–24-vuotiaista).
“Suosituimmat ajanviettotavat kuvastavat erilaisia kotoilutapojamme. Vaikka ruutuaika kohoaakin kotipuuhien kärkeen, vietetään kotona aikaa myös muun muassa käsitöiden ja pihalla puuhailun parissa. Yksilöllistä kotipuuhastelua täydentävät esimerkiksi uusiin kerrostaloihin rakennettavat korttelisaunojen, etätyötilojen ja viherhuoneiden kaltaiset yhteiskäyttötilat. Naapureiden kanssa jaetut tilat tarjoavatkin uudenlaisia mahdollisuuksia myös kotona koettuun yhteisöllisyyteen”, pohtii Otranen.
Kovimmat kotihiiret löytyvät satakunnasta
Erityisen hyvin kotona viihtyvät pohjoispohjanmaalaiset, kainuulaiset ja lappilaiset. Eniten kotona ollaan Satakunnassa, missä kotona oleilun keskimääräinen tuntimäärä oli korkein sekä arkena (18 h) että viikonloppuisin (20 h). Kainuussa ja Lapissa miltei puolet pysyttelee kotona viikonloppuisin peräti 21–24 tuntia vuorokaudesta. Eniten arkisin ollaan menossa Pohjanmaalla, jossa kotona vietetty aika on koko Suomen matalin, 14 tuntia vuorokaudessa.
Ajanviettotapojen kärki kotona on sama kaikissa maakunnissa, mutta joitakin alueellisia erojakin löytyy. Kymenlaaksossa on eniten puutarha- ja pihaharrastajia, kun taas Kainuussa ja Lapissa asuu ahkeria lukijoita ja nikkaroijia. Savolaiset käyttävät kotona oloaikansa mieluiten opiskeluun, kun taas pääkaupunkiseudulla yleisintä on kutsua ystäviä kyläilemään.
Kodin päivä on tänä vuonna lauantaina 12.10.
Kodin päivää vietetään joka vuosi lokakuun toisena lauantaina. Kodin päivää voi juhlistaa itselle mieleisimmällä tavalla – vaikkapa parkkeeraamalla koko perheen sohvalle elokuvamaratonin pariin tai kutsumalla naapurista toisen kotihiiren pullakahveille.
Kodin päivää voi halutessaan viettää myös tarttumalla puikkoihin ja osallistumalla Asuntosäätiön Kodin päivän neulontatalkoisiin. Kaikille avoimissa talkoissa neulotaan lämmikettä Suomen asunnottomille lapasten ja sukkien muodossa. Lue lisää neuletalkoista Asuntosäätiön verkkopalvelussa.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Johanna Otranenviestintä- ja henkilöstöjohtaja
Puh:020 161 2292Puh:040 747 2461johanna.otranen@asuntosaatio.fiSoni Koliviestinnän asiantuntija
Puh:020 161 2427soni.koli@asuntosaatio.fiTanja OksaViestinnän asiantuntija
Puh:020 161 2262tanja.oksa@asuntosaatio.fiAsuntosäätiö on yksi suurimpia suomalaisia asuinkiinteistöjen omistajia Suomessa. Tarjoamme yli 18 000 kotia 33 paikkakunnalla; asokoteja, vuokrakoteja ja omistuskoteja. Vuosittain käynnistämme noin 400 uuden asunnon tuotannon. Liikevaihtomme oli 194,8 miljoonaa euroa vuonna 2023. Kaiken toimintamme ytimessä ovat vastuullisuus ja yleishyödyllisyys: emme tavoittele välitöntä voittoa tai taloudellista etua.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Asuntosäätiö
Asuntosäätiön Ville Kaljunen on Vuoden kesätyöntekijä 202410.10.2024 09:11:44 EEST | Tiedote
Vuoden kesätyöntekijäksi Oikotien Vastuullinen kesäduuni -kampanjassa on valittu Asuntosäätiössä viime kesänä teknisenä isännöitsijänä työskennellyt Ville Kaljunen. Asuntosäätiö sijoittui neljänneksi parhaaksi kesätyönantajaksi Pienten ja keskisuurten organisaatioiden sarjassa.
Asuntosäätiön maine jatkoi vahvistumistaan Luottamus ja Maine -tutkimuksessa2.10.2024 11:20:54 EEST | Tiedote
Asuntosäätiö sai mittaushistoriansa parhaan tuloksen Luottamus&Maine-tutkimuksessa. Suomalaiset arvioivat talouden Asuntosäätiön keskeiseksi vahvuudeksi. Erityisesti vastuullisuuteen ja työpaikkaan liittyvät käsitykset vahvistuivat Asuntosäätiön maineessa.
Suomalaiset puolustavat asumisoikeusjärjestelmää – kolme neljästä haluaa vuokraamiselle ja omistusasumiselle välimallin23.9.2024 13:30:27 EEST | Tiedote
Hallituksen ajama asuntopolitiikka herättää huolta suomalaisissa, kertoo Asuntosäätiön tuore tutkimus. Asuntosäätiö selvitti myös kansalaisten kantaa siihen, millaisia asumismuotoja Suomeen tarvitaan. Asumisoikeuskoti on suosituin vaihtoehto vuokra- tai omistusasumiselle.
Espoon Finnooseen valmistui 91 uutta Asuntosäätiön vuokra-asuntoa29.8.2024 08:00:00 EEST | Tiedote
Asuntosäätiön uudet vuokrakodit ovat valmistuneet Espoon Finnooseen osoitteeseen Hannuksenkuja 17. Asukkaat muuttavat uusiin koteihinsa tällä viikolla.
Tutkimus selvitti suomalaisten kodinhuoltotaidot - nuorilla eniten opittavaa27.8.2024 10:52:20 EEST | Tiedote
Useimmat meistä osaavat kokata, imuroida ja pyyhkiä pölyt, mutta miten luonnistuvat kodin pienet, mutta tärkeät huoltotyöt? Asuntosäätiö selvitti, mitkä huoltotyöt ovat suomalaisten mielestä pakollisia osata ja kuinka hyvin ne osaamme. Tulosten mukaan asumisen alkutaipaleella olevilla nuorilla on eniten opeteltavaa – paitsi digilaitteiden asennuksessa.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme