Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket

Ett dagverksamhetscenter är inte avsett som en plats där läropliktiga elever fullgör läroplikten

Dela

Regionförvaltningsverket i Södra Finland gav yrkesinstitutet Spesia som fungerar som specialyrkesläroanstalt en anmärkning för att ha ordnat TELMA-utbildning i ett dagverksamhetscenter. Regionförvaltningsverket ansåg det vara diskriminering att på grund av orsaker som hade att göra med verksamhetslokalerna placera eleven i dagverksamhetscentret.

Vårdnadshavaren anförde klagomål över att specialyrkesläroanstalten för hens läropliktiga barn ordnade TELMA-utbildning (utbildning som handleder för arbete och ett självständigt liv) i ett dagverksamhetscenter där barnet deltog i centrets verksamhet utan att få egentlig undervisning av läraren. Specialläroanstalten motiverade detta med att läroanstaltens lokaler, såsom toalettutrymmena, inte kunde anpassas till den elevens särskilda behov och att eleven behövde många hjälpmedel. Därför ordnades undervisningen av den läropliktiga på dagverksamhetscentret.

Enligt regionförvaltningsverket hade specialläroanstalten emellertid inte bedömt möjligheten till att med skäliga anpassningar göra läroanstaltens lokaler tillgängliga för eleven. Regionförvaltningsverket konstaterade därtill att det inte tryggade elevens rätt till undervisning eftersom den studerande inte fick undervisning av läraren, utan en handledare svarade till största delen för undervisningen.

Regionförvaltningsverket konstaterade dessutom att även om dagverksamheten som välfärdsområdet ordnar, som är socialservice, kan stödja målen för TELMA-utbildningen och där delvis kan ordnas utbildning, kan den inte vara den egentliga platsen för läroplikten utan att en behörig lärare ansvarar för undervisningen. Eftersom eleven inte fick undervisning i samma enhet som de övriga TELMA-eleverna och läroanstalten försummade sin skyldighet att ordna undervisning hade eleven utsatts för direkt diskriminering. Läroanstaltens agerande förhindrade fullgörande av läroplikten och begränsade elevens rätt till undervisning.

Regionförvaltningsverket övervakar att de lagliga rättigheterna tillgodoses inom förskoleundervisning, grundläggande utbildning, gymnasieutbildning, i yrkesutbildning på andra stadiet och i grundläggande konstundervisning och fritt bildningsarbete.  

Nyckelord

Kontakter

Regionförvaltningsverket arbetar för att människors grundläggande fri- och rättigheter ska tillgodoses och främjar tillgången till basservice. Vi bidrar även till miljöskyddet, ett hållbart utnyttjande av miljön, den inre säkerheten samt sunda och trygga levnads- och arbetsmiljöer. Inom våra respektive regioner har vi också hand om de väglednings- och tillsynsuppgifter som finns angivna i lag och verkställer lagstiftningen. Regionförvaltningsverkets verksamhet styrs av åtta ministerier.

Regionförvaltningverkets webbsidor

Följ Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket

Yrkespersoner inom ungdomsarbetet i Södra Finland samlas i Tavastehus under ungdomsarbetsveckan7.10.2024 14:26:54 EEST | Pressmeddelande

Den nationella Ungdomsarbetsveckan infaller under vecka 41 och den firas i år för 11:e gången. Syftet med temaveckan är att lyfta fram ungdomsarbetarnas, föreningarnas, kommunernas och församlingarnas viktiga arbete för de ungas bästa. Ungdomsarbetet är ett litet men ur de ungas synvinkel viktigt yrkesområde som arbetar med unga, i synnerhet under fritiden.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye