Kymenlaakson hyvinvointialue

Aluehallituksessa muutosesityksiä koskien palvelurakennetta ja palveluverkkoa

Jaa

Kymenlaakson hyvinvointialueen aluehallitus kokoontui tiistaina 8.10.2024.

Kokouksen asioina olivat muun muassa hyvinvointialueen palvelurakenne ja palveluverkko, alustavan talousarviokehyksen päivitys sekä yhteystoimintaneuvotteluiden käynnistäminen hyvinvointialueella.

Palvelurakenne ja palveluverkko

Aluehallitus on hyväksynyt 25.6.2024 palvelurakenteen- ja verkon valmistelun pohjaksi alueellisen mallin, jossa sote-keskuspalveluja tuotetaan seitsemässä toimipisteessä. Lisäksi suurimmissa toimipisteissä toimii laajennetut aukioloajat ja digipalveluja sekä avustettua asiointia lisätään merkittävästi.

Palvelulautakunta on esittänyt päätöksentekoa vaiheistettavaksi. Ensimmäisessä vaiheessa lakkautettaisiin Elimäen, Jaalan ja Miehikkälän terveysasemat 1.1.2025 alkaen. Lisäksi palvelulautakunta on esittänyt, että aluevaltuuston käsittelemä ja esittämä investointisuunnitelma kohdennetaan Kuusankosken uuteen sote-keskukseen. Myöhemmässä vaiheessa toteutettaisiin palveluverkon ne toimenpiteet, joihin vaaditaan vielä erilliset päätökset.

Aluehallituksessa jätettiin muutosesityksiä. SDP esitti, että Elimäen, Miehikkälän ja Jaalan terveysasemien toimintaa ei lakkauteta ennen kuin korvaavat toiminnat ovat toiminnassa, minkä lisäksi korvaavat palveluvaihtoehdot tuodaan erikseen päätettäväksi syksyn 2024 aikana. Keskusta esitti, että terveysasemien toimintaa ei lakkauteta. Muutosesityksistä äänestettiin ja SDP:n muutosesitys menestyi äänin 8-3. Tämän jälkeen äänestettiin SDP:n muutosesityksen ja hyvinvointialuejohtajan ehdotuksen välillä. SDP:n muutosesitys hyväksyttiin aluehallituksen päätökseksi äänin 10-1.

Keskusta esitti, että palvelurakenteen ja -verkon muutostyöskentelyn huomiot palautetaan uudelleen valmisteluun ja tuodaan aluehallituksen päätettäväksi, kun päätösesitykseen on lisätty ja auki kirjoitettu käytännön toimenpiteet, miten nämä toteutetaan 1.1.2025 alkaen. Asiasta äänestettiin ja Keskustan muutosesitys hyväksyttiin aluehallituksen päätökseksi äänin 10-1.

Lisäksi aluehallitus päätti, että aluevaltuuston käsittelemä ja esittämä investointisuunnitelma kohdennetaan uuden sote-keskuksen osalta Kuusankoskelle korvaten Katajaharjun väistötilat. Lisäksi asian käsittelyn yhteydessä kirjattiin Marjo Lakan jättämä ponsi, jossa on huomioitu suun terveydenhuollon väistötilat Prismassa.

Taloussuunnitelman 2025–2027 suunnitteluohje ja alustava talousarviokehys

Valtiovarainministeriö on päivittänyt 23.9.2024 valtion rahoituslaskelman vuodelle 2025 ja painelaskelmat vuosille 2026–2027. Annettu rahoituslaskelma osoittaa rahoitusta Kymenlaakson hyvinvointialueelle 892 897 460 euroa. Talousarviokehys on päivitetty uuden, lopullisen rahoituslaskelman mukaiseksi ja osoittaa ylijäämää tilikauden 2025 osalta 428 000 euroa.

Aluehallitus hyväksyi talousarviokehyksen päivityksen vuoden 2025 talousarviosuunnittelun jatkamisen pohjaksi.

Yhteistoimintaneuvottelujen käynnistäminen Kymenlaakson hyvinvointialueella

Suunnitelluissa yhteistoimintaneuvotteluissa painopiste on erityisesti palvelujen sekä työn ja toiminnan uudelleenorganisoinnissa sekä näihin liittyen palvelussuhteiden muutostarpeissa. Neuvotteluissa työnantaja ei lähtökohtaisesti tule vähentämään henkilöstöä taloudellisista ja tuotannollista syistä. Neuvotteluiden seurauksena joidenkin työntekijöiden tai viranhaltijoiden työehdoissa voi tapahtua muutoksia.

Aluehallitus valtuutti hyvinvointialuejohtajan ja henkilöstöjohtajan valmistelemaan neuvotteluesityksen, käynnistämään uudet yhteistoimintaneuvottelut ja edustamaan työnantajaa yhteistoimintaneuvotteluissa sekä nimeämään muut mahdolliset työnantajan asiantuntijat ja edustajat yhteistoimintaneuvottelujen valmisteluun ja neuvotteluihin.

Lisätietoja

Nina Brask
aluehallituksen puheenjohtaja
p. 040 195 4847, nina.brask@luottamus.kymenhva.fi

Harri Hagman
hyvinvointialuejohtaja
p. 020 633 2113, harri.hagman@kymenhva.fi

Taloussuunnitelman 2025–2027 suunnitteluohjeesta ja alustavasta talousarviokehyksestä lisätietoja antaa:

Kati Kälviäinen
talousjohtaja
p. 040 682 1290, kati.kalviainen@kymenhva.fi

Avainsanat

Kymenlaakson hyvinvointialue

Järjestämme Kymenlaakson sosiaali- ja terveydenhuollon ja pelastustoimen palvelut. Noin 159 500 asukkaan maakuntaan kuuluvat Hamina, Kotka, Kouvola, Miehikkälä, Pyhtää ja Virolahti.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Kymenlaakson hyvinvointialue

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye