Helsingin seudun kauppakamari

Digitaloushanketta kiihdytettävä, verottajan tiedot laajempaan käyttöön - Yrityksissä ideoita raportointivelvollisuuksien keventämiseksi

Jaa

Helsingin seudun kauppakamari esittää viranomaisten digitaloushankkeen kiihdyttämistä ja sen rahoituksen varmistamista myös vuoden 2025 jälkeen.

”Digitaloushankkeessa tulisi priorisoida tilinpäätöstietojen hyväksikäyttöä viranomaisten toiminnassa, jolloin turhan raportoinnin vähentymisen säästöt yrityksissä olisivat merkittäviä”, esittää Helsingin seudun kauppakamarin yritysneuvontayksikön johtaja Marko Silén.

Helsingin seudun kauppakamari pyysi jäsenyrityksiltään ehdotuksia raportointivelvollisuuksien keventämiseksi. Eniten ehdotuksia tuli verottajalle raportoitavien tietojen edelleen toimittamisesta muille viranomaisille.

Helsingin seudun kauppakamarin jäsenkyselyyn vastanneista 152 yrityksestä yli puolet kertoi toistuvasti raportoivansa eri viranomaisille samaa tietoa samasta yrityksestä.

Yritykset ehdottivat esimerkiksi verottajalle tehtävien arvonlisäveroilmoitusten yhdistämistä niin, että sama tieto menisi myös Tilastokeskukselle. Lisäksi yritykset ehdottavat osakastietojen ja osinkotietojen ilmoittamista vain kerran veroilmoituksella, josta tiedot voitaisiin jakaa muille viranomaisille. Myös tullin ja verottajan yhteistyötä kaivataan.

Helsingin seudun kauppakamarin jäsenkyselyyn vastanneista yrityksestä 58 prosenttia kertoi toistuvasti raportoivansa eri viranomaisille samaa tietoa samasta yrityksestä - eli jo kerran raportoitua tietoa.

Suurin osa (89 %) kyselyyn vastanneista yrityksistä oli sitä mieltä, että yrityksen viranomaisille annettavat tiedot pitäisi voida antaa yhdellä ilmoituksella.

”Koko kansantalouden etu on, että yritykset käyttävät aikansa tuottavan liiketoiminnan kasvattamiseen”, sanoo Helsingin seudun kauppakamarin yritysneuvontayksikön johtaja Marko Silén.

Paljon työllistävistä raporteista mainittiin Tilastokeskuksen, Verohallinnon ja Finanssivalvonnan raportit sekä urakkatietoraportit. Myös tulorekisterin tietoja tunnutaan alihyödynnettävän.

Yritysten toiveen toteuttaminen tilinpäätöstietojen laajasta hyödyntämisestä edellyttäisi viranomaisten niin sanotun digitaloushankkeen (Real Time Economy) kiihdyttämistä ja sen rahoituksen varmistamista vuoden 2025 jälkeen.

”Digitaloushankkeessa tulisi priorisoida tilinpäätöstietojen hyväksikäyttöä viranomaisten toiminnassa, jolloin turhan raportoinnin vähentymisen säästöt yrityksissä olisivat merkittäviä”, sanoo Silén.

Avoimessa vastauksessa yritys toteaa muun muassa näin:

”Tilinpäätöstietoja raportoidaan verottajalle, PRH:lle, Tilastokeskukseen ja luottolaitoksille. Nämä voisi hoitaa siten, että verottajalle menisi tieto, josta muut hakevat tarvitsemansa tiedon ja pyytäisivät yrityksiltä vain ne lisätiedot, jotka eivät käy ilmi verottajan yritys- ja henkilöstön tiedoista. Työttömyyskassat vaativat työläitä selvityksiä henkilöiden työtuloista ja työpäivistä osa-aikaisista työntekijöistä, jotka voisi saada tulorekisteristä.”

Näin jäsenkysely tehtiin

Helsingin seudun kauppakamarin jäsenkyselyyn vastasi 152 yritystä ja se kohdistettiin jäsenyritysten taloushallinnon tehtävissä oleville. Kysely tehtiin aikavälillä 12.6.–8.7.2024. 

Helsingin seudun kauppakamarilla on noin 7 000 jäsentä. Helsingin seudun kauppakamarin toiminta-alue kattaa 21 kuntaa Uudenmaan alueella. 

Lisätiedot:

Marko Silén, yritysneuvontayksikön johtaja, Helsingin seudun kauppakamari, marko.silen@helsinki.chamber.fi, +358 358 50 571 3564

Heini Larros, viestintäjohtaja, Helsingin seudun kauppakamari, heini.larros@helsinki.chamber.fu, +358 40 526 97 28

Yritysten hallinnollisen taakan keventäminen -julkaisu osoitteessa helsinki.chamber.fi keskiviikkona 9.10. kello 8.00

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Raportoitko toistuvasti eri viranomaisille samaa tietoa samasta yrityksestä? N = 152. Helsingin seudun kauppakamarin kysely jäsenyrityksille.
Raportoitko toistuvasti eri viranomaisille samaa tietoa samasta yrityksestä? N = 152. Helsingin seudun kauppakamarin kysely jäsenyrityksille.
Lataa
Helsingin seudun kauppakamarin yritysneuvontayksikön johtaja Marko Silén.
Helsingin seudun kauppakamarin yritysneuvontayksikön johtaja Marko Silén.
Lataa

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin seudun kauppakamari

Suhdannepulssi: Helsingin seudun yritysten näkymät jatkuvat heikkoina – ”Kauppapoliittiset jännitteet syventävät epävarmuutta”18.3.2025 07:00:00 EET | Tiedote

Yritykset Helsingin seudulla arvioivat seuraavan kolmen kuukauden suhdannenäkymät yhä korkeintaan välttäviksi. Arviot käyvät ilmi Helsingin seudun kauppakamarin Suhdannepulssista. Yritysten arvioiden mukaan näkemykset liikevaihdosta ja työllisyydestä ovat hieman valoisampia kuin viime joulukuussa. ”Geopoliittiset jännitteet ja kauppapoliittiset riskit sumentavat horisonttia. Yhdysvaltojen vapaakauppaa rajoittavat toimet lisäävät erityisesti vientivetoisten yritysten liiketoimintariskejä. Poliittinen epävarmuus maailmalla heijastuu nyt suoraan yritysten päätöksentekoon liiketoimintaympäristön heikon ennakoitavuuden takia”, sanoo Helsingin seudun kauppakamarin vaikuttamistyön johtaja Markku Lahtinen. 28 prosenttia alueen yrityksistä arvioi, että Yhdysvaltain EU:lle suunnittelemat ja asettamat tullit ja muut rajoitukset vaikuttavat negatiivisesti niiden liiketoimintaan.

Uudenmaan korkeakoulupaikkavaje jatkuu – ”Uusimaalaiset nuoret selkeästi huonommassa asemassa kuin koko Suomessa keskimäärin”11.3.2025 00:10:00 EET | Tiedote

Suomessa on 0,92 korkeakoulupaikkaa yhtä toisen asteen tutkinnon suorittanutta kohti. Uudellamaalla suhdeluku on 0,75, selkeästi pienempi kuin suurissa tai keskisuurissa korkeakoulumaakunnissa, selvitti Helsingin seudun kauppakamari. Tilanne ei ole korjaantunut Kauppakamarin viimevuotisesta tarkastelusta. Itse asiassa se on jopa hieman huonompi. Tuolloin Uudenmaan suhdeluku oli 0,76. Petteri Orpon hallitusohjelma sitoutuu lisäämään korkeakoulujen aloituspaikkoja ja suuntaamaan niitä erityisesti muun muassa kasvukeskuksiin ja sinne, missä aloituspaikkojen määrä suhteessa nuoriin on alhainen. ”Asiaan pitää tarttua viimeistään kevään puoliväliriihessä”, sanoo Helsingin seudun kauppakamarin projektipäällikkö Olli Oja.

Helsingin seudun kauppakamari arvioi: Pääkaupunkiseudulla lopetti viime vuonna ennätysmäärä yrityksiä – ”Kaupan alan yritysten tilanne yhä huolestuttavampi”19.2.2025 07:00:00 EET | Tiedote

Pääkaupunkiseudulla lopetti toimintansa yli 11 260 yritystä vuonna 2024, arvioi Helsingin seudun kauppakamari Tilastokeskuksen alkuvuoden lukuihin perustuen. Lopettaneita yrityksiä on arvion mukaan 28 prosenttia enemmän kuin edellisenä vuonna ja enemmän kuin kertaakaan kymmeneen vuoteen. Luvuissa ei ole huomioitu alkutuotantoa ja kiinteistöalan yrityksiä. Pääkaupunkiseudulla aloittaa myös paljon yrityksiä. Arviolta yli 13 750 viime vuonna, noin yhdeksän prosenttia enemmän kuin 2023. ”Pääkaupunkiseudulla kaupan alan tilanne jatkuu kuitenkin huolestuttavana. Kauppa on ainoa päätoimiala, jossa lopettaneita yrityksiä oli vuosien 2023 ja 2024 aikana enemmän kuin aloittaneita. Jopa taloustilanteesta kärsineellä rakennusalalla aloitettiin selkeästi enemmän uusia yrityksiä kuin kaupan alalla”, sanoo Helsingin seudun kauppakamarin yritysneuvonnan johtaja Marko Silen.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye