Länsi-Uudenmaan hyvinvointialue – Västra Nylands välfärdsområde

Västra Nylands välfärdsområde föreslås inleda samarbetsförhandlingar på grund av förändringar i verksamheten – ingen minskning av antalet anställda

Jaa

I samarbetsförhandlingarna som föreslås för välfärdsområdesstyrelsen den 10 oktober eftersträvar man inte en minskning av antalet anställda.

Välfärdsområdet förnyar kontinuerligt sina tjänster. Avsikten med att förnya tjänsterna är i sista hand att trygga de viktiga tjänsterna för områdets invånare. Budgeten för år 2025 kommer att innehålla funktionella förändringar i alla serviceområden och i koncernförvaltningen. Förändringarna i tjänsterna kan innebära förändringar även för experterna som arbetar med dem. 

I samarbetsförhandlingarna som nu föreslås har man samlat ihop olika slags ändringsbehov som gäller verksamheten och organisationen i olika serviceområden samt i koncernförvaltningen. Samarbete krävs när man hanterar förändringar som kan påverka de anställdas arbetsuppgifter, arbetsplatsens läge eller lönerna.  

Samarbetsförhandlingarna omfattar hela välfärdsområdets personal, men i praktiken påverkar förändringarna endast en del av personalen.

Samarbetsförhandlingarna som nu föreslås skiljer sig från förhandlingarna som fördes under hösten 2023 

Målet med samarbetsförhandlingarna som nu föreslås är inte att minska antalet anställda, utan det handlar om kommande förändringar i yrkespersonernas arbete. Om det nuvarande arbetet upphör, åtar sig välfärdsområdet att erbjuda en annan arbetsuppgift till alla som omfattas av samarbetsförhandlingarna. 

Samarbete som vidtas av produktionsorsaker innebär att ändringar genomförs på uppsägningsgrunder. Detta betyder att om en anställd vägrar att ta emot en ny uppgift som erbjuds, kan personens anställningsförhållande avslutas. 

Samarbetsförhandlingarna som nu föreslås skiljer sig från samarbetsförhandlingarna som fördes under hösten 2023, eftersom de då också omfattade målet att minska antalet anställda för att balansera ekonomin.  

Välfärdsområdesstyrelsen föreslås att inleda samarbetsförhandlingar på sammanträdet den 10 oktober. Om välfärdsområdesstyrelsen beslutar inleda samarbetet på ovan nämnda grunder, kommer samarbetsförhandlingarna att föras under oktober-november.  

Beslutet om budgeten för 2025 fattas under hösten 2024 

I budgeten fattas beslut om alla betydande åtgärder som vidtas med syfte att under 2025 uppnå de mål som har fastställts i servicestrategin.  

De funktionella förändringarna och det tillhörande samarbetet är också en viktig del av balanseringen av ekonomin. Lagen kräver att välfärdsområdet täcker det underskott som uppstått vid inledningen av verksamheten före utgången av 2026. ​ 

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Västra Nylands välfärdsområde ordnar social- och hälsovården och räddningsväsendets tjänster för invånarna i Esbo, Grankulla, Hangö, Högfors, Ingå, Kyrkslätt, Lojo, Raseborg, Sjundeå och Vichtis.

Twitter: @LUhyvinvointi@LUpelastus

Facebook: @LansiUudenmaanHyvinvointialue@LansiUudenmaanPelastuslaitos

LinkedIn: Länsi-Uudenmaan hyvinvointialue

YouTube: Länsi-Uudenmaan hyvinvointialue

Webbplats: www.luvn.fi 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Länsi-Uudenmaan hyvinvointialue – Västra Nylands välfärdsområde

Välfärdsområdesstyrelsen inleder samarbetsförhandlingar på grund av ändringar i verksamheten10.10.2024 14:53:34 EEST | Tiedote

Välfärdsområdesstyrelsen beslutade att inleda samarbetsförhandlingar på ekonomiska grunder och produktionsgrunder. Förhandlingarna gäller hela personalen. I samarbetsförhandlingarna strävar man inte efter en minskning av antalet anställda. Däremot kan det i och med förnyandet av tjänsterna ske förändringar i verksamheten, verksamhetsställen, arbetsplatser och uppgifter i en del av organisationen.

Välfärdsområdet drar nytta av artificiell intelligens i översättningar – förbättrar produktiviteten och ökar mängden flerspråkigt innehåll9.10.2024 10:16:45 EEST | Tiedote

Välfärdsområdet har i översättningsarbetet implementerat lösningar som grundar sig på artificiell intelligens. Enligt resultaten som framgår av Miia Martikainens diplomarbete var det upp till 37 procent snabbare att producera en översättning med stöd av artificiell intelligens jämfört med en översättning som tagits fram utan artificiell intelligens. Ungefär var åttonde mening som var översatt med artificiell intelligens krävde ingen efterredigering av översättaren.

Hyvinvointialue hyödyntää tekoälyä kielenkäännöksissä – tekoäly parantaa tuottavuutta ja lisää monikielisen sisällön määrää9.10.2024 10:05:47 EEST | Tiedote

Hyvinvointialue on ottanut käyttöön tekoälypohjaisia ratkaisuja käännöstyössä. Diplomityöntekijä Miia Martikaisen tutkimuksen mukaan käännösten tuottaminen tekoälyavusteisesti oli jopa 37 % nopeampaa verrattuna ilman tekoälyä tuotettuun käännökseen, ja noin joka kahdeksas tekoälyn kääntämä virke ei vaatinut lainkaan kääntäjän jälkieditointia.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye