Ilmatieteen laitos

Voimakas tuuli ja runsas sade voivat aiheuttaa vahinkoja lähipäivinä

Jaa

Suomen yli koilliseen liikkuu keskiviikon ja torstain aikana syvä matalapaine, johon liittyy runsaita sateita ja voimakkaita tuulia. Lapissa sateet tulevat suurelta osin lumena.

Ilmatieteen laitoksen 8. lokakuuta tekemän ennusteen mukaan matalapaineeseen liittyvät sateet saapuvat lounaisrannikolle keskiviikkoaamuna ja liikkuvat siitä keskiviikkopäivän ja torstain vastaisen yön aikana kohti Lappia. Samalla etelän ja idän välinen tuuli voimistuu merellä kovaksi ja maa-alueilla monin paikoin navakaksi.

Maa-alueilla tuuli on voimakkaimmillaan torstain vastaisena yönä maan itäosassa, missä voi esiintyä paikoin jopa myrskypuuskia (21 m/s). Puuskat voivat aiheuttaa siellä täällä yksittäistä vahinkoa. Voimakas tuuli kestää varsin pitkään erityisesti maan itäosassa, missä voi esiintyä yli 15 m/s puhaltavia puuskia jopa noin 12 tunnin ajan.

"Harvinaisempi tuulen suunta etelän ja idän väliltä on omiaan lisäämään tuulivahinkoja. Vahingot ovat tyypiltään yksittäisiä, mutta niitä esiintyy pitkän aikaa ja laajalla alueella", sanoo Ilmatieteen laitoksen päivystävä meteorologi Hannu Valta.

Pohjoisessa lunta, etelässä runsasta sadetta

Matalapaineeseen liittyy myös varsin runsaita sateita. Suuressa osassa maata sateet ovat vettä, mutta Lapissa ja Koillismaalla myös räntää ja lunta. Koillismaalta Keski- ja Pohjois-Lappiin ulottuvalla alueella lunta voi kertyä paikoin yli 10 senttimetriä, mikä huonontaa ajokeliä, joskin lumi alkaa sulaa sateiden päätyttyä. Pohjanmaan maakunnissa voi sataa vettä yli 30 millimetriä, etelärannikon läheisyydessä paikoin jopa yli 40 millimetriä vajaassa vuorokaudessa.

"Runsas vesisade ja tuulen irrottamat syksyn lehdet voivat tukkia viemäreitä, ja aiheuttaa paikallisia taajamatulvia sekä viivästyttää raideliikennettä. Myös voimakas viistosade voi aiheuttaa paikoin vesivahinkoja", sanoo meteorologi Hannu Valta.

Torstain vastaisena yönä tuulet heikkenevät maan länsiosassa, ja torstaina päivällä tuulisin alue väistyy jo Venäjän puolelle. Jo perjantaiksi Suomeen saapuu kuitenkin hurrikaani Kirkin jäänteet lounaasta, mikä voimistanee uudelleen tuulia, mutta tähän ennusteeseen liittyy vielä tässä vaiheessa huomattavaa epävarmuutta.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Ilmatieteen laitoksen päivystävä meteorologi, puh. 029 539 1000 (vaihde).
Voit ottaa yhteyttä myös Ilmatieteen laitoksen viestintään: ilmatieteenlaitos.fi/medialle

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Ilmatieteen laitos havainnoi ja tutkii ilmakehää, lähiavaruutta ja meriä. Lisäksi se tuottaa palveluita säästä, merestä, ilmastosta, ilmanlaadusta ja lähiavaruudesta yleisen turvallisuuden, elinkeinoelämän ja kansalaisten tarpeisiin. Osoitteessa ilmatieteenlaitos.fi voit tutustua meihin paremmin.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Ilmatieteen laitos

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye