Syyskuu 2024 oli toiseksi lämpimin maailmanlaajuisesti ja Euroopassa
Copernicus-ilmastopalvelun mukaan syyskuun keskilämpötila maailmanlaajuisesti oli 16,17 °C, mikä on 0,73 °C enemmän kuin ilmastollisen vertailukauden eli vuosien 1991–2020 keskiarvolämpötila syyskuussa. Tämä tekee syyskuusta 2024 mittaushistorian toiseksi lämpimimmän syyskuun. Vain vuoden 2023 syyskuu on ollut lämpimämpi.
Myös Euroopassa syyskuu oli mittaushistorian toiseksi lämpimin. Kuukauden keskilämpötila oli 1,74 °C enemmän kuin ilmastollisen vertailukauden keskimääräinen lämpötila syyskuussa. Syyskuussa 2023 oli Euroopassa vieläkin lämpimämpää, sillä silloin kuukauden keskilämpötila oli 2,51 °C yli keskiarvon.
“Osassa Eurooppaa saatiin jopa kolmen kuukauden sateet viidessä päivässä Boris-myrskyn aikana. Ilmaston lämpenemisen takia sademäärät olivat noin kymmenen prosenttia suurempia verrattuna tilanteeseen, jossa ilmastonmuutosta ei olisi”, toteaa Ilmatieteen laitoksen tutkija Mika Rantanen.
Syyskuussa maapallon keskilämpötila oli 1,54 °C korkeampi kuin esiteollisena aikana vuosina 1850–1900. Syyskuu oli siten 15 viime kuukauden aikana 14. kuukausi, jolloin maapallon keskilämpötila on ylittänyt 1,5 asteen rajan.
Kuluvan vuoden lämpötila tammikuusta syyskuuhun on maailmanlaajuisesti 0,71 °C korkeampi kuin ilmastollisen vertailukauden keskiarvolämpötila. Näin lämmintä ei ole ollut koskaan aiemmin samalla ajanjaksolla; tänä vuonna kyseinen ajanjakso on ollut 0,19 °C lämpimämpi kuin viime vuoden vastaava. Näiden tietojen valossa on lähes varmaa, että vuodesta 2024 tulee mittaushistorian lämpimin.
Suomessa syyskuu oli monin paikoin ennätyksellisen lämmin
Ilmatieteen laitoksen tilastojen mukaan syyskuun keskilämpötila Suomessa oli ennätyksellisen korkea: keskilämpötila oli 12,2 astetta. Tämä jakaa ennätyksen vuoden 2023 syyskuun kanssa. Vertailukelpoinen aineisto ulottuu 1900-luvun alkuun.
Havaintoasemilla maan itä- ja pohjoisosassa syyskuu oli ennätyksellisen lämmin. Esimerkiksi Sodankylän Tähtelässä syyskuun keskilämpötila oli 10,3 astetta, mikä on aseman yli 110-vuotisen havaintohistorian uusi syyskuun ennätys ja rikkoo vuosina 1934 ja 2023 tehdyn vanhan ennätyksen 0,3 asteella.
Hellepäiviä oli syyskuussa peräti kahdeksan, mikä on syyskuun uusi hellepäivien ennätys. Edellinen ennätys, viisi hellepäivää, on vuodelta 1968.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Tutkija Mika Rantanen
Ilmatieteen laitos
puh. 050 475 0756
mika.rantanen@fmi.fi
Linkit
Tietoja julkaisijasta
Ilmatieteen laitos havainnoi ja tutkii ilmakehää, lähiavaruutta ja meriä. Lisäksi se tuottaa palveluita säästä, merestä, ilmastosta, ilmanlaadusta ja lähiavaruudesta yleisen turvallisuuden, elinkeinoelämän ja kansalaisten tarpeisiin. Osoitteessa ilmatieteenlaitos.fi voit tutustua meihin paremmin.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Ilmatieteen laitos
Joulua vietetään suuressa osassa maata lauhassa ja pilvisessä säässä19.12.2024 14:15:20 EET | Tiedote
Joulunpyhinä lämpötila on todennäköisesti laajalti plussan puolella. Sää on enimmäkseen pilvinen ja ajoittain myös tuulinen. Joulunpyhien sateet painottuvat todennäköisimmin pohjoiseen.
Meteorologin puheenvuoro: Miksi Lapissa on nyt niin vähän lunta?18.12.2024 11:37:43 EET | Blogi
Matkailijatkin ovat huomanneet, että Etelä- ja Keski-Lapissa on ajankohtaan nähden vähänlaisesti lunta. Pohjoisen lumitilannetta selittävät marras-joulukuun vähäiset sateet ja sään luonnollinen vaihtelu sekä ilmastonmuutos, kirjoittaa Ilmatieteen laitoksen meteorologi Petteri Pyykkö.
Matalapaine tuo loppuviikoksi runsaita sateita maan etelä- ja länsiosaan, Lapissa paukkuu pakkanen12.12.2024 15:37:08 EET | Tiedote
Sateen olomuoto on sisämaassa pääosin lunta, etelä- ja lounaisrannikolla suuri osa sateesta voi tulla vetenä tai räntänä.
Kutsu medialle: Tule kuulemaan joulun sääennuste!12.12.2024 12:05:20 EET | Kutsu
Ilmatieteen laitos järjestää tiedotustilaisuuden joulun säästä torstaina 19.12. kello 12.30–13.
Perämerelle on alkanut muodostua jäätä – rantajäät ovat vielä petollisen ohuita11.12.2024 09:56:57 EET | Tiedote
Perämeren saaristossa on 5–10 senttimetriä paksua tasaista jäätä ja uutta jäätä. Itämeren jääpeite on laajimmillaan helmi-maaliskuun taitteessa.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme