Vaasan kaupunki - Vasa stad

Sidan Klimatneutrala Vasa 202X har förnyats

Dela

De nätsidor som behandlar Vasa stads klimatneutralitetsmål har förnyats. De förnyade sidorna hittar du på adressen vasa.fi/klimatneutralavasa202x

Foto: Mikael Matikainen

Sidan Klimatneutrala Vasa 202X, som finns på stadens webbplats vasa.fi har förnyats. På sidan har sammanställts till exempel information om stadens klimatneutralitetsmål samt vidtagna praktiska åtgärder mångsidigare än tidigare.  På de förnyade nätsidorna finns dessutom information i anknytning till temat och tips som passar för alla som intresserar sig för saken.

– I Vasa görs ett gott arbete för att främja energi- och klimatfrågor. Det är viktigt att berätta om det här också utåt, eftersom allas insats är viktig för att klimatneutralitetsmålet ska nås. Också små handlingar är av betydelse, och med hjälp av sidan vill vi inspirera både människor och företag att komma med i stadens talkoarbete för klimatet, berättar energi- och klimatexpert Johanna Punkari.

För invånarna finns en egen del på sidorna, där man kan hitta information och praktiska tips gällande boende och energi, hållbara färdsätt samt hur man kan göra utsläppen från mat och konsumtion skäligare. Innehållet har utarbetats med beaktande av de största källorna till växthusgasutsläpp i våra liv.

Också företagen har en egen del på sidorna, och den behandlar till exempel företagens klimatansvar.

Klimatneutralitet ett viktigt strategiskt mål

Ett av målen i Vasa stads strategi är att uppnå klimatneutralitet på 2020-talet, dvs fram till år 202X. Klimatneutralitet innebär att stadens utsläpp av växthusgaser minskas märkbart och att de återstående utsläppen kompenseras med olika metoder. I Vasa hör uppvärmningen av byggnader, färdsätten och avfallshanteringen till de största utsläppskällorna. För att målet ska nås förutsätts att i synnerhet de utsläpp som sammanhänger med färdsätt, byggande, boende och konsumtion minskas i staden.

Konsumtionens utsläpp utgörs av utsläppen under hela leveranskedjan av varor och tjänster.  I kommunens utsläpp som härrör från konsumtion inbegrips de utsläpp som orsakats i andra delar inom landet eller i utlandet och införts till kommunen och från dem minskas utsläppen från konsumtion som förs ut till andra delar inom landet och utomlands.  Bedömningen och uppföljningen av dessa utsläpp är dock utmanande.

Läs mera:

Nyckelord

Kontakter

Energi- och klimatexpert Johanna Punkari, 040 568 5400, johanna.punkari@vaasa.fi

Länkar

I Vasa, Nordens energihuvudstad, är det lätt att vara lycklig.

Följ Vaasan kaupunki - Vasa stad

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Vaasan kaupunki - Vasa stad

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye