Kunnianosoitus pitkästä työurasta, joka jatkuu edelleen - palomestari Riku Rantala viihtyy pelastusalalla
Uusi ansiomerkki on kunnianosoitus päivittäistyötä tekeville pelastusalan operatiivisen puolen työntekijöille.
38 vuotta pelastusalalla, ja ura jatkuu edelleen. Länsi-Uudenmaan pelastuslaitoksella palomestarina työskentelevä Riku Rantala ei vaihtaisi pelastusalaa toiseen.
”Tämä on tekemisen arvoista työtä: joskus voi konkreettisesti auttaa yksittäistä ihmistä”, Rantala sanoo.
"Ja on mukava, kun tunnustus tulee oman jengin jäseniltä", hän jatkaa .
Avainsana on arvostus: pelastushenkilöstön ammattitaitoon ja sitoutumiseen
Alun perin hänet toi alalle auttamisen halu ja halu työskennellä palveluammatissa. Eivätkä nämä ole kadonneet jo lähes neljä vuosikymmentä kestäneen uran aikana.
Rantala toivookin, että pelastusala vetäisi enemmän uusia tekijöitä. Yksi vetotekijä olisi hänen mukaansa mahdollisuus elinikäiseen oppimiseen.
”Kun tuetaan opintoja työn ohessa, on työpaikka houkutteleva”, hän arvioi.
Rantala itse on työskennellyt 38 vuotta alalla, ja kouluttautunut jatkuvasti lisää. Omien sanojensa mukaan päiväkodista lukion kautta Nesteen teollisuuspalokuntaan Porvooseen, sitten Otaniemen palomieskurssin jälkeen palomiehen hommiin Vantaan palolaitokselle ja sieltä naapurikaupungin puolelle Espooseen. Länsi-Uudellamaalla hän työskentelee edelleen, nyt palomestarina.
”Sivuhyppäyksen tein myös hätäkeskuspäivystäjäkurssille 1990-luvulla, ja sivutoimisesti työskentelinkin Kallion aluehälytyskeskuksessa kymmenen vuotta, palomiehen työn ohessa”, Rantala kuvailee omaa kouluttautumistaan.
Lisäksi hän on käynyt alipäällystökurssin ja palopäällystön ammattikorkeakoulututkinnon, kouluttautunut paloesimieheksi ja palomestariksi. Mies siis elää kuten opettaa: kouluttautuu läpi työuran.
Uusi ansiomerkki
Suomen operatiiviset ammattilaiset ry on julkaissut uudenlaiset ansiomerkit, joita on tarkoitus vuosittain jakaa pelastuspuolen operatiivisessa työssä ansioituneille henkilöille.
Ensimmäiset kymmenen ammattipelastajaa saivat mitalin 9. lokakuuta.
”Kyseessä on päivittäisduunin tekijöille kohdistuva kiitos”, yksi hankkeen puuhamiehistä, palomestari Sami Lappalainen kertoo.
Tänä vuonna ansiomerkin saivat:
paloesimies Matti Kurkinen, Kainuun pelastuslaitos
ylipalomies Tomi Furu, Maarianhaminan pelastuslaitos
palomestari Riku Rantala, Länsi-Uudenmaan pelastuslaitos
palomies Tapio Lintunen, Pirkanmaan pelastuslaitos
ylipalomies Tony Mäkinen, Helsingin kaupungin pelastuslaitos
anestesiologian erikoislääkäri, ensihoitolääketieteen dosentti Markku Kuisma, Helsingin kaupungin pelastuslaitos
ylipalomies Christer Ahlqvist (eläkkeelle 2022), Helsingin kaupungin pelastuslaitos
postuumisti palomies-ensihoitaja Harri Kolehmainen (1971-2023), Helsingin kaupungin pelastuslaitos
Tarkemmat tiedot palkituista löydät sopera.fi -verkkosivulta torstaista 10.10. alkaen.
Suomen operatiiviset ammattilaiset ry on itsenäinen yhdistys.
Yhteyshenkilöt
Sami LappalainenToiminnanjohtaja, palomestari
Puh:040 558 7299toimisto@sopera.fisopera.fiTietoja julkaisijasta
Helsingin kaupungin pelastuslaitos tuottaa turvallisuutta ja auttaa hädän hetkellä. Palvelumme ovat onnettomuuksien ehkäisy, pelastustoiminta ja ensihoito sekä väestönsuojelu ja varautuminen. Yhdellätoista pelastusasemallamme ja neljällä meriasemallamme työskentelee noin 800 henkeä, joista noin 600 pelastus- ja ensihoitopalveluissa.Vuonna 2022 pelastuslaitoksella oli 8632 pelastustoimen ja 64000 ensihoidon hälytystehtävää.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupungin pelastuslaitos
Pelastusharjoitus Katajanokan satama-alueella torstaina 3.10.3.10.2024 08:14:19 EEST | Tiedote
Helsingin kaupungin pelastuslaitos harjoittelee Länsisatamassa ja Katajanokan satama-alueella torstaina 3.10.2024.
Stadin brankkari 2024 Aki Pollari: Parasta työssä yhteisöllisyys ja työn monipuolisuus1.10.2024 15:11:17 EEST | Tiedote
Palomies Aki Pollari, 57, on vuoden 2024 Stadin brankkari. Työura pelastuslaitoksella on kestänyt yli 30 vuotta, ja jatkuu edelleen.
Befolkningsalarm testas den första vardagen måndagen varje månad klockan 122.9.2024 10:21:24 EEST | Pressmeddelande
Enligt tiotals gamla praxis testas befolkningslarmsystemets funktion den första måndagen i varje månad klockan 12 genom att spela ett testljud, det vill säga ett konstant jämnt larmljud som varar i 7 sekunder. Testljudet kräver inga åtgärder från människor.
Väestöhälyttimiä testataan Helsingissä jokaisen kuukauden ensimmäisenä arkimaanantaina kello 122.9.2024 10:21:24 EEST | Tiedote
Vaara- ja hätätilanteissa viranomaiset varoittavat väestöä uhkaavasta, välittömästä vaarasta yleisellä vaaramerkillä ja vaaratiedotteella. Vuosikymmeniä vanhan käytännön mukaisesti väestöhälytysjärjestelmän toimivuutta testataan jokaisen kuukauden ensimmäisenä arkimaanantaina kello 12 soittamalla kokeilumerkki: yhtämittainen tasainen hälyttimen ääni, joka kestää 7 sekuntia.
Vuoden Palomies 2024 on väestönsuojelun ja varautumisen asiantuntija29.8.2024 08:49:35 EEST | Tiedote
Valtakunnallisen Vuoden Palomiehen kunnianosoituksen sai tänä vuonna väestönsuojelun parissa Helsingin kaupungin pelastuslaitoksella työskentelevä varautumisen opettaja Tomi Rask.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme