Pimeään vuodenaikaan D-vitamiinilisän tarve lisääntyy
D-vitamiinin riittämätön saanti on talvikuukausina suomalaisilla yleistä, sillä auringonvalo on tärkein D-vitamiinin lähde. Lokakuusta maaliskuulle D-vitamiinia voi olla vaikea saada riittävästi pelkästään ravinnosta. Lapset ja yli 75-vuotiaat tarvitsevat D-vitamiinilisää ympäri vuoden.
D-vitamiini on elintärkeä rasvaliukoinen vitamiini, joka edistää kalsiumin imeytymistä, luuston terveyttä sekä immuunipuolustusta.
D-vitamiinia saa auringonvalon lisäksi kaloista, D-vitaminoiduista maitotuotteista ja kasvipohjaisista valmisteista, kanamunan keltuaisista, vitaminoidusta margariinista, maksasta ja mädistä. Lisäksi tietyt sienet, esimerkiksi kantarelli ja suppilovahvero ovat D-vitamiinin lähteitä.
“D-vitamiinin puutos voi syntyä, jos vitamiinia ei saa riittävästi ravinnosta eikä auringonvalosta. Puutos voi johtua myös vitamiinin varastoimiseen osallistuvan elimen, kuten maksan tai munuaisten toimintahäiriöstä”, apteekinhoitaja Johanna Manninen Yliopiston Apteekista sanoo.
Lapset ja yli 75-vuotiaat tarvitsevat D-vitamiinilisää ympäri vuoden
D-vitamiinin tarve sekä kokonaissaantisuositus vaihtelee iän ja myös yksilöllisen tilanteen mukaan. Esimerkiksi vegaanista ruokavaliota noudattavilla D-vitamiinin saanti ruokavaliosta voi olla vähäistä.
- Vauvat, lapset, nuoret ja yli 75-vuotiaat tarvitsevat D-vitamiinilisää ympäri vuoden.
- Imeväisikäisten on tärkeää saada ravinnosta ja vitamiinilisästä yhteensä 10 mikrogrammaa vuorokaudessa.
- 1-vuotiaille lapsille tulee antaa 10 mikrogramman D-vitamiinilisä vuorokaudessa ympäri vuoden.
- 2–17-vuotiaiden tulee käyttää 7,5 mikrogramman D-vitamiinivalmistetta ympärivuotisesti.
- Yli 75-vuotiaan tulee ottaa ympäri vuoden 10 tai 20 mikrogramman D-vitamiinilisä vuorokaudessa riippuen siitä, syökö hän säännöllisesti D-vitaminoituja maitotuotteita, levitteitä ja rasvaista kalaa
- Ulkoileva aikuinen saa kesäaikaan riittävän määrän D-vitamiinia auringosta. Tummaihoisten ja peittävästi pukeutuvien on hyvä huolehtia riittävästä D-vitamiinin saannista myös kesällä.
- Pimeään vuodenaikaan eli lokakuusta maaliskuuhun aikuisen tulisi ottaa D-vitamiinia 10 mikrogramman ravintolisänä, ellei päivittäinen ruokavalio sisällä D-vitaminoituja juomia ja rasvalevitteitä sekä muutamaa kala-ateriaa viikossa. Peitetysti pukeutuville ja tummaihoisille suositellaan 20 mikrogrammaa päivässä ympäri vuoden.
- Raskaana olevien ja imettävien tulee ottaa ympäri vuoden 10 mikrogramman D-vitamiinilisä vuorokaudessa.
Kuten kaikkien muidenkin vitamiinien kohdalla, myös D-vitamiinin suhteen tulee noudattaa annettuja saantisuosituksia, jottei saa liikaa D-vitamiinia.
”Tarvittaessa kannattaa keskustella sopivasta päivittäisestä D-vitamiiniannoksesta lääkärin kanssa ja tarkastuttaa D-vitamiinitaso laboratoriotestein. Riittävän D-vitamiinin tason alarajana pidetään 50 nmol/l. Jos arvo on alle sen, on kyseessä D-vitamiinin puutostila”, Manninen sanoo.
Lääkäri saattaa suositella vahvoja 50–100 mikrogramman D-vitamiinivalmisteita, jos D-vitamiiniarvot ovat laboratoriomittauksissa olleet alhaiset.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Johanna Manninenproviisori, apteekinhoitaja, Yliopiston Apteekki
Puh:08 818 6010etunimi.sukunimi@ya.fiTietoja julkaisijasta
Yliopiston Apteekki on huolehtinut suomalaisten hyvinvoinnista jo yli kaksi ja puoli vuosisataa. Palvelemme asiakkaita apteekeissa ja verkkoapteekissa ya.fi kaikkialla Suomessa. Tarjoamme myös terveydenhuollon toimijoille laajan valikoiman palveluita aina lääkkeiden valmistuksesta annosjakeluun. Olemme Helsingin yliopiston omistama yritys, jonka tuotto käytetään koulutukseen ja tutkimukseen. Asioidessasi Yliopiston Apteekissa olet mukana huolehtimassa huomisen yhteiskunnasta kanssamme.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Yliopiston Apteekki
Yliopiston Apteekki aloittaa lääkkeiden pikakuljetukset Porissa Woltin kanssa4.11.2024 12:00:28 EET | Tiedote
Verkkoapteekista ya.fi on voinut tilata resepti- ja itsehoitolääkkeitä jo yli kymmenen vuoden ajan. Nyt verkkoapteekissa ya.fi on mahdollista valita Wolt toimitustavaksi 7,5 kilometrin etäisyydellä Yliopiston Apteekin toimipisteestä Porissa.
Yliopiston Apteekki myönsi apurahan farmakogeneettisen tiedon hyödyntämiseen31.10.2024 13:04:39 EET | Tiedote
Yliopiston Apteekin vuosittainen 20 000 euron tutkimusapuraha myönnettiin Turun yliopistossa väitöstutkimusta tekevälle filosofian maisteri, farmaseutti Noora Kullalle.
Yliopiston Apteekki aloittaa rokotukset neljässä apteekissaan16.10.2024 14:59:27 EEST | Tiedote
Yliopiston Apteekki aloittaa rokotukset apteekeissaan Helsingissä, Tampereella, Lahdessa ja Savonlinnassa. Tavoitteena on tuoda erityisesti kausirokotteet helposti asiakkaiden saataville.
Yliopiston Apteekki aloittaa lääkkeiden pikakuljetukset Jyväskylässä, Salossa, Kemissä ja Helsingin Malmilla Woltin kanssa19.9.2024 12:39:14 EEST | Tiedote
Verkkoapteekista ya.fi on voinut tilata resepti- ja itsehoitolääkkeitä jo yli kymmenen vuoden ajan. Nyt verkkoapteekissa ya.fi on mahdollista valita Wolt toimitustavaksi 7,5 kilometrin etäisyydellä Yliopiston Apteekin toimipisteestä Jyväskylässä, Salossa, Kemissä ja Helsingin Malmilla.
Matkailijan muistilista – huomioi nämä asiat lääkkeisiin liittyen26.6.2024 09:39:56 EEST | Tiedote
Kesäaikaan ulkomaanmatkailu on vilkasta. Asiantuntijamme antaa vinkit, mitä lääkkeitä matkalle kannattaa varata ja miten toimia, kun vie lääkkeitä ulkomaille. Lääkkeiden vienti ulkomaille vaatii aina hieman valmisteluja.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme