Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialue Pohde

Pohde mukana ikäihmisten seminaarissa

Jaa

Nyt vietetään vanhusten viikkoa. Jotta voidaan rakentaa inhimillistä ikääntymistä, on ikäihmisellä oikeus tehdä päätöksiä ja hänen tahtoaan tulee kunnioittaa.

Mervi Koski puhuu puhujakorokkeessa.
Ikäihmisten toimialuejohtaja puhumassa seminaarissa.

Ikääntyessä riippuvuus muista ihmisistä voi lisääntyä. Silloin vanhukset ovat haavoittuvassa asemassa ja heidän kohteluunsa tulee kiinnittää erityistä huomiota.

- Aina on tärkeää tulla kuulluksi ja olla mukana itseä koskevassa päätöksenteossa. Ikäihmisen tahtoa täytyy selvitellä, vaikka ikäihmisen olisi vaikea ilmaista itseään, muistuttaa ikäihmisten palvelujen toimialuejohtaja Mervi Koski.

Ikäihmisten täytyy tulla kohdelluksi yhdenvertaisena ja saada apua ja tukea, kun he sitä tarvitsevat. Jokaisen täytyy myös saada palvelua ja hoitoa lain edellyttämällä tavalla.

Tänä päivänä vanhuus venyy ja hyvin vanhojen määrä ja osuus yhteiskunnassa kasvaa. Hyvinvointialueen on toteutettava iäkkään henkilön arvokasta elämää tukeva pitkäaikainen hoito ja huolenpito ensisijaisesti hänen kotiinsa annettavilla ja muilla sosiaali- ja terveydenhuollon avopalveluilla. Palvelut on sovitettava sisällöltään ja määrältään vastaamaan iäkkään henkilön kulloisia palveluntarpeita.

Osana viikkoa järjestettiin Polkuja inhimilliseen ikääntymiseen -seminaari. Pohjois-Pohjanaan hyvinvointialue Pohde oli mukana seminaarissa. Seminaarissa käsiteltiin alan huippuosaajien johdolla ajankohtaisia kysymyksiä, kuten yhteisöllistä asumista, ihmisoikeuksia ja palvelujen tuottamisen tapoja. Puhujina olivat sosiaali- ja terveysministeriöstä neuvotteleva virkamies Satu Karppanen, Tampereen yliopiston gerontologian professori Marja Jylhä, Ihmisoikeuskeskuksen vs.  johtaja Susan Villa ja asiantuntija Sanna Ahola.

Seminaarin järjesti ODL ja Hoivatie.

Yhteyshenkilöt

Tietoja julkaisijasta

Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialue Pohde vastaa yli 415 000 asukkaan hyvinvoinnista, terveydestä ja turvallisuudesta 1.1.2023 alkaen. Työllistämme noin 18 500 sosiaali- ja terveysalan sekä pelastustoimen osaajaa. Yhdessä tarjoamme Pohjois-Pohjanmaan ihmisille tukea elämään ja apua terveyteen tai hätään aiempaa paremmin. Toimimme vaikuttavasti ja uusin tavoin – samalla henkilöstöömme panostaen.

Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialue on yhdistänyt 30 kunnan sosiaali- ja terveydenhuollon, kolme sairaalaa ja kaksi pelastuslaitosta. Oulun yliopistollinen sairaala OYS on yksi Suomen viidestä yliopistollisesta sairaalasta, ja se vastaa lähes puolen miljoonan suomalaisen erikoissairaanhoidon palveluista. Tavoitteemme on vuoteen 2030 mennessä rakentaa maailman älykkäin sairaala.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialue Pohde

Pohjois-Pohjanmaan sosiaali- ja terveyskeskusten palveluverkoston uudistaminen tulevaisuuslautakunnan käsittelyssä10.10.2024 08:46:05 EEST | Tiedote

Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialueen Pohteen tulevaisuuslautakunta hyväksyi kokouksessaan esityksen sote-järjestämissuunnitelman tarkentamisesta liittyen sosiaali- ja terveyskeskusten palveluverkostoon. Esitys luo pohjan tulevalle sosiaali- ja terveyskeskusten palveluverkoston uudistamiselle, ja se etenee edelleen aluehallituksen ja aluevaltuuston päätettäväksi lokakuun aikana.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye