Schildts & Söderströms

Emma Ahlgrens tredje bok handlar om systerskap och utanförskap

Dela

Emma Ahlgrens tredje bok Kettu är en berättelse om systerskap, utanförskap och gemenskap. Det börjar i livmodern – de är inte en, utan två. Tvillingsystrarna förstår varandra, men en av dem har ett ovanligt sätt att vara i världen. Hon verkar otämjd. Systern tolkar tålmodigt hennes signaler. 

Emma Ahlgren och omslaget till hennes nya bok Kettu
Emma Ahlgren och omslaget till hennes nya bok Kettu

Ditt språk lägger sig väldigt nära jag-berättaren i alla åldrar. Hur gör du för att hitta rätt?

Jag tjuvlyssnar, iakttar stämningen mellan människor t.ex när jag sitter på café. Sedan nöter jag på väldigt mycket med texten också, skriver om flera gånger tills jag hittar en ton och formulering som funkar. Att skriva ur ett barns perspektiv är något som verkar komma ganska naturligt för mig, det känns ofta som att jag fortfarande bara leker vuxen trots att jag börjar närma mig 40.

Vi förstår snabbt att Kettu har en funktionsvariation. Du väljer att låta hennes syster vara berättaren, varför? Hur tänker du kring frågan om representation?

Jag har funderat väldigt mycket på just detta under processen, frågat mig själv om jag har rätt att skriva den här berättelsen. Till en början fanns det bara en syster. Ganska snart dök Kettu upp bredvid, tvingade sig in överallt. Att byta perspektiv hade dock känts tillgjort och genom att låta systern fortsätta vara berättaren kom jag åt konflikten mellan dem på ett annat sätt. För mig personligen representerar Kettu också mycket mer än sin funktionsvariation. Ett motstånd, en trotsighet, en ovilja att vara till lags. Egenskaper som ofta ses som besvärliga och obekväma men som i rätt sammanhang kan innehålla stor styrka och handlingskraft.

Vill du berätta om din skrivprocess med boken? Var har du hämtat inspiration? 

Skrivprocessen har varit som att fumla omkring i ett mörker utan armar och ben. Stundvis har jag avskytt det, dragit mig för att sätta mig ner framför datorn, prokrastinerat så mycket jag bara orkat. Ändå har något knuffat mig tillbaka till texten gång på gång. En bok, en film, en vardagsberättelse ur någons liv. Ett tag försökte jag undvika skrivandet genom att fly in ett intensivt fågelintresse vilket ledde till att det nu förekommer rätt mycket fåglar i boken.

Ett tema i din bok är vuxenblivande. Är det samma sak som att infoga sig i normer och samhällets förväntningar? Kanske speciellt starkt på en liten ort som den boken utspelar sig på?

Absolut. För att bli tagen på allvar som vuxen människa krävs det att du följer vissa mer eller mindre outtalade regler. På en mindre ort krävs det inte särskilt många regelbrott före någon börjar anse att du är konstig.

Kettu har recensionsdatum 31.10. PDF fås på begäran av undertecknad.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Emma Ahlgren
Emma Ahlgren
Fotograf: Alexandra Harald
Ladda ned bild
Ladda ned bild

S&S Litteratur

Schildts & Söderströms
Snellmansgatan 13
00170 Helsingfors 

https://litteratur.sets.fi/

S&S Litteratur ger ut skönlitteratur, facklitteratur och böcker för barn och unga av hög kvalitet.

Följ Schildts & Söderströms

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Schildts & Söderströms

Marcus Rosenlund skriver om underjorden i ny bok18.9.2024 16:08:41 EEST | Pressmeddelande

Det handlar rätt mycket om att "gräva där du står". Mycket av det jag skriver om är saker som vi alla har sett och vidrört otaliga gånger, eller kanske gått på, utan att tänka närmare på vad det är vi ser och vidrör. Och hur enorma tidsperspektiv vi talar om. Strandklipporna ute på holmen med sina böljande ådror av olika mineraler är en gammal flod av magma som stelnade för miljarder år sedan, och som vind, vatten och is har gnagt på längre än någon kan föreställa sig det. Tiden är lite av en röd tråd i den Underjordiska boken. Stenen är jordens minnen, vi kan alla ta del av viskningarna från urtiden bara vi saktar ned en stund och sätter oss ned och tänker på vad det är vi ser. Marcus Rosenlund

medusa är ett möte mellan poesi och naturvetenskap6.9.2024 11:08:23 EEST | Pressmeddelande

Genom maneten, vars livsform är närmast obegriplig, utforskar Moliis-Mellberg vad som händer när det vetenskapliga språket bryts ner och blandas med poesi. "Det naturvetenskapliga språket strävar efter exakthet, medan poesin rör sig i det abstrakta. Ändå föds båda språken ur samma längtan efter förståelse," säger Moliis-Mellberg. Hon beskriver sitt arbete som en process där dessa skilda världar flätas samman, luckras upp och skapar något helt nytt.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye