Valvira - Tillstånds- och tillsynsverket för social- och hälsovården

Ändringen i alkohollagen ökar den grå ekonomin

Dela

I Finland har man strävat efter att minska alkoholens skadeverkningar särskilt med hjälp av detaljhandelsmonopolet för alkoholdrycker, tillståndssystemet och en effektiv myndighetstillsyn. Om regeringens lagförslag om att tillåta leverans av alkoholdrycker skulle träda i kraft skulle det försvaga alla dessa metoder för att minska alkoholskadorna, berättar Valviras överinspektör Aleksi Halme i sitt nya blogginlägg.

Flaskor på en mörk bakgrund.
Illustration. Freepik.

Man har strävat efter att minska alkoholskadorna genom att endast en näringsidkare som har den tillförlitlighet och de ekonomiska förutsättningar som krävs har kunnat få alkoholtillstånd. Vid tillståndsbehandlingen säkerställer myndigheten att tillståndssökandena och deras ansvarspersoner inte har till exempel en brottslig bakgrund eller obetalda skatter. Förfarandet har också förhindrat grå ekonomi.

I utkastet till lagförslag som var på remiss i somras hade endast innehavaren av leveranstillstånd eller en av dennes personal enligt förslaget kunnat överlåta alkoholdrycker till kunderna. Efter remissbehandlingen har lagförslaget ändrats så att vem som helst kan ta emot betalning för alkoholdrycker och överlåta drycker både vid servering, detaljhandel och förrättning. Myndigheten har alltså i fortsättningen ingen information om vem som i verkligheten idkar näring enligt alkohollagen. Verksamheten kan också komma att skötas av aktörer inom den grå ekonomin som inte kan få tillstånd enligt alkohollagen.

Läs hela blogginlägget av överinspektör Aleksi Halme.

Nyckelord

Kontakter

överinspektör Aleksi Halme, 0295 209 618
aleksi.halme@valvira.fi

gruppchef Kari Kunnas, 0295 209 610
kari.kunnas@valvira.fi

Länkar

Information om publicerare

Valvira är ett centralt ämbetsverk som hör till social- och hälsovårdsministeriets förvaltningsområde. Valvira övervakar tillbörligheten av verksamheten inom social- och hälsovården, småbarnspedagogiken, alkoholnäringen samt miljö- och hälsoskyddet. Vi beviljar tillstånd inom social- och hälsovårdens förvaltningsområde och handleder regionförvaltningsverken i syfte att skapa enhetlig tillstånds-, styrnings- och tillsynspraxis i hela landet.

Valvira
PB 43
00521 Helsingfors

valvira.fi

Följ Valvira - Tillstånds- och tillsynsverket för social- och hälsovården

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Valvira - Tillstånds- och tillsynsverket för social- och hälsovården

Många tillverkare av tobaks- och e-cigarettprodukter försummade sina betalningar 202323.9.2024 09:01:50 EEST | Pressmeddelande

Tillverkare eller importörer av tobaks- och e-cigarettprodukter ska innan en ny produkt kommer ut på marknaden lämna in en anmälan om produkten till EU:s gemensamma anmälningsportal och betala anmälningsavgiften. 62 procent av tillverkarna och importörerna av tobaksprodukter, såsom cigaretter och cigarrer, betalade sin anmälningsavgift i Finland i fjol. I fråga om elektroniska cigaretter är situationen särskilt dålig, då 86 procent av tillverkarna och importörerna lät bli att betala sin anmälningsavgift.

Valvira motsätter sig tillåtandet av leverans av alkoholdrycker3.9.2024 12:18:46 EEST | Pressmeddelande

Social- och hälsovårdsministeriet har bett Valvira om ett utlåtande om regeringens proposition om ändring av alkohollagen. I propositionen föreslås att det i fortsättningen ska vara möjligt att leverera alkoholdrycker från ett detaljhandelsställe till beställaren med ett separat leveranstillstånd för alkoholdrycker. Valvira understöder inte att leverans av alkoholdrycker från detaljhandelsställen tillåts.

Vid bedömningen av tillfälliga socialarbetares yrkesfärdigheter prioriteras klientsäkerhet17.7.2024 10:32:18 EEST | Pressmeddelande

Riksdagens biträdande justitieombudsman har gett ett avgörande som gäller rätten att arbeta som tillfälliga socialarbetare för de studerande som studerar vid det öppna universitetet. Enligt avgörandet får även en person som avlagt ämnesstudierna i socialt arbete vid det öppna universitetet och som annars uppfyller förutsättningarna i lagen för arbetet som tillfällig socialarbetare arbeta som tillfällig socialarbetare.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye