SDP

SDP:n varapuheenjohtaja Niina Malm: Hallitus uhraamassa naisvaltaiset alat – perustuslakikin toissijainen

Jaa

Hallituksen vientimalli on suora hyökkäys sukupuolten välisen palkkatasa-arvon ja perustuslaillisen yhdenvertaisuuden edistämistä vastaan. Suomessa sukupuolten palkkaerot ovat suuremmat kuin EU:ssa keskimäärin, mutta hallitusta ei tämä näytä kiinnostavan. Tasa-arvovaltuutetun mukaan naisenemmistöisten alojen palkankorotukset yleislinjan yli olisivat ratkaisevia samapalkkaisuuden saavuttamiseksi – mutta hallitus valitsee sulkea silmänsä.

Kuva: Jukka-Pekka Flander / SDP
Kuva: Jukka-Pekka Flander / SDP

Hallituksen ristiriitaisuus on räikeää: se väittää, ettei naisvaltaisia aloja sysätä palkkakuoppaan, mutta samaan aikaan se varmistaa, ettei kunta-alan vuoden 2022 palkkaratkaisu toistuisi. Hallitus ajaa tietoisesti naisvaltaiset alat palkkasementtiin, jotta ansaittuja palkankorotuksia ei enää nähtäisi. Vientimallilla sovittelijat pakotetaan pitämään palkat enintään yleisessä linjassa. Tämä on suoraa peliä työnantajien pussiin.

Lisäksi hallitus nöyryyttää työntekijöitä leikkauksilla, jotka tekevät alanvaihdon lähes mahdottomaksi ja pitkien työurien ja mahdollisia vaikeita elämäntilanteita helpottavat tauot työelämässä harvinaisemmiksi lopettamalla aikuiskoulutusten ja vuorotteluvapaan. Tavallisten suomalaisten arkea kurjistavat lisäksi mm. arvonlisäveron ja lapsikorotusten poistot sekä tuleva sairaussakko. Hallitukselta puuttuu täysin arvostus palkansaajien kehittymistä ja uralla etenemistä kohtaan.

Velkakello peittää todellisuuden

Sementoimalla naisvaltaiset alat palkkakuoppaan hallitus syventää julkisen sektorin työvoimapulaa – tilanne, jossa houkuttelevuutta pitäisi lisätä, ei vähentää. Seuraavien vuosikymmenien aikana kunta-alalta eläköityy kolmannes työntekijöistä, eli jopa 180 000 henkilöä. Mitä hallitus kuvittelee tapahtuvan, kun palkkasementoinnin seuraukset iskevät täysillä julkiseen sektoriin?

– Onko todellakin niin, että ainoa, joka maksaa velkakellon, on julkisen sektorin palkkatyöläinen? Onko hallituksessa mietitty sekuntiakaan, mitä tämä palkkasementointi tarkoittaa hyvinvointivaltion tulevaisuudelle? kysyy Malm.

– Suomi elää viennistä, mutta kuka opettaa vientiteollisuuden lapset, jos julkinen sektori kuihtuu? Näitä aloja ei voi asettaa vastakkain, mutta hallitus tekee sen nyt lainsäädännöllä.

SDP jätti yhdessä koko opposition kanssa 11.10.2024 välikysymyksen palkkatasa-arvosta. SDP:n varapuheenjohtaja Niina Malm on välikysymyksen ensimmäinen allekirjoittaja.

Välikysymystekstin voi lukea kokonaisuudessaan alla olevasta linkistä.

Yhteyshenkilöt

Linkit

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta SDP

SDP:n Näkkäläjärvi ja Järvi Progressiivisen Allianssin johtokuntaan7.10.2024 10:31:53 EEST | Tiedote

Edistyksellisiä puolueita yhteen kokoava Progressiivinen Allianssi (Progressive Alliance, PA) kokoontui viikonloppuna Santiagossa Chilessä. Kokouksessa Progressiivisen Allianssin johtokunnan jäseniksi valittiin äänestyksellä SDP:n puoluesihteeri Mikkel Näkkäläjärvi ja poliittisen osaston päällikkö Miia Järvi. Progressiivinen Allianssi on vuonna 2013 perustettu keskustavasemmistolaisten sosialidemokraattisten puolueiden maailmanlaajuinen verkosto. SDP on yksi järjestön perustajajäsenistä.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye