Inbjudan till media: Förändrat kunnande, tankesätt och arbetssätt inom social- och hälsovårdsfältet krävs för att stötta partiellt arbetsföra på ett meningsfullt sätt
Seminariet Stöd för partiellt arbetsföra, som ordnas måndagen den 21 oktober i Logomo, tar bland annat upp det sektorsövergripande samarbete som görs tillsammans med partiellt arbetsföra kunder, hur man kan hitta anpassat arbete för komplexa eller oväntade karriärvägar och ta fram nya tankemodeller som stöder hållbar utveckling.

En stor grupp partiellt arbetsföra står utanför arbetsmarknaden, men de skulle kunna dra nytta av social- och hälsovårdstjänster för att förbättra sin arbetsförmåga, hitta arbete eller behålla sina jobb. Arbetsträning har gett lovande resultat i pilotprojekten Utvidgning av programmet för arbetsförmåga inom Egentliga Finlands välfärdsområde och IPS - Placera och Träna, där kunder har deltagit i psykosarbetsgrupper och sysselsättningsfrämjande service inom socialvården. Även de tjänster som tillhandahålls av samordnare för arbetsförmåga via social- och hälsocentralerna har gett goda resultat under pilotprojekten.
Länk till seminariets program finns i slutet av meddelandet – nedan några av dagens presentationer:
Risto Tolonen, TYP-direktör, kl. 9.45: Förväntningar på Varha gällande samverkansarbetet inom stöd för arbetsförmåga
Förändring kräver en visionär ledning
Risto Tolonen, direktör för den sektorsövergripande samservicen som främjar arbetskraft (TYP) har arbetat med partiellt arbetsföra i över 30 år. Han anser att det finns en stor potential i den här gruppen som skulle kunna tas tillvara med rätta stödåtgärder. Enligt honom kan den resurscentrerade IPS-modellen (Individual Placement and Support) ruska om det rådande tankesättet.
– Först vill man vårda, bota och rehabilitera, och först därefter försiktigt börja prata om arbete. Inom IPS ses arbetet som en så viktig del av rehabiliteringen att det tas med vid sidan av social- och hälsovårdstjänsterna redan i ett tidigt skede.
Tolonen, som starkt förespråkar IPS-metoden, anser att det inte bara krävs nya perspektiv och inställningar, utan även stora förändringar i både kompetens och arbetsmetoder för att kunna stötta partiellt arbetsföra på ett meningsfullt sätt. Det behövs också människor som arbetar för att stödja arbetsträningen.
– Det händer lätt att var och en koncentrerar sig på sitt. En genuint sektorsövergripande och multiprofessionell inställning kräver också ett nytt grepp av ledningen, samt en helhetssyn på de social- och hälsovårdstjänster som erbjuds arbetslösa. Inom till exempel barnskyddet borde sysselsättningen tas upp oftare, eftersom föräldrarnas arbetslöshet påverkar barnens liv i hög grad.
Tolosens mål är att få experter som sysslar med IPS-arbetsträning till Åbo för att medverka i branschteamen. På så sätt skulle man effektivt kunna utnyttja experternas omfattande kompetens: inom branschen finns det kännedom om arbetsgivare, arbetstagare, lediga arbetsplatser och krav.
– Det viktigaste är att samarbeta så att man inte fastnar i sin egen bubbla, sammanfattar Tolonen.
***
Taru Uhrman, arbetsplatscoach, kl. 11.451.45–12.45: Resultat genom samverkan – lyckas med teamwork
Lyckat teamwork skapas av förtroende
Arbetsplatscoachen Taru Uhrman framhåller att dagens snabbt föränderliga arbetsliv kräver helt nya färdigheter. Man måste kunna samverka i olika team, som ofta har bildats snabbt och för en kort tid. Arbetstagaren måste snabbt kunna skapa en förtroendefull relation med olika aktörer.
– Mitt favoritbegrepp på finska är “aivorauha” (ung. avkoppling för hjärnan), som innebär att man inte behöver vara på sin vakt utan kan lita på människorna omkring sig. Jag anser att förmågan, och särskilt viljan, att uttrycka saker i ord är det viktigaste för att skapa förtroende.
Enligt Uhrman mäts förtroendet särskilt under konflikter, som hör till varje arbetsgemenskap.
– Vi borde lära oss att bemöta andra med välvilja, dvs. se det goda i andra människor även om de skulle vara annorlunda än du själv. Det vore bra att själv fundera på vad man vill att andra känner till om oss. Det är bra att ge medlemmarna i teamet, precis som patienterna och kunderna, en liten inblick i dig och på så sätt ge dem en möjlighet att identifiera sig med dig.
Vi är ofta noga med att skilja på vårt arbets- och privatliv, men tänk om vi skulle våga blotta oss själva en aning? Urhman erkänner att det kräver mod, men betonar samtidigt att belöningen kan vara en känsla av äkthet och jämlikhet.
– Vi är inte bara skepp som seglar förbi varandra. Vi kan också välja att verkligen bemöta andra människor, stanna upp och lyssna på vad de har att berätta, föreslår hon.
Välkommen att höra om resultaten av pilotprojekten på seminariet måndagen den 21 oktober kl. 8.30–15.30, som är ett slutseminarium för utvecklingshelheten för främjande av arbetsförmågan inom projektet Hållbar tillväxt i Egentliga Finland.
Seminarieprogram (på finska): Stöd för partiellt arbetsföra, slutseminarium | Varha
Mer information och intervjuer
Arbetspaketet Utvidgning av programmet för arbetsförmåga, Sanna Nurmi, projektchef &
Utvecklingsprojektet IPS – Placera och Träna, Anniina Heikkilä, teamledare, IPS-arbetstränare,
sanna.nurmi@varha.fi, tfn 050 476 7080
Risto Tolonen, TYP-direktör för Egentliga Finland risto.tolonen@turku.fi, tfn 040 6205 848
Taru Uhrman, arbetsplatscoach. taru.uhrman@pro-stories.fi, tfn 040 451 0757

Nyckelord
Egentliga Finlands välfärdsområde
”Vi tryggar, vi botar, vi räddar – välfärd tillsammans, varje dag.”
Egentliga Finlands välfärdsområde ordnar invånarnas social- och hälsovårdstjänster samt räddningstjänster. Vår webbplats är varha.fi
Andra språk
Följ Varsinais-Suomen hyvinvointialue, Varha
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Varsinais-Suomen hyvinvointialue, Varha
Bröstcancerscreeningarna i Vakka-Suomi-området ordnas undantagsvis i Åbo – orsaken är den nationella bristen på screeningproducenter4.4.2025 08:00:00 EEST | Pressmeddelande
De lagstadgade, avgiftsfria bröstcancerscreeningarna för år 2025 för invånarna i Vakka-Suomi-området genomförs undantagsvis i Åbo. Ett liknande arrangemang kommer sannolikt att behöva tillämpas även år 2026.
Vakka-Suomen alueen rintasyöpäseulonnat järjestetään poikkeuksellisesti Turussa – syy valtakunnallinen pula seulontojen tuottajista4.4.2025 08:00:00 EEST | Tiedote
Lakisääteiset, maksuttomat, vuoden 2025 rintasyöpäseulonnat toteutetaan Vakka-Suomen alueen asukkaille poikkeuksellisesti Turussa. Vastaavaan järjestelyyn joudutaan turvautumaan todennäköisesti myös vuonna 2026.
Goda erfarenheter av att stöda hemvård med distanstjänster31.3.2025 11:23:29 EEST | Pressmeddelande
I Egentliga Finlands välfärdsområde har man fått goda erfarenheter av att stöda hemvården för äldre med distanstjänster. Tekniken ökar också tryggheten i boendet.
Hyviä kokemuksia kotihoidon tukemisesta etäpalveluilla31.3.2025 11:23:29 EEST | Tiedote
Varsinais-Suomen hyvinvointialueella on saatu hyviä kokemuksia ikääntyneiden kotihoidon tukemisesta etäyhteyksillä. Tekniikka parantaa myös asumisen turvallisuutta.
Milli 25 år – tillhandahåller tjänster som förnyas efter kundernas behov, på ett och samma ställe27.3.2025 14:31:41 EET | Pressmeddelande
Personer som injicerar droger och deras närstående som bor i Åbo och närbelägna kommuner kan få hjälp och stöd vid Hälsorådgivningen Milli i Åbo centrum. Syftet är att minska de negativa effekterna av narkotikamissbruk – både mänskligt lidande och samhällskostnader. Vid Milli följer man samhällsutvecklingen och anpassar tjänsterna efter nya behov som uppstår, genom ett nära samarbete med andra aktörer inom området.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum