Varsinais-Suomen hyvinvointialue, Varha

Kutsu medialle: Osatyökykyisen mielekäs tukeminen vaatii sote-kentällä muutosta osaamisessa, ajattelutavassa ja työotteessa

Jaa

Osatyökykyisen tukena -seminaarissa maanantaina 21.10. Logomossa pureudutaan muun muassa osatyökykyisen asiakkaan kanssa yhdessä tehtävään monialaiseen yhteistyöhön, täsmätyön löytämisen mutkikkaisiin, yllätyksellisiin polkuihin sekä herätellään uudenlaisiin, kestävää kehitystä tukeviin ajattelumalleihin.

Kaksi violettia graafista elementtiä, jotka näyttävät sydämiltä tai V-kirjaimilta tummaa taustaa vasten. Oikeassa ylänurkassa on Varhan logo.

Työmarkkinoiden ulkopuolella on merkittävä joukko osatyökykyisiä ihmisiä, joiden työkykyä, työllistymistä ja työmarkkinoilla pysymistä kannattaa tukea sosiaali- ja terveyspalveluissa. Työhönvalmennus on tuottanut lupaavia tuloksia Varsinais-Suomen hyvinvointialueen Työkykyohjelman laajentaminen - ja IPS - Sijoita ja valmenna -piloteissa, joihin on osallistunut asiakkaita psykoosityöryhmistä ja sosiaalihuollon työllistymistä edistävistä palveluista. Myös sote-keskusten kautta tarjotut työkykykoordinaattorin palvelut ovat osoittautuneet pilottikäytössä hyödyllisiksi.

Seminaarin ohjelmaan linkki tiedotteen lopussa – tässä pari nostoa päivän esityksistä:

TYP-johtaja Risto Tolonen klo 9.45: Työkyvyn tuen yhdyspintatyöskentelyn odotuksia Varhalle

Muutos vaatii näkemyksellisen johdon

Varsinais-Suomen työllistymistä edistävän monialaisen yhteispalvelun (TYP) johtaja Risto Tolosella on yli 30 vuoden kokemus osatyökykyisistä. Hän näkee heissä arvokkaan reservin, joka olisi oikeilla tukitoimilla otettavissa käyttöön. Voimavarakeskeinen IPS-malli (Individual Placement and Support) ravistelee hänen mukaansa vallalla olevaa ajattelutapaa.

– Ensin halutaan hoitaa, parantaa, kuntouttaa ja vasta sitten aletaan varovasti puhua työstä. IPS:ssä työ nähdään ihmisen elämässä niin tärkeänä osana kuntoutusta, että se tuodaan jo varhaisessa vaiheessa asiakkaan käyttämien sosiaali- ja terveyspalvelujen rinnalle, hän kuvailee.

Osatyökykyisten mielekäs tukeminen vaatii IPS-hurmokselliseksi tunnustautuvan Tolosen mukaan sote-kentällä uuden näkökulman ja lähestymistavan lisäksi suuria muutoksia niin osaamisessa kuin työotteessakin. Niin ikään tarvittaisiin työhönvalmennusta tukevaa työtä tekeviä ihmisiä.

– Eri lokeroissa hoidetaan herkästi vain oman lokeron asioita. Aito monialainen ja -ammatillinen työskentely vaatii myös johtamiseen erilaista otetta ja kokonaisnäkemystä työttömille tarjolla olevista sote-palveluista. Esimerkiksi lastensuojelussa työllisyys pitäisi ottaa vielä nykyistä aktiivisemmin puheeksi, sillä vanhempien työttömyys heijastuu vahvasti lastenkin elämään.

Tolosen tavoitteena on saada Turkuun IPS-työhönvalmennukseen keskittyviä osaajia, jotka olisivat mukana toimialatiimissä. Se mahdollistaisi asiantuntijoiden laajan osaamisen tehokkaan hyödyntämisen: toimialan sisällä tunnetaan oman alan työnantajat, tekijät, avoimet työpaikat ja vaatimukset.

– Tärkeintä on tehdä töitä yhdessä niin, että katse ei jumiudu omaan napaan, Risto Tolonen toteaa.

***

Työyhteisökehittäjä Taru Uhrman klo 11.45–12.45: Vuorovaikutuksella tuloksiin – onnistu tiimityössä

Onnistunut tiimityö syntyy luottamuksesta

Työyhteisökouluttaja Taru Uhrmanin mukaan nykyisessä, vauhdikkaasti muuttuvassa työelämässä vaaditaan aivan uusia taitoja. Erilaisten, nopeasti muodostettavien ja usein lyhytaikaisten tiimien kanssa pitää tulla toimeen. Työntekijän on pystyttävä luomaan nopeasti luottamuksellinen suhde eri toimijoiden kanssa.

– Lempikäsitteeni, aivorauha, kertoo siitä, ettei tarvitse olla varuillaan, vaan voi luottaa ihmisiin ympärillään. Taito ja erityisesti halu sanoittaa asioita on mielestäni kaikkein tärkein luottamuksen elementeistä, Uhrman kertoo.

Jokaiseen työyhteisöön kuuluvat ristiriidat ovat hänen mukaansa luottamuksen erityisiä mittaushetkiä.

– Meidän pitäisi opetella suhtautumaan hyväntahtoisesti eli nähdä ja kuulla hyvä toisissa, vaikka he olisivatkin erilaisia. Olisi hyvä miettiä, mitä haluamme muiden meistä tietävän. Tiimin jäsenille, aivan kuin potilaille ja asiakkaillekin, on hyvä antaa pieni kurkistus itsestä, tarjota samastumisen mahdollisuus.

Työ- ja yksityiselämän erottelu on meille tyypillistä, mutta entä jos astuisimmekin ulos omasta turvakammiostamme ja paljastaisimme itsemme? Taru Uhrmanin mukaan se vaatii rohkeutta, mutta myös palkitsee aitouden ja tasavertaisuuden tunteella.

– Emme ole toisillemme vain ohi seilaavia laivoja. Voimme myös valita kohdata toinen ihminen aidosti, pysähtyä kuuntelemaan hänen tarinaansa, hän herättelee.

Tervetuloa kuulemaan pilottien tuloksista Kestävän kasvun Varsinais-Suomi -hankkeen työkyvyn tuen kehittämiskokonaisuuden loppuseminaariin maanantaina 21.10. klo 8.30–15.30.

Seminaarin ohjelma: Osatyökykyisen tukena -loppuseminaari | Varha

Lisätietoja ja haastattelupyynnöt


Työkykyohjelman laajentaminen -työpaketti, projektipäällikkö Sanna Nurmi &
IPS – Sijoita ja valmenna –kehittämisprojekti, tiiminvetäjä, IPS-työhönvalmentaja Anniina Heikkilä, sanna.nurmi@varha.fi, p.050 476 7080

Varsinais-Suomen TYP-johtaja Risto Tolonen, risto.tolonen@turku.fi, p. 040 6205 848

Työyhteisökouluttaja Taru Uhrman, taru.uhrman@pro-stories.fi, p. 040 451 0757

Euroopan%20unionin%20rahoittama%20%28NextGenerationEU%29%20-logo.

Avainsanat

Varsinais-Suomen hyvinvointialue

"Turvaamme, parannamme, pelastamme – hyvinvointia yhdessä, joka päivä."
Varsinais-Suomen hyvinvointialue järjestää varsinaissuomalaisten sote- ja pelastuspalvelut. Verkkopalvelumme: varha.fi

Muut kielet

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Varsinais-Suomen hyvinvointialue, Varha

I Varhas arbetshälsoenkät framhävs betydelsen av gemenskap i vardagen20.12.2024 10:00:00 EET | Pressmeddelande

En arbetshälsoenkät genomfördes i Egentliga Finlands välfärdsområde i oktober-november 2024. Resultaten av enkäten visar att Varhas styrkor är gemenskap i vardagen och ett högklassigt chefsarbete. Den positiva utvecklingen syns också i att andelen personer som återhämtar sig väl från sitt arbete har ökat. Personalens upplevelse av sitt eget välbefinnande har förbättrats.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye