Varma

Eri ammateissa kuormitutaan eri tavoin – uusi ammattikohtainen työväline työkyvyn edistämiseen

Jaa

Eri ammateissa kuormitutaan eri tavoilla, ja siksi myös työkyvyttömyyden riski vaihtelee merkittävästi ammateittain. Varma on tuonut asiakkaidensa käyttöön ensimmäisenä työeläkeyhtiönä työvälineen, joka auttaa huomioimaan ammatin työkykyjohtamisessa.

Mies kävelee kadulla työkalupakki kädessä. Kuvan taustalla taloja.

Varma on tuonut asiakasorganisaatioilleen uuden työvälineen työkyvyn edistämiseen. Ammatti ja työkyky -työväline auttaa huomioimaan ammatin työkykyjohtamisessa.

Työväline auttaa esihenkilöitä tunnistamaan työkyvyttömyyden syyt eri ammattiryhmissä ja tarjoaa ohjeita henkilöstön työkykyongelmien ennakointiin. Työväline konkretisoi työkyvyttömyydestä aiheutuvia kustannuksia sekä keinoja, joilla työkyvyttömyysriskiin voi vaikuttaa. Työväline on tarkoitettu esihenkilöiden käyttöön, ja sitä voi hyödyntää keskusteluissa tiimien kanssa ja tukena koulutuksessa. Sitä voivat hyödyntää myös HR-asioista vastaavat, ja se on avuksi esimerkiksi esihenkilöiden koulutuksessa.

Ammatti kertoo toimialaa tarkemmin työkyvyttömyysriskeistä

– Ammatti on keskeinen tekijä työkykyongelmien taustalla. Se on huomattavasti toimialaa tarkempi kuvaamaan riskejä, sillä samalla toimialalla voi olla sekä vähän kuormittavaa toimistotyötä että fyysisesti kuormittavia työtehtäviä. Ammatti on myös lähellä esihenkilöiden arkea, ja osa asiakkaistamme onkin jakanut työvälineen jokaiselle esihenkilölleen, kertoo johtava asiantuntija Riku Louhimo.

Parhaaseen tutkittuun tietoon perustuvien neuvojen ja ohjeiden lisäksi työväline sisältää taustoittavia tunnuslukuja, jotka lasketaan kyseiseen ammattiryhmän työkyvyttömyyseläkkeiden hakemus- ja päätöstiedoista. Tunnusluvut liittyvät esimerkiksi työkyvyttömyyden syihin, työkyvyttömyyseläkkeiden käyttöön ja niiden kustannuksiin. Lisäksi työvälineestä löytyy mittari, joka kuvaa työnantajan vaikutusmahdollisuuksia niihin työkyvyttömyyseläkkeisiin, joissa olisi ollut määräaikaisen etuuden aikana mahdollisuus työtä muokkaamalla vaikuttaa työntekijän työhön paluuseen.

– Olemme erittäin iloisia, että asiantuntijoidemme osaaminen ja tiivis yhteistyö on jälleen johtanut uuteen asiakkailta jo kiitosta saaneeseen työvälineeseen. Mitä tarkempaa tietoa työkyvyttömyysriskeistä on, sen tehokkaammin riskejä voidaan hallita, sanoo työkykypalveluista vastaava johtaja Pauli Forma.

Varman asiakkaat voivat saada Ammatti ja työkyky -työvälineen käyttöönsä ottamalla yhteyttä omaan yhteyshenkilöön tai lähettämällä Varma Asioinnin kautta viestin työkykyjohtamisen asiantuntijalle.

Työpaikoilla on monia keinoja vahvistaa työkykyä, samat ratkaisut eivät sovellu jokaiseen työhön

Vaikuttava työkykyjohtaminen edellyttää työpaikan ajantasaista tilannekuvaa työkyvystä ja siihen vaikuttavista tekijöistä. Työpaikalla on tärkeää tunnistaa eri työtehtävien kuormitustekijät ja työkyvyn kannalta keskeiset riskiryhmät.

– Ammatti ja työkyky -työväline on konkreettinen osoitus siitä, miten tutkimustietoa hyödynnetään osana työkyvyttömyysriskien hallintaa asiakasorganisaatioissamme. Ajantasaiseen tietoon perustuva työväline auttaa työpaikkoja tunnistamaan ammattiryhmäkohtaisia työkyvyttömyyden riskejä sekä voi myös ohjata yhteistä keskustelua työpaikoilla, sanoo tutkimuspäällikkö Auli Airila.

Työolosuhteet vaikuttavat eri ammattien työkyvyttömyysriskiin. Fyysisesti kuormittavia ovat esimerkiksi monet kuljetus- ja rakennusalan ammatit. Sosiaali- ja terveysalalla puolestaan kohdataan usein henkisesti ja eettisesti kuormittavia tilanteita. Tietotyötä tekevän asiantuntijan työ voi olla kognitiivisesti kuormittavaa.

Työpaikoilla on monia keinoja vahvistaa työntekijöiden työkykyä. Koska työn luonne vaikuttaa työn kuormittavuuteen, samat ratkaisut eivät sovellu jokaiseen työhön. Fyysistä kuormittavuutta voi hallita esimerkiksi hyvällä perehdytyksellä, työergonomialla, työn monipuolistamisella ja työkierrolla. Työn henkistä kuormitusta voi hallita erityisesti hyvällä johtamisella, riittävillä vaikutusmahdollisuuksilla, sosiaalisella tuella sekä toimivalla tiedonkululla. Kognitiivista työkuormitusta voi vähentää muun muassa töiden sujuvalla organisoinnilla ja yhdessä sovituilla työskentelytapojen pelisäännöillä.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Linkit

Keskinäinen työeläkevakuutusyhtiö Varma on vastuullinen ja vakavarainen eläkevarojen sijoittaja. Yhtiö vastaa yksityisellä sektorilla 976 000 henkilön työeläketurvasta. Vuonna 2023 Varman maksutulo oli 6,5 miljardia euroa, ja yhtiö maksoi eläkkeitä 7,1 miljardia euroa. Varman sijoitusten arvo oli kesäkuun 2024 lopussa 62,1 miljardia euroa.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Varma

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye