Kompassjukhuset som planerats tillsammans med patienter öppnar på måndag
Den första delen av ÅUCS nya psykiatriska sjukhus har färdigställts på Mikro-tomten på Kinakvarngatan 13 i Åbo och de första patienterna tas emot på måndag den 28 oktober. Visionen med sjukhuset är att minska stigmatiseringen av patienter genom att öka kunskapen om psykisk hälsa och social interaktion.
Det nya sjukhuset har ett utrymme för organisationer och andra aktörer, samt ett café som drivs av Familjerehabiliteringscentret Lauste.
– När Kompassjukhuset är helt färdigbyggt kommer det att vara ett sjukhus som inte ser ut som ett sjukhus och som smälter in i stadsmiljön. När man sitter i lobbyn vet man inte vem som kommer för att söka hjälp och vem som besöker sjukhuset av någon annan orsak, säger Pekka Makkonen, projektchef för Kompassjukhuset.
Sjukhuset erbjuder mer än specialistvård och kommer att ge verklig information om psykisk hälsa genom pågående utställningar, öppna föreläsningsserier och informationsmöten.
– Patientförhållandena på avdelningarna kommer att flyttas in i detta millennium. Lokalerna kommer att vara lugnande, trygga och respektera patientens autonomi på ett helt annat sätt. Det strukturella stigma som förknippas med psykiatri och psykiatriska sjukhus i samhället kommer förhoppningsvis att minska med detta sjukhus, säger Jyrki Heikkilä, resultatgruppsdirektör för ÅUCS Psykiatri.
ÅUCS Kompassjukhuset kommer att omfatta akutpsykiatri, geriatrisk psykiatri, barnpsykiatri, beroendepsykiatri, psykosbehandling och neuromodulering inom psykiatrin.
Starkt och synligt samarbete med organisationerna
Sjukhusets utformning har involverat patienter och patientorganisationer från första början, vilket är ett nytt sätt att planera ett psykiatriskt sjukhus.
– Vi ville att patienterna och patientorganisationerna skulle vara med från början till slut, och det var de som valde det slutliga namnet på sjukhuset, säger Pekka Makkonen.
Man ville ha ett namn på sjukhuset som representerade den nya tidens psykiatriska vård, öppenhet och mod inför förändringar samt tolerans. Man ville också ha ett namn med skärgårdstema som skulle passa väl ihop med ÅUCS Fyrsjukhuset.
Alla patient- och anhörigorganisationer inom mentalvårds- och missbruksarbetet inom Egentliga Finland bjöds in att delta i planeringen av det nya sjukhusets lokaler och verksamhet redan från början. Patienterna får effektivare vård eftersom den hjälp och det kamratstöd som erbjuds av tidigare patienter och anhöriga kommer att kombineras med professionell vård. Som ett resultat av denna planering skapades ett särskilt utrymme för organisationerna i lobbyn på det nya sjukhuset, som fick namnet Laituri – Bryggan.
Modernt sjukhus förnyar den psykiatriska vården
Omvandlingen av patientrummen är en av de största förändringarna jämfört med de tidigare sjukhusutrymmena.
– I våra lokaler har två, tre eller till och med fyra patienter varit tvungna att dela rum. På Kompassjukhuset finns det endast enkelrum och det innebär en säkrare och modernare vård för patienterna, säger Pekka Makkonen.
En anhörig kan bo i samma rum som patienten.
Patienterna kommer att få cirka tre gånger mer utrymme jämfört med den nuvarande situationen.
En ny funktion är sinnesrummen på varje avdelning. Sinnesrummen kan skapa olika atmosfärer med hjälp av ljus, landskapsbilder och ljud. Både patienter och personal kan komma till sinnesrummen för att koppla av eller för att lugna ner sig.
Sjukskötarstationer finns på varje avdelning, vilket innebär att en sjukskötare alltid är lättillgänglig. Sjukhuset är utformat så att det finns en ständig interaktion mellan sjukskötare och patient, och patienten lämnas inte ensam. Ett stort mål är att minska isoleringen i rummen och helt eliminera användningen av spännbälten.
Centralisering ger trygghet och stabilitet
För barnpsykiatrin är den största fördelen med att flytta till Kompassjukhuset centraliseringen till Åbo, enligt Taina Juvén, chef för barnpsykiatrin.
– Vi har haft många små team på många olika platser och de är tyvärr sårbara. Om en blir sjuk påverkar det hela teamet.
Barnen kommer även i fortsättningen att få samma typ av psykiatrisk specialistvård, oavsett om han eller hon bor i Somero, Åbo eller Pyhäranta. Detta har inte varit möjligt tidigare.
All barnpsykiatrisk verksamhet vid ÅUCS överförs till Kompassjukhuset, med undantag för den kvarvarande verksamheten i hus 10 på stamsjukhuset i Åbo och ett team i Halikko i Salo. Den rättspsykiatriska enheten, som också är en del av den barnpsykiatriska enheten, ska finnas kvar på Universitetsgatan i Åbo.
Centraliseringen innebär också, för hela Kompassjukhuset, en betydande minskning av personalrörelser och patientförflyttningar. Placeringen på stamsjukhuset kommer att ge många synergieffekter.
Mer bekvämlighet även för personalen
Mängden utomhusutrymme kommer att mångdubblas i och med Kompassjukhuset. Balkonger fungerar som förlängningar av dagrummen och det finns en trevlig takträdgård på den översta våningen. Den ena sidan av takträdgården är reserverad för avkoppling och den andra för motion.
De nya lokalerna ökar personalens välbefinnande. Sjukhuset har ett gym och bra pausrum, vilket gör det möjligt för personalen att koppla av och ta hand om sitt fysiska välbefinnande.
Andra fasen godkänd av fullmäktige
Projektplanen för den andra fasen av det nya psykiatriska sjukhuset har godkänts av Varhas fullmäktige och Åbo stad har beslutat att placera sjukhusskolan i byggnaden. Genomförandet av projektet är fortfarande beroende av ministeriets godkännande för ytterligare utlåningsfullmakt för projektet.
– Ett beslut om detaljplanförändringen för projektet förväntas fattas under år 2024. Den övergripande planeringsfasen för projektet ska inledas i början av nästa år. Den nuvarande uppskattningen är att byggandet kommer att slutföras under våren 2029, säger Varhas fastighetsdirektör Timo Seppälä.
I den andra byggfasen kommer nya delar att byggas längs Sirkkalagatan och Lemminkäinengatan, som ska anslutas med en intern gång till byggmassan i den första fasen. Den totala ytan för den andra fasen är cirka 26 000 bruttokvadratmeter och den beräknade kostnaden är cirka 87 miljoner euro.
Fakta:
- Hela ÅUCS Psykiatris verksamhet flyttar inte till den nya byggnaden i det här skedet, utan verksamhet blir kvar i olika byggnader i bland annat Tallbacken i Åbo.
- Den ungdomspsykiatriska avdelningen J1 samt psykosavdelningarna P4 och P5 blir kvar i Tallbackens hus 4.
- På ÅUCS-sjukhusbacke på Kinakvarngatan 4–8, blir den akutpsykiatriska avdelningen i hus 11B och de barnpsykiatriska teamen i hus 10 kvar.
- Sammanlagt cirka 450 anställda flyttar till den nya byggnaden.
- Byggnaden är 20 000 bruttokvadratmeter stor och kostade 76 miljoner euro.
- Byggnaden har åtta avdelningar, samtliga standardavdelningar med 14 platser, totalt 112 platser.
- Byggnaden inrymmer öppenvårdsenheter samt administration, undervisning och forskning.
Nyckelord
Kontakter
Pekka MakkonenProjektchefVarsinais-Suomen hyvinvointialue
Tel:044 772 4243pekka.makkonen@varha.fiJyrki HeikkiläVarsinais-Suomen hyvinvointialue
Tel:050 355 2437jyrki.heikkila@varha.fiTaina JuvénChef för ÅUCS barnpsykiatriVarsinais-Suomen hyvinvointialue
Tel:02 313 4115taina.juven@varha.fiTimo SeppäläFastighetsdirektörVarsinais-Suomen hyvinvointialue
Tel:040 739 0173timo.seppala@varha.fiBilder
Egentliga Finlands välfärdsområde
”Vi tryggar, vi botar, vi räddar – välfärd tillsammans, varje dag.”
Egentliga Finlands välfärdsområde ordnar invånarnas social- och hälsovårdstjänster samt räddningstjänster. Vår webbplats är varha.fi
Andra språk
Följ Varsinais-Suomen hyvinvointialue, Varha
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Varsinais-Suomen hyvinvointialue, Varha
ÅUCS specialstrålbehandling rankades igen som en av de bästa21.11.2024 09:00:00 EET | Pressmeddelande
Expertisen och vårdens kvalitet och säkerhet inom stereotaktisk strålbehandling för cancerpatienter vid ÅUCS strålbehandlingsenhet har återigen rankats bland de främsta i världen. Efter oberoende ackreditering av ett internationellt team av toppexperter inom strålbehandling har enheten tilldelats ”Novalis Certified” för andra gången i rad som den enda cancerenheten i Norden och Baltikum.
Tyksin erikoissädehoidot arvioitiin uudestaan terävimpään kärkeen21.11.2024 09:00:00 EET | Tiedote
Tyksin sädehoitoyksikön osaaminen sekä hoidon laatu ja turvallisuus syöpäpotilaiden stereotaktisissa sädehoidoissa on arvioitu uudestaan maailman kärkitasoon kuuluvaksi. Kansainvälisen, sädehoidon huippuosaajista koostuvan, ryhmän suorittaman riippumattoman akkreditoinnin myötä yksikölle on myönnetty niin sanottu Novalis-sertifiointi ("Novalis Certified") jo toiseksi kaudeksi syövänhoidon yksikkönä ainoana Pohjoismaissa ja Baltiassa.
Åtta månaders kö till mentalvården avvecklades i Reso: Vuxna kan få hjälp på basnivå till och med inom några dagar20.11.2024 08:21:38 EET | Pressmeddelande
Reso är en föregångare när det gäller att utveckla mentalvårdstjänster på basnivå för vuxna i Egentliga Finlands välfärdsområde. Liknande förbättringar pågår för närvarande i välfärdsområdets övriga kommuner.
Raisiossa purettiin kahdeksan kuukauden mielenterveysjonot: Täysi-ikäinen pääsee perustason avun piiriin jopa päivissä20.11.2024 08:21:38 EET | Tiedote
Raisio on edelläkävijä aikuisten perustason mielenterveyspalveluiden kehittämisessä Varsinais-Suomen hyvinvointialueella. Hyvinvointialueen muissa kunnissa tehdään parhaillaan vastaavanlaisia uudistuksia.
Varhas budgeten går vidare till välfärdsområdesfullmäktige: Målet är att vända riktningen på ekonomin 202519.11.2024 17:51:06 EET | Pressmeddelande
Välfärdsområdesstyrelsen för Egentliga Finlands välfärdsområde framlägger budgeten och ekonomiplanen 2025–2027 för fullmäktige för godkännande. Välfärdsområdesstyrelsen gjorde enhälligt preciseringar i välfärdsområdesdirektörens förslag bl.a. i indikatorerna för strategiska projekt.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum