Potilaiden kanssa yhdessä suunniteltu Kompassisairaala aukeaa maanantaina
Tyksin uuden psykiatrisen sairaalan ykkösosa on valmistunut Mikron tontille osoitteessa Kiinamyllynkatu 13 Turussa ja ensimmäiset potilaat saapuvat sairaalaan maanantaina 28.10. Sairaalan visiona on vähentää potilaiden stigmaa (häpeäleimaa) lisäämällä mielenterveysosaamista ja sosiaalista kanssakäymistä.
Uudessa sairaalassa on varattavia ryhmätiloja järjestöille ja muille toimijoille sekä kahvila, Perhekuntoutuskeskuksen Lausteen pitämänä.
– Kun Kompassisairaala on täysin valmis, se on sairaala, joka ei näytä sairaalalta, ja joka sulautuu kaupunkikuvaan. Aulassa istuessa ei voi tietää kuka hakee apua ja kuka ei, Kompassisairaalan projektipäällikkö Pekka Makkonen sanoo.
Sairaala tarjoaa muitakin kuin erikoissairaanhoidon palveluita ja sairaalassa tullaan jakamaan oikeaa tietoa mielenterveydestä jatkuvien näyttelyiden, avoimien luentosarjojen ja tietoiskujen avulla.
– Potilaiden olosuhteet osastoilla siirtyvät tälle vuosituhannelle. Tiloista tulee aivan toisella tavalla rauhoittavat, turvalliset ja potilaiden autonomiaa kunnioittavat. Psykiatriaan ja psykiatrisiin sairaaloihin liittyvä rakenteellinen stigma yhteiskunnassa saadaan tämä sairaalan myötä toivottavasti vähenemään, Tyks Psykiatrian tulosryhmäjohtaja Jyrki Heikkilä sanoo.
Tyks Kompassisairaalaan tulevat muun muassa akuuttipsykiatria, vanhuspsykiatria, lastenpsykiatria, riippuvuuspsykiatria, psykoosien hoito sekä psykiatrian neuromodulaatio.
Järjestöyhteistyö on vahvaa ja näkyvää
Sairaalasuunnittelussa on alusta asti otettu mukaan potilaat ja potilasjärjestöt, mikä on uusi lähestymistapa psykiatrista sairaalaa suunniteltaessa.
– Halusimme potilaat ja potilasjärjestöjä mukaan suunnitteluun alusta loppuun asti, ja he valitsivat sairaalalle lopullisen nimen, Pekka Makkonen sanoo.
Sairaalalle haluttiin nimi, joka edustaa uuden ajan psykiatrista hoitoa, kuvastaa avoimuutta ja rohkeutta muutosten edessä sekä suvaitsevaisuutta. Lisäksi haluttiin saaristoteemainen nimi, joka sopii hyvin yhteen Tyks Majakkasairaalan kanssa.
Kaikki Varsinais-Suomen mielenterveys- ja päihdetyön potilas- ja omaisjärjestöt kutsuttiin alusta asti mukaan suunnittelemaan uuden sairaalan tiloja ja toimintaa. Potilaat saavat jatkossa vaikuttavampaa hoitoa, koska entisten potilaiden ja omaisten tarjoama apu ja vertaistuki yhdistetään ammattilaisen tarjoamaan hoitoon. Tämän suunnittelun tuloksena uuden sairaalan aulaan syntyi järjestöjen oma tila, joka sai nimekseen Laituri.
Moderni sairaala uudistaa psykiatrista hoitoa
Potilashuoneiden muutos on yksi isoimmista muutoksista aikaisempaan.
– Tiloissamme on ollut kaksi, kolme tai jopa neljä potilasta samassa huoneessa. Kompassisairaalassa on ainoastaan yhden hengen huoneita ja tämä tuo turvallisempaa ja modernimpaa hoitoa potilaille, Pekka Makkonen sanoo.
Omainen voi yöpyä samassa huoneessa kuin potilas.
Potilailla on Kompassisairaalan myötä noin kolme kertaa enemmän tilaa verrattuna nykyiseen tilanteeseen.
Uutena toimintana on aistihuoneita jokaisella osastolla. Aistihuoneissa voidaan tarjota eri tunnelmatiloja valon, maisemavideoiden ja äänien avulla. Sekä potilaat että henkilökunta voivat tulla aistihuoneisiin rentoutumaan tai saadakseen rauhallisemman olotilan itselleen.
Hoitaja-asemat ovat jokaisella osastolla, mikä tarkoittaa, että hoitaja on aina helposti saatavilla. Sairaala on suunniteltu niin, että hoitajan ja potilaan välillä on jatkuva vuorovaikutus, eikä potilas jää yksin. Iso tavoite on vähentää huone-eristyksiä ja lopettaa lepositeiden käyttö kokonaan.
Keskittäminen tuo mukanaan turvallisuutta ja vakautta
Lastenpsykiatrille isoin hyöty toiminnan muuttamisella Kompassisairaalaan on lastenpsykiatrian palvelualuejohtajan Taina Juvénin mukaan keskittäminen Turkuun.
– Meillä on ollut paljon pieniä työryhmiä monella eri paikkakunnalla ja ne ovat valitettavan haavoittuvia. Jos yksi sairastuu, se vaikuttaa koko työryhmän toimintaan.
Lapsi saa myös jatkossa ihan samanlaista psykiatriasta erikoissairaanhoitoa riippumatta siitä, asuuko hän Somerolla, Turussa tai Pyhärannassa. Se ei ole ollut mahdollista aikaisemmin.
Koko Tyks lastenpsykiatrian toiminta siirtyy Kompassisairaalaan, paitsi toimintaa jää vielä rakennus 10:een kantasairaalassa Turussa ja yksi työryhmä jää Halikkoon, Saloon. Oikeuspsykiatrinen yksikkö, joka myös on osana lastenpsykiatriaa, jää Yliopistonkadulle Turkuun.
Keskittäminen tarkoittaa myös, koko Kompassisairaalan osalta, että henkilökunnan siirtymiset ja potilaiden kuljettamiset vähenevät merkittävästi. Kantasairaalan sijainti antaa paljon synergiaa.
Lisää viihtyvyyttä henkilökunnallekin
Ulkoilutilan määrä tulee monikertaistumaan Kompassisairaalan myötä. Päiväsalien jatkeena on parvekkeet ja ylemmältä tasolta löytyy viihtyisä kattopiha. Kattopihan toinen puoli on varattu rauhoittumiseen ja toinen puoli tarjoaa mahdollisuuden liikunnalle.
Uudet tilat lisäävät henkilökunnan työhyvinvointia. Sairaalassa on kuntosali ja hyvät taukotilat, jotka tarjoavat henkilökunnalle mahdollisuuden rentoutua ja huolehtia fyysisestä hyvinvoinnistaan.
Toinen vaihe hyväksytty valtuustossa
Psykiatrian uudisrakennuksen toisen rakennusvaiheen hankesuunnitelma on hyväksytty Varhan aluevaltuustossa, ja Turun kaupunki on tehnyt päätöksen sairaalakoulun tilojen sijoittamisesta rakennukseen. Hankkeen toteuttaminen edellyttää vielä ministeriön hyväksyntää hankkeen lisälainanottovaltuudelle.
– Hanketta koskeva asemakaavamuutoksen päätös saataneen vuoden 2024 aikana. Hankkeen yleissuunnitteluvaihe käynnistyy ensi vuoden alussa. Tämän hetken arvion mukaan rakentaminen valmistuu keväällä 2029, Varhan kiinteistöjohtaja Timo Seppälä sanoo.
Toisessa rakennusvaiheessa rakennetaan uudisosat Sirkkalanakadun ja Lemminkäisen kadun varteen, jotka liittyvät sisäyhteydellä kiinteästi ykkösvaiheen rakennusmassaan. Toisen vaiheen kokonaispinta-ala on noin 26 000 bruttoneliötä ja rakentamisen kustannusarvio noin 87 miljoonaa euroa.
Faktaa:
- Kaikki Tyks Psykiatrian toiminta ei tässä vaiheessa siirry uuteen rakennukseen, vaan toimintaa jää myös muun muassa Turun Mäntymäen eri rakennuksiin.
- Mäntymäkeen rakennukseen 4 jää nuorisopsykiatrian osasto J1 ja Psykoosiosasto P4 ja P5.
- Tyksinmäelle Kiinamyllynkadulle 4–8 jää rakennukseen 11B akuuttipsykiatrian osasto sekä rakennus 10:n lastenpsykiatrian työryhmiä.
- Yhteensä noin 450 työntekijää siirtyy töihin uuteen rakennukseen.
- Rakennus on pinta-alaltaan 20 000 bruttoneliötä ja sen kustannukset ovat 76 miljoonaa euroa.
- Rakennukseen tulee kahdeksan osastoa, jotka kaikki ovat 14 sairaansijan standardeja osastoja, yhteensä 112 sairaansijaa.
- Taloon tulee avohoidon yksiköitä sekä hallinto, opetus ja tutkimus.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Pekka MakkonenProjektipäällikköVarsinais-Suomen hyvinvointialue
Puh:044 772 4243pekka.makkonen@varha.fiJyrki HeikkiläTulosryhmäjohtaja, Tyks PsykiatriaVarsinais-Suomen hyvinvointialue
Puh:050 355 2437jyrki.heikkila@varha.fiTaina JuvénTyks lastenpsykiatrian johtajaVarsinais-Suomen hyvinvointialue
Puh:02 313 4115taina.juven@varha.fiTimo SeppäläKiinteistöjohtajaVarsinais-Suomen hyvinvointialue
Puh:040 739 0173timo.seppala@varha.fiKuvat
Varsinais-Suomen hyvinvointialue
"Turvaamme, parannamme, pelastamme – hyvinvointia yhdessä, joka päivä."
Varsinais-Suomen hyvinvointialue järjestää varsinaissuomalaisten sote- ja pelastuspalvelut. Verkkopalvelumme: varha.fi
Muut kielet
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Varsinais-Suomen hyvinvointialue, Varha
ÅUCS specialstrålbehandling rankades igen som en av de bästa21.11.2024 09:00:00 EET | Pressmeddelande
Expertisen och vårdens kvalitet och säkerhet inom stereotaktisk strålbehandling för cancerpatienter vid ÅUCS strålbehandlingsenhet har återigen rankats bland de främsta i världen. Efter oberoende ackreditering av ett internationellt team av toppexperter inom strålbehandling har enheten tilldelats ”Novalis Certified” för andra gången i rad som den enda cancerenheten i Norden och Baltikum.
Tyksin erikoissädehoidot arvioitiin uudestaan terävimpään kärkeen21.11.2024 09:00:00 EET | Tiedote
Tyksin sädehoitoyksikön osaaminen sekä hoidon laatu ja turvallisuus syöpäpotilaiden stereotaktisissa sädehoidoissa on arvioitu uudestaan maailman kärkitasoon kuuluvaksi. Kansainvälisen, sädehoidon huippuosaajista koostuvan, ryhmän suorittaman riippumattoman akkreditoinnin myötä yksikölle on myönnetty niin sanottu Novalis-sertifiointi ("Novalis Certified") jo toiseksi kaudeksi syövänhoidon yksikkönä ainoana Pohjoismaissa ja Baltiassa.
Åtta månaders kö till mentalvården avvecklades i Reso: Vuxna kan få hjälp på basnivå till och med inom några dagar20.11.2024 08:21:38 EET | Pressmeddelande
Reso är en föregångare när det gäller att utveckla mentalvårdstjänster på basnivå för vuxna i Egentliga Finlands välfärdsområde. Liknande förbättringar pågår för närvarande i välfärdsområdets övriga kommuner.
Raisiossa purettiin kahdeksan kuukauden mielenterveysjonot: Täysi-ikäinen pääsee perustason avun piiriin jopa päivissä20.11.2024 08:21:38 EET | Tiedote
Raisio on edelläkävijä aikuisten perustason mielenterveyspalveluiden kehittämisessä Varsinais-Suomen hyvinvointialueella. Hyvinvointialueen muissa kunnissa tehdään parhaillaan vastaavanlaisia uudistuksia.
Varhas budgeten går vidare till välfärdsområdesfullmäktige: Målet är att vända riktningen på ekonomin 202519.11.2024 17:51:06 EET | Pressmeddelande
Välfärdsområdesstyrelsen för Egentliga Finlands välfärdsområde framlägger budgeten och ekonomiplanen 2025–2027 för fullmäktige för godkännande. Välfärdsområdesstyrelsen gjorde enhälligt preciseringar i välfärdsområdesdirektörens förslag bl.a. i indikatorerna för strategiska projekt.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme