Diakonissalaitos

Asunnottomuus kasvussa Jyväskylässä – asiantuntijat toivovat lisää varhaista tukea

Jaa

Koko Suomessa asunnottomuus on laskussa, mutta Jyväskylässä, kuten monissa muissakin maan suurimmissa kaupungeissa asunnottomuus jatkaa kasvuaan. Asiantuntijat näkevät trendin takana useita syitä, mutta ovat myös yksimielisiä siitä, mitä asunnottomuuden vähentämiseksi pitäisi tehdä.   Asunnottomien yötä vietetään torstaina 17.10.

Suomessa on vuodesta 2002 alkaen vietetty YK:n köyhyyden ja syrjäytymisen vastaista päivää Asunnottomien yön merkeissä. Kuvassa Asunnottomien yön viettoa Jyväskylässä 17.10.2023.
Suomessa on vuodesta 2002 alkaen vietetty YK:n köyhyyden ja syrjäytymisen vastaista päivää Asunnottomien yön merkeissä. Kuvassa Asunnottomien yön viettoa Jyväskylässä 17.10.2023.

ARAn tilastojen mukaan Suomessa oli viime vuonna runsaat 3 400 yksinelävää asunnotonta, 260 henkeä vähemmän kuin vuotta aiemmin. Jyväskylässä oli tilastojen mukaan 118 asunnotonta, 12 enemmän kuin vuotta aiemmin.  

Asunnottomuusasioiden jyväskyläläiset asiantuntijat Hanna-Riikka Alasippola ja Hanna Lamberg pitävät Jyväskylän lukuja turhan maltillisina.  

“Arjen työssä näemme, että asunnottomia on nyt selvästi enemmän kuin vaikka vielä viisi vuotta sitten. Erilaisten ja yhä vahvempien päihteiden käyttö on lisääntynyt ja samaan aikaan esimerkiksi nuorten itsenäisen elämisen taidot ovat heikentyneet.”  

Hanna-Riikka Alasippola ja Hanna Lamberg ovat molemmat työskennelleet nuorten ja asunnottomien parissa 1990-luvun lopusta alkaen. Lamberg työskentelee Diakonissalaitoksen Vamoksen Nuortentalo Katutasossa, ja kohtaa asunnottomia ja asunnottomuusuhan alla olevia nuoria työssään päivittäin. Alasippola vetää Jyväskylässä Rinnekotien liikkuvan asumisen tuen palvelua, jonka tavoite on kotiin vietävän tuen avulla taata asumisen pysyvyys niissä tilanteissa, kun esimerkiksi häädön uhka on ilmeinen.  

Asunnottomuuden syyt ovat hyvin moninaisia. Osalla elämään liittyy hallitsematonta päihteiden käyttöä tai mielenterveyden häiriöitä, osa on juuri vapautunut vankilasta suoraan kadulle. Nykyään on myös yhä enemmän heitä, joilla on tuloihin nähden liian kallis asunto, ja kun etuuksien myöntämistä on kiristetty, ei vuokrasta selviä, mutta uuttakaan asuntoa ei löydy.   

“Jos maksamattomiin vuokriin ei puututa ajoissa, ja vuokralaiselle ehtii kertyä kahden tai kolmen kuukauden vuokravelka, niistä on yleensä aika mahdoton selvitä, ainakin ilman apua”, Alasippola huomauttaa.   

Tukea tarvitaan sinne, missä asiakkaat ovat 

Asunnottomuus herättää häpeää, eikä sitä aina haluta myöntää ääneen. Moni nuori ei edes koe olevansa asunnoton, koska ei asu kadulla.  

“Jyväskylässä piiloasunnottomuus näkyy siten, että kun kaveriporukassa jollain on asunto, useampi asuntoa vailla oleva hakeutuu sinne. Tämä tietenkin aiheuttaa asumiseen häiriöitä ja voi pahimmillaan johtaa häätöön”, Alasippola toteaa. 

“Yksin omassa asunnossa asuminen voi myös pelottaa, ja siksi ollaan mieluummin toisen luona.” 

Palveluiden pirstaleisuus ja vähäinen yhteistyö harmittavat Alasippolaa ja  Lambergia.   

“Kovin moni taho ei ole kiinnostunut ihmisistä kokonaisvaltaisesti tai heidän toimenkuvansa on sellainen, että mahdollisuudet toimia ovat rajalliset. Asunnoton ansaitsee saada tukea asunnottomuuden syihin, jotta asuminen voi onnistua. Parhaimmillaan asunnottoman nuoren ympärillä pyörii joukko ammattilaisia, mutta kukaan ei näe kokonaiskuvaa”, Lamberg sanoo.  

Alasippola korostaa liikkuvan tuen ja kotiin tuotavan palvelun merkitystä asunnottomuuden ehkäisyssä. Kotiin vietävä tuki auttaa, jos elämänhallintaan liittyy haasteita tai asioiden hoitaminen esimerkiksi viranomaisten kanssa tuntuu vaikealta.   

“Me kuljemme rinnalla arjessa ja tuemme asumiseen liittyvissä asioissa, on se sitten kodin siisteyteen, tukihakemuksiin tai vaikka kaupassa käyntiin liittyvää.”  

Lamberg on samoilla linjoilla: ”Apu tulee viedä sinne, missä ihmiset ovat, eli joko kadulla tai omassa omassa kodissa. Mitä varhaisemmassa vaiheessa esimerkiksi nuori saa tukea, sitä varmemmin hän pääsee elämässään eteenpäin.” 

Jyväskylässä Asunnottomien yötä vietetään 17.10.2024 klo 16–22 Lounaispuistossa. Lue lisää Jyväskylän tapahtumasta osoitteesta www.hdl.fi/blog/asunnottomien-yo  

Suomessa on jo vuodesta 2002 alkaen vietetty YK:n köyhyyden ja syrjäytymisen vastaista päivää Asunnottomien yön merkeissä. Sen yleisenä tavoitteena on tukea jokaisen perusoikeutta vakinaiseen asuntoon. Tänä vuonna tapahtuman yhteinen teema on ”Piilossa asunnottomana”. Diakonissalaitos ja Rinnekodit ovat mukana Asunnottomien yö -kansalaisliikkeessä, joka koordinoi tapahtuman järjestelyjä valtakunnallisesti.  

Lisätiedot:  

Hanna-Riikka Alasippola, palveluyksikön johtaja, Rinnekodit 
050 413 6801, hanna-riikka.alasippola@rinnekodit.fi 

Hanna Lamberg, projektipäällikkö, Diakonissalaitos 
044 767 7964, hanna.lamberg@hdl.fi 

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Jenni SarolahtiViestintäpäällikkö

Diakonissalaitoksen yleishyödyllinen toiminta (mm. nuoret, etsivä katutyö, paperittomat, kidutettujen kuntoutus, Itä-Euroopan liikkuva väestö, kansalaistoiminta)

Puh:+358 50 372 0828jenni.sarolahti@hdl.fi

Susanna KaajaViestintä- ja markkinointipäällikköDiakonissalaitos / Rinnekodit

Rinnekotien viestintä, erityisesti Asunto ensin- ja päihdepalvelut sekä lasten ja nuorten palvelut.

Puh:050 325 2072susanna.kaaja@hdl.fi

Linkit

Diakonissalaitos tekee työtä ihmisarvoisen elämän puolesta

Säätiön yleishyödyllisen toiminnan avulla tuetaan kaikkein haavoittuvammassa asemassa olevia. Säätiön omistama yhteiskunnallinen yritys Rinnekodit tarjoaa vaikuttavia sosiaali- ja terveyspalveluja erityistä tukea tarvitseville ihmisille. Lisäksi Diakonissalaitos on mukana koulutustoiminnassa. Yhdessä säätiökonsernin eri toimialat rakentavat oikeudenmukaisempaa yhteiskuntaa.  Diakonissalaitos on vastuullinen työpaikka 3 400 ammattilaiselle, jotka tekevät työtä sydän mukana. Kaiken toiminnan keskiössä on ihminen.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Diakonissalaitos

Asunnottomuustyön asiantuntijat huolissaan: asunnottomuus uhkaa yhä useampaa16.10.2024 11:00:00 EEST | Tiedote

Asunnottomien yötä vietetään torstaina 17.10. Suomessa asunnottomuus on vähentynyt jo vuosia pitkälti Asunto ensin -mallin ansiosta. Asunnottomuustyötä tekevät näkevät kuitenkin toisen todellisuuden, jossa yhä useampi nuori, mielenterveyskuntoutuja ja maahanmuuttajataustainen henkilö kasvaa kiinni katukulttuuriin ja päätyy asunnottomuuteen. Kaikki heistä eivät näy virallisissa tilastoissa.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye