Kauppakamarikysely: Pienissä yrityksissä tekoälyn ja teknologiakehityksen hyödyt jääneet vielä vähäisiksi

Jaa

Suuryritykset ja keskisuuret yritykset ovat päässeet hyötymään teknologiakehityksen tuomia mahdollisuuksia selvästi pienempiä yrityksiä enemmän, selviää kauppakamareiden osaajakyselyssä. Tuottavuuskehityksen kannalta olisi kuitenkin oleellista saada pienet yritykset kehitykseen mukaan. Tämä edellyttää panostuksia jatkuvaan oppimiseen tekoälyn, digitaitojen ja automaatio-osaamisen saralla ja pienten yritysten huomioimista tässä omana kohderyhmänään.

Keskuskauppakamarin johtava asiantuntija, osaaminen ja maahanmuutto.
Keskuskauppakamarin johtava asiantuntija, osaaminen ja maahanmuutto. Kuva: Elmo Eklund / Keskuskauppakamari

”Kyselyn tulokset osoittavat selvästi, että teknologiakehitys on edistänyt tuottavuutta ja vähentänyt suorittavaa työtä erityisesti suurissa yrityksissä. Toisaalta monet pienemmät yritykset kamppailevat yhä sen kanssa, miten nämä uudet teknologiat saataisiin tehokkaasti osaksi heidän liiketoimintaansa”, sanoo Keskuskauppakamarin johtava asiantuntija Suvi Pulkkinen. 

Kauppakamarien osaajakysely tehtiin elo-syykuun vaihteessa ja siihen vastasi lähes tuhat yritystä. 

Yli 250 työntekijän yrityksistä 55 prosenttia raportoi tuottavuuden parantuneen teknologiakehityksen ansiosta, ja näissä yrityksissä myös suorittavaa työtä oli pystynyt vähentämään 28 prosenttia vastanneista. Vain reilu viis prosenttia arvioi, ettei viime vuosien teknologiakehitys olisi vaikuttanut yrityksen henkilöstötarpeisiin.  

Vastaavasti pienemmissä yrityksissä vaikutukset ovat olleet vähäisempiä: Alle 50 henkeä työllistävissä yrityksissä vain kolmannes kokee työn tuottavuuden parantuneen ja 13 prosenttia kertoo pystyneensä vähentämään suorittavan työn määrää. Lähes kolmannes vastaajista arvioi, ettei teknologiakehitys ole vaikuttanut heidän yritykseensä. 

"On erityisen tärkeää, että panostamme osaamisen kehittämiseen, jotta pienemmätkin yritykset voisivat hyötyä digitalisaatiosta ja tekoälystä. Jatkuva oppiminen ja digitaaliset taidot ovat avainasemassa," sanoo Pulkkinen. 

Pulkkisen mukaan osaajakyselyn perusteella on nähtävissä, että mitä suurempi yritys on kyseessä, sitä laajemmin yritys tukee henkilöstönsä osaamisen kehittämistä. Pienemmissä yrityksissä voi muodostua haasteeksi, miten varmistetaan työntekijöiden osaamisen ajantasaisuus etenkin nyt, kun tekoäly kehittyy vauhdilla.  

”Pienillä yrityksillä ei välttämättä ole resursseja tukea työntekijöiden kouluttautumista tai kouluttaa itse samalla tavalla kuin isolla yrityksellä, mutta samalla tehtävät voivat edellyttää aika laajaakin moniosaamista ja yhden henkilön työllä voi olla iso vaikutus toiminnan tuottavuuteen. Jatkuvan oppimisen hankinnoissa ja avustuksissa tulisikin huomioida pienet yritykset ja niiden henkilöstö omana kohderyhmänään.” Pulkkinen sanoo.  

Kauppakamarien osaajakysely tehtiin 27.8.-3.9.2024 ja siihen vastasi 986 yritystä eri toimialoilta eri puolilta Suomea. Kyselyn aineisto on kerätty sähköpostitse kauppakamarien jäsenyrityksiltä. Kyselyyn on voinut vastata yhden kerran jäsenyritystä kohden. 

Yhteyshenkilöt

Liitteet

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Keskuskauppakamari

Eurooppalainen yrityskysely: Suomalaisyritysten usko tulevaan parantunut selvästi – odotukset Euroopan keskitasoa parempia12.11.2024 10:00:00 EET | Tiedote

Suomalaisten yritysten odotukset ensi vuoden osalta ovat parantuneet edellisvuodesta selvästi, selviää Euroopan kauppakamarien kattojärjestön Eurochambresin syys-lokakuussa tekemästä laajasta eurooppalaisesta kyselystä. Odotukset ovat Suomessa eurooppalaisiin yrityksiin vertailtaessa keskimääräistä valoisampia. Kyselyyn vastasi noin 42 000 yritystä 27 Euroopan maasta.

Keskuskauppakamari: Huippukireä palkkaverotus todellinen kasvujarru7.11.2024 09:05:51 EET | Tiedote

Tänään julkaistut verotiedot muistuttavat siitä, että ansiotuloverotus on Suomessa poikkeuksellisen kireää. Kun Suomessa hyväpalkkaisten ansiotuloverotusta kiristetään valtiotalouden sopeuttamiseksi, naapurivaltiomme kokemukset puhuvat kevennysten puolesta. Hallituksen puoliväliriihessä tarvitaan rohkea päätös leikata korkeimpia marginaaliveroprosentteja reippaasti useilla prosenteilla, toteaa Keskuskauppakamarin johtava veroasiantuntija Tomi Viitala.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye