Schneider Electric

Asiantuntija: ”Tekoälyä voidaan hyödyntää datakeskusten vastuullisuuden parantamisessa”

Jaa
Schneider Electric on yksi maailman johtavia energianhallintaratkaisuiden tarjoajia. Jopa neljä viidestä maailman datakeskuksista hyödyntää Schneider Electricin teknologiaa.
Schneider Electric on yksi maailman johtavia energianhallintaratkaisuiden tarjoajia. Jopa neljä viidestä maailman datakeskuksista hyödyntää Schneider Electricin teknologiaa.
  • Datakeskusmarkkinan kasvu jatkuu digitalisaation myötä ja voi aiheuttaa haasteita esimerkiksi sähköverkkojen kuormitukselle ja paikallisille yhteisöille.
  • Tekoäly aiheuttaa kestävyyshaasteita mutta voi myös auttaa ratkaisemaan niitä esimerkiksi datakeskusten tehokkaamman toiminnan ja suunnittelun avulla.

Finnish Data Center Associationin järjestämässä datakeskus- ja pilviteollisuuden Future Data Summit -tapahtumassa käsiteltiin tänään vihreää tekoälyä. Aihe on erityisen ajankohtainen, sillä yhteiskunnan digitalisaatio vaatii jatkuvasti kasvavaa IT-infrastruktuuria. Tämä näkyy datakeskusmarkkinoiden voimakkaana kasvuna.

Tekoälypalveluiden yleistyminen nostaa datakeskustarpeita entisestään, mikä näkyy Suomessakin suurina rakennus- ja laajennusprojekteina. Datakeskukset ovat välttämätön osa digitalisaatiota, sillä ne mahdollistavat osaltaan suoratoiston, pilvitallennuksen, automaation teollisuudessa, terveydenhuollon tietohallinnan ja kaupankäynnin.

Yhteiskunnan digitalisoituminen tukee talouskasvua maailmanlaajuisesti, mutta datakeskusten ympäristövaikutukset herättävät entistä suurempaa huolta. Datakeskukset kuluttavat jo nyt noin 2 prosenttia koko maailmassa käytetystä energiasta, mikä on enemmän kuin monien valtioiden sähköntarve.

– Datakeskusmarkkinan kasvu jatkuu, kun suuret pilvipalveluntarjoajat lisäävät kapasiteettia nopeasti ja datakeskuksia viedään yhä lähemmäksi loppukäyttäjiä. Tämän vuoksi on tärkeää varmistaa, että kasvu tapahtuu kestävästi ja paikallisen ekosysteemin etu huomioiden, kertoo Zone President Nordic & Baltic ​Mike Hughes Schneider Electriciltä.

Hughes on toiminut kansainvälisissä johtotehtävissä Schneider Electricillä yli 20 vuoden ajan, ollut käynnistämässä koko Schneider Electricin datakeskuksiin liittyvää liiketoimintaorganisaatiota globaalisti ja johtanut yhtiön Euroopan alueen datakeskusliiketoimintaa.

Tekoälyn energiankulutus on kestävyyshaaste

Schneider Electric on yksi maailman johtavia energianhallintaratkaisuiden tarjoajia. Jopa neljä viidestä maailman datakeskuksista hyödyntää Schneider Electricin teknologiaa. Siksi Schneider Electric suhtautuu vakavasti haasteisiin, joita tekoälystä aiheutuu datakeskusliiketoiminnalle.

Hughes nostaa energian kulutuksen kasvun yhdeksi suurimmista haasteista, joita tekoälyn käytön nopea kasvu luo datakeskuksille.

– Datakeskukset kuluttavat paljon energiaa, mikä luo tarpeen kestäville energianlähteille. Tällä hetkellä energiakulutuksen kasvu on niin nopeaa, että se luo ennennäkemätöntä painetta myös alueellisesti esimerkiksi kantaverkon kestävyydelle ja sähkön riittävyydelle. Datakeskukset voivat ylikuormittaa sähköverkkoja, ja niillä on monia vaikutuksia myös ympäristöön esimerkiksi vedenkulutuksen kautta.

Hughes peräänkuuluttaa ympäristövaikutusten huolellista arviointia uusien projektien yhteydessä, kuten myös taloudellisten hyötyjen ja niistä maksettavan hinnan puntarointia.

Vaikka datakeskukset tuovat investointeja ja työpaikkoja, on varmistuttava siitä, että taloudelliset hyödyt ylittävät kustannukset, hän muistuttaa.

Ongelmasta ratkaisuksi

Mahdollisista haasteita huolimatta tekoäly ei ole ainoastaan kestävyysongelma. Schneider Electric on tehnyt laajoja tutkimuksia muun muassa datakeskusten epäsuorista Scope 3 -päästöistä, datakeskusten kestävästä toiminnasta ja parhaista tavoista suunnitella kestäviä datakeskuksia.

– Datakeskukset ovat osa kriittistä infrastruktuuria, joten tarvitsemme innovatiivisia ratkaisuja kestävyyshaasteiden ratkaisemiseksi, Hughes kertoo.

Hän listaa viisi tärkeintä painopistettä, joiden avulla datakeskusten ja tekoälyn energiankulutus saadaan kestävälle pohjalle. Strateginen suunnittelu varmistaa, että energiansäästöä syntyy koko datakeskusten elinkaaren ajan. Kestävä suunnittelu tarkoittaa muun muassa modulaaristen ratkaisujen, tehokkaiden jäähdytysjärjestelmien ja simulaatioiden hyödyntämistä. Datakeskuksien energiankulutuksesta voidaan kerätä hyödyllistä dataa, joka on välttämättömyys energiankäytön optimoinnille ja toiminnan tehostamiselle.

Uusiutuvan energian käyttö on ympäristöllisesti järkevää, mutta myös esimerkiksi EU:n energiatehokkuusdirektiivi ohjaa datakeskuksien toimintaa kestävämpään suuntaan. Toimitusketjun hiilidioksidipäästöjen vähentäminen onnistuu parhaiten, kun datakeskustoimijat valitsevat kestävästi toimivia kumppaneita, jotka tietävät, millaisia ympäristövaikutuksia niiden toiminnalla on.

Yhä useampi yritys pyrkii toiminnassaan kohti nettonollaa, ja nopeasti ajateltuna tekoälyn käytön lisääntyminen voisi olla este tälle tavoitteelle. Hughes kääntää kuitenkin ajatuksen toisin päin.

– Tekoälyllä on monia hyviä puolia, sillä se voi parantaa energiatehokkuutta ja automatisoida energian tuotantoa ja jakelua, mikä puolestaan vähentää hukkaan menevää energiaa. Tekoälyn avulla voimme myös kehittää älykkäitä ratkaisuja datakeskusten ja energiaverkkojen optimointiin.

Lisätietoja ja haastattelupyynnöt:
Susanna Niemelä, Brand, PR and Communication Manager, Schneider Electric

050 3545 666, susanna.niemela@se.com

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Lataa
Mike Hughes on toiminut kansainvälisissä johtotehtävissä Schneider Electricillä yli 20 vuoden ajan, ollut käynnistämässä koko Schneider Electricin datakeskuksiin liittyvää liiketoimintaorganisaatiota globaalisti ja johtanut yhtiön Euroopan alueen datakeskusliiketoimintaa.
Mike Hughes on toiminut kansainvälisissä johtotehtävissä Schneider Electricillä yli 20 vuoden ajan, ollut käynnistämässä koko Schneider Electricin datakeskuksiin liittyvää liiketoimintaorganisaatiota globaalisti ja johtanut yhtiön Euroopan alueen datakeskusliiketoimintaa.
Lataa

Tietoa Schneider Electricistä

Schneider luo merkitystä tarjoamalla kaikille mahdollisuuden hyödyntää energiaa ja muita resursseja parhailla mahdollisilla tavoilla. Kaikessa toiminnassamme yhdistyy edistys ja kestävä kehitys. Kutsumme tätä ajatusta teemalla Life Is On.
 
Globaalina teollisena teknologiajohtajana tuomme sähköistämisen, automaation ja digitalisoinnin huippuasiantuntemusta älykkääseen teollisuuteen, joustavaan infrastruktuuriin, tulevaisuuden datakeskuksiin, älykkäisiin rakennuksiin ja intuitiivisiin koteihin. Syvällisen toimialatuntemuksemme ansiosta tarjoamme integroituja, koko elinkaaren kattavia ja tekoälypohjaisia teollisia IoT -ratkaisuja, joissa yhdistyvät kytketyt tuotteet, automaatio, ohjelmistot ja palvelut. Rakennamme asiakkaillemme myös digitaalisia kaksosia kannattavan kasvun mahdollistamiseksi.
 
Tärkein voimavaramme ovat ihmiset: 150 000 kollegaa ja yli miljoona kumppania yli 100 maassa varmistavat läheisen yhteyden asiakkaisiimme ja sidosryhmiimme. Integroimme monimuotoisuuden ja inkluusion kaikkeen toimintaamme, ja meitä ohjaavat tavoitteemme luoda kestävää tulevaisuutta kaikille. 
 
www.se.com/fi/fi/

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Schneider Electric

Suomen ensimmäinen Wiser Ready -kerrostalo rakenteilla – TKU-Rakennus panostaa laatuun Turun Samppalinnassa11.10.2024 08:16:00 EEST | Tiedote

Samppalinna on yksi Turun keskustan vehreistä kukkuloista, jonka kupeeseen on rakentumassa moderni asuinkortteli. Turkulainen rakennusliike TKU-Rakennus Oy ja SL Yhtiöt Oy toteuttavat yhteistyössä viiden uudiskerrostalon ja kahden townhousen muodostaman asuinalueen, jonka nyt rakenteilla olevan kerrostalon jokaiseen asuntoon on tehty Schneider Electricin Wiser Ready -älykotivalmius. Wiser Readyn ansiosta uudet asukkaat voivat halutessaan päivittää asuntonsa älykodiksi.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye