NIS2-direktiivi kohentaa koko Euroopan turvallisuutta ja helpottaa yritysten kansainvälistymistä
EU:n ja sen jäsenvaltioiden kansallista kyberturvaa yhtenäistävän NIS2-direktiivin soveltaminen alkaa 18.10.2024. Suomessa kyberturvallisuuslaki on parhaillaan eduskunnan käsittelyssä. Lailla pannaan kansallisesti täytäntöön NIS2-direktiivin vaatimukset. DNA:n verkko- ja pilvipalveluiden johtaja Kaapro Kannon mielestä regulaatio on positiivinen asia, ja siksi myös yritysten, joihin NIS2-direktiivi ei sovellu, kannattaa ottaa direktiivin hyvät käytänteet esimerkiksi riskienhallinnan osalta soveltuvin osin osaksi toimintaansa.
NIS2-direktiivi asettaa uuden vähimmäistason kyberturvallisuusriskien hallintatoimenpiteille ja raportointivelvoitteille. Yritysten täytyy satsata tietoturvastrategiaan, perustason kyberhygieniakäytäntöihin sekä henkilöstön ja yhteistyökumppanien kyberturvallisuuskoulutukseen. NIS2 on jatkoa NIS1-direktiiville, joka kattoi huomattavasti suppeamman määrän toimialoja. NIS2 siirtää myös vastuun korkeimmalle johdolle – hallintoelinten jäsenet voidaan saattaa henkilökohtaiseen vastuuseen, jos organisaatio laiminlyö velvollisuutensa.
DNA:n yritysliiketoiminnan verkko- ja pilvipalveluiden johtaja Kaapro Kanto suhtautuu lisääntyvään tietoturvaregulaatioon myönteisesti:
”Regulaatio on tässä tapauksessa hyvä asia. Entistä kattavampi regulaatio vie yrityksiä kohti parempaa tietoturvaa ja pakottaa investoimaan siihen. Tietoturva on kuitenkin tietoyhteiskunnan keskeisin elementti. Johdon vahvempi vastuu voi myös nostaa kyberturva-asioiden prioriteettia organisaatioissa ja nostaa koko Euroopan kyberturvallisuustasoa.”
Telenorin tuoreen digiturvallisuuden raportin* mukaan NIS2 korostaa tarvetta tiiviimmälle pohjoismaiselle yhteistyölle. Kun tietoturvalainsäädäntöä yhdenmukaistetaan ja tietoa uhista jaetaan aktiivisesti, koko alueen turvallisuus paranee. Raportissa huomautetaan, että sääntelyn yhdenmukaisuus voi myös vähentää byrokratiaa ja siten helpottaa yritysten kansainvälistymistä.
Kanto muistuttaa, että teleoperaattoreilla on tärkeä rooli tietoyhteiskunnan turvallisuudessa:
”Kun yhteiskunnan palvelut pilveistyvät, meillä on operaattorina vastuu pitää huolta turvallisista verkkoyhteyksistä ja tukea asiakkaitamme heidän tietoturvansa kehittämisessä. Hyvästä tietoturvasta hyötyy koko yhteiskunta: niin yritykset kuin julkishallinto ja lopulta kansalaisetkin.”
NIS2-direktiivi ulottuu suoran soveltamisalansa ulkopuolellekin
Voimaan astuessaan NIS2-direktiivi koskee 50 henkilöä tai enemmän työllistävistä kriittisillä aloilla toimivia organisaatioita, joiden liikevaihto on yli 10 miljoonaa euroa. Yli 250 henkilöä työllistävät organisaatiot kuuluvat automaattisesti NIS2:n soveltamisalaan. Useilla pienemmillä yrityksillä on kuitenkin asiakkainaan NIS2:n velvoittamia yrityksiä, joiden on edellytettävä direktiivin mukaista tietoturvaa koko toimitusketjultaan. Käytännössä NIS2 tulee siis vaikuttamaan useimpiin suomalaisyrityksiin.
”Ja toisaalta, vaikka regulaatio ei ulottuisi johonkin toimijaan edes toimitusketjun kautta, se listaa paljon hyviä käytänteitä, joita on erittäin hyvä noudattaa ihan vain asiakkaidensa ja itsensä tähden”, Kanto sanoo.
Kanto muistuttaa, että NIS2 on vain yksi uusi direktiivi, joka nivoutuu olemassa olevaan eri aloja koskevaan sääntelyyn. Digitalisaation edetessä yritysten on syytä odottaa uudistuksia sääntely-ympäristöön myös tulevaisuudessa. Osviittaa tulevasta kehityksestä antaa EU:n Digital Decade -ohjelma, joka listaa useita tavoitteita digitalisaation kehittämiseksi osaamisen, infrastruktuurin, yritystoiminnan ja julkishallinnon alueilla vuoteen 2030 mennessä.
*Telenorin Nordic Digital Security 2024 -raportti: dna.fi/yrityksille/digital-security-2024
Lisätietoja medialle:
Kaapro Kanto, verkko- ja pilvipalveluiden johtaja, yritysliiketoiminta, DNA, puh. 040 059 9020, kaapro.kanto@dna.fi
DNA:n viestintä, puh. 044 044 8000, viestinta@dna.fi
Kuvat
DNA on yksi Suomen johtavista tietoliikenneyhtiöistä. Tehtävämme yhteiskunnassa on yhdistää tärkeimmät. Tarjoamme yhteydet, palvelut ja laitteet koteihin sekä töihin ja pidämme näin huolta yhteiskunnan digitalisaatiosta. DNA:n asiakkaat ovat jo vuosien ajan olleet mobiilidatan käyttömäärissä maailman kärkijoukossa. DNA:lla on noin 3,7 miljoonaa matkaviestin- ja kiinteän verkon liittymäasiakkuutta. Yhtiö on palkittu lukuisia kertoja erinomaisena työantajana ja perheystävällisenä työpaikkana. Vuonna 2023 liikevaihtomme oli 1 067 miljoonaa euroa ja yhtiössä työskentelee noin 1 700 henkilöä ympäri Suomea. DNA on osa Telenoria, joka on Pohjoismaiden johtava tietoliikenneyhtiö. Lisätietoa osoitteessa www.dna.fi - http://www.dna.fi, X:ssä @DNA_fi, Facebookissa @DNA.fi ja LinkedInissä @DNA-Oyj.
Muut kielet
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta DNA Oyj
DNA:n joulukuun ja koko vuoden 2024 myydyimmät puhelimet, älykellot ja tietokoneet2.1.2025 08:00:00 EET | Tiedote
Kellopuhelinten kysyntä kasvoi edelleen vuonna 2024 ottaen yhä vakiintuneemman aseman DNA:n myydyimpien älykellojen listoilla. Vuoden myydyimmäksi älykelloksi nousi lasten kellopuhelimista tuttu Xplora XGO3. Apple oli vuoden suosituin älypuhelinvalmistaja niin kuluttajien kuin yritysasiakkaiden keskuudessa. Acer-tietokoneiden suosio DNA:n valikoimassa on huomattava, mutta vuoden myydyin tietokone oli Asus Vivobook.
DNA:n valtakunnallinen 5G-päivitys on valmistunut ensimmäisenä Suomessa – verkko yltää kaikkiin Manner-Suomen kuntiin17.12.2024 09:55:00 EET | Tiedote
DNA:n vuonna 2019 aloittama radioverkon modernisointi ja 5G-päivitys on valmistunut. 5G-kuuluvuus vastaa 4G-palvelualuetta ja laskennallinen väestöpeitto on liki 100 prosenttia, eli 5G-palvelu on saatavilla liki kaikissa pysyvissä asuinosoitteissa. Maantieteellisesti 5G-verkko yltää kaikkiin Manner-Suomen kuntiin. 5G-rakentamisen myötä myös 4G-yhteydet ovat parantuneet merkittävästi. Verkkoja parannetaan jatkossakin asiakastarpeen perusteella.
DNA is the first operator to complete its nationwide 5G upgrade – the network reaches all municipalities in mainland Finland17.12.2024 09:55:00 EET | Press release
DNA's radio network modernisation and 5G upgrade, launched in 2019, is now complete. The 5G coverage is equivalent to the 4G service area and the calculated population coverage is close to 100%, meaning that 5G service is available at nearly all permanent residential addresses. Geographically, the 5G network reaches all municipalities in mainland Finland. The construction of 5G infrastructure has also improved 4G connections significantly. Going forward, networks will still be enhanced on the basis of customer needs.
Tältä näyttää teknologian kehitys vuonna 2025 – raportti povaa siirtymää hypestä hyötyihin12.12.2024 08:00:00 EET | Tiedote
DNA on tänään julkaissut vuosittaisen teknologiatrendiraporttinsa, jossa tarkastellaan tulevan vuoden tärkeimpiä kehityssuuntia. Tuoreessa raportissa povataan vuoden 2025 olevan lunastuksen aikaa. Tekoäly ottaa askeleita kohti konkreettisia hyötyjä, teknologioiden käyttöalueet kasvavat ja kestävän kehityksen tavoitteet nivoutuvat osaksi yritysten arkea.
What to expect from technological development in 2025 – DNA’s report predicts a transition from hype to helpful12.12.2024 08:00:00 EET | Press release
Today, DNA published its annual report on trends in technology, which examines some of the most important developments that can be expected over the coming year. The new report predicts that 2025 will be a year in which technology makes good on its promises. Artificial intelligence is taking steps towards tangible benefits, technology is being applied in an increasing number of areas, and sustainability targets are becoming integral aspects of day-to-day business.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme