Pirkanmaan ELY-keskus tarjoaa tukeaan valtakunnallisesti arvokkaiden maisemanhoitoalueiden perustamiseen
Valtakunnallisesti arvokkaiden maisema-alueiden säilyminen ja kulttuuriarvot voidaan turvata perustamalla näille valtakunnallisesti arvokkaita maisemanhoitoalueita. Maisemanhoitoalueita on koko Suomessa yhdeksän, Pirkanmaalla ei yhtään. Pirkanmaan ELY-keskus tarjoaa nyt tukeaan aktiivisille paikallisille maisemanhoitoalueiden perustamiseen.
Pirkanmaan ELY-keskus tukee valtakunnallisesti arvokkaiden maisemanhoitoalueiden perustamista ja laatii kohteille hoito- ja käyttösuunnitelman, kun maisemanhoitoalue on ensin perustettu valtakunnallisesti arvokkaalle maisema-alueelle. Tukea on tarjolla paikallisille aktiiveille, kuten yksityisille maanomistajille ja yhdistyksille, jotka haluavat suojella ja hoitamalla säilyttää pirkanmaalaisia arvokkaita maisema-alueita.
Valtakunnallisesti arvokkaat maisema-alueet ovat Suomen edustavimpia kulttuurimaisemia. Niissä yhdistyvät usein maaseudun maisemat, kulttuurivaikutteinen luonto ja perinteinen rakennuskanta. Maisemien syntyyn ja kehittymiseen on usein vaikuttanut ihmisen toiminta. Näiden maisemien säilyttäminen vaatii kuitenkin aktiivista toimintaa.
Maisemanhoitoalueista virtaa maisemanhoitoon
Suomessa maisemanhoitoa turvataan erillisillä maisemanhoitoalueilla, joita voidaan perustaa valtakunnallisesti arvokkaille maisema-alueille luonnonsuojelulain nojalla. Valtakunnallisesti arvokkaita maisemanhoitoalueita on Suomessa seitsemän ja maakunnallisesti arvokkaita kaksi. Suurin osa näistä sijaitsee Kajaanin yläpuolella. Valtakunnallisesti arvokkaita maisema-alueita on Pirkanmaalla 12.
Maisemanhoitoalueet perustetaan tiiviissä yhteistyössä paikallisten toimijoiden, kuten kyläyhdistysten ja kuntien kanssa.
"Maisemanhoitoalue on työkalu sille, että maisema-alueen arvot säilyvät."
− Maisema-alueet ja maisemanhoitoalueet ovat päällekkäisiä ja välillä sitä miettii, tuoko maisemanhoitoalueen perustaminen uutta hyötyä alueelle. Voidaan kuitenkin ajatella, että maisemanhoitoalue on työkalu sille, että maisema-alueen arvot säilyvät, sanoo luonnonhoidon ja maisemanhoidon asiantuntija Veera Mäkitalo Pirkanmaan ELY-keskukselta.
Maisemanhoito vaatii pitkäjänteisyyttä
Arvokkaita maisema-alueita voi hoitaa ja ylläpitää monin eri tavoin. Maanviljely pitää maisemia usein luontaisesti auki, mutta se ei ole ainoa keino niiden säilyttämiseen. Umpeen kasvaneesta maisemasta voi raivata pensaskerrostoa, arvokkaita rakennuksia voi kunnostaa ja joskus voi olla aiheellista kaataa jopa puita.
Maisemanhoitoalueilla maiseman hoito on pitkäjänteistä ja suunniteltua. ELY-keskus laatii maisemanhoitoalueille hoito- ja käyttösuunnitelman, ehdottaa maisemaa tukevia hoitomuotoja ja kiinnittää huomiota asukkaille ja omistajille tärkeisiin kohtiin. Hoitotoimista vastaavat aktiiviset paikalliset. Kaikki toimet ovat vapaaehtoisia.
Konkreettisesti hoitotoimenpiteet ovat esimerkiksi raivausta. Usealle maisemanhoitoalueelle on kuitenkin lisäksi kunnostettu tai perustettu luontopolku tai kunnostettu perinnemaisemia.
Kaikki maisemanhoito ei vaadi erillistä maisemanhoitoaluetta. Maisemanhoitoa voi toteuttaa ilman mitään sitoumuksia itselleen ja alueelle sopivilla hoitotoimenpiteillä. Esimerkiksi vieraslajien torjunta voidaan nähdä maisemanhoitotyönä.
− Maanviljelijät eivät useinkaan ajattele tekevänsä maisemanhoitotyötä, kun he viljelevät ja pitävät maisemaa avoimena. Arvon huomaa vasta sitten, kun toiminta muuttuu tai lakkaa, tämän jälkeen muutokset maisemassa huomataan, Mäkitalo huomauttaa.
Maisemanhoitoalueen perustaminen on yksi mahdollisuus saada tehty maisemanhoitotyö näkyväksi, tehdä uutta ja innostaa paikallisia ihmisiä mukaan alueelle arvoa luovaan maisemanhoitoon.
Pirkanmaan ELY-keskus kannustaa ihmisiä ottamaan yhteyttä maisemanhoitoalueiden perustamiseen ja hoitoon liittyen, jotta maisemanhoito onnistuu pitkäjänteisenä ja vaikuttavana.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Pirkanmaan ELY-keskus
Luonnonhoidon ja maisemanhoidon asiantuntija Veera Mäkitalo, puh. 0295 036 21, veera.makitalo(at)ely-keskus.fi
Linkit
Huolehdimme sujuvasta arjesta; teiden rakentamisesta ja niiden kunnosta, ympäristön tilasta ja suojelusta sekä yritysten tukemisesta. Maakunnan kehittäjänä ja rahoituksen myöntäjänä teemme ELY-keskuksessa päivittäin työtä kestävän tulevaisuuden ja Pirkanmaan parhaaksi.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Pirkanmaan ELY-keskus
Pirkanmaan työlupalinjaus on päivitetty nykyisen työmarkkinatilanteen mukaiseksi3.12.2024 15:25:39 EET | Tiedote
Pirkanmaan linjaus ulkomaisen työvoiman käytöstä on päivitetty vastaamaan maakunnan työmarkkinatilannetta ja lähiajan näkymiä. Seuraavan kerran työlupalinjaus päivitetään puolen vuoden päästä. Linjaus on tehty yhteistyössä TE-toimiston ja maahanmuuttoasiain toimikunnan kanssa.
Pirkanmaan ELY-keskus: Remeon jätteenkäsittelylaitokselle haetaan ympäristöluvan peruuttamista2.12.2024 14:59:30 EET | Tiedote
Pirkanmaan ELY-keskus on tehnyt maanantaina 2. joulukuuta aluehallintovirastolle aloitteen Ruskossa sijaitsevan Remeo Refining Oy:n jätteenkäsittelylaitoksen ympäristöluvan peruuttamiseksi.
Kaloista löytyi suuria pitoisuuksia haitta-aineita entisen paloharjoitusalueen läheltä Pirkkalassa29.11.2024 08:00:00 EET | Tiedote
Pirkanmaan ELY-keskuksen tilaamista Pirkkalan Hahmojärven ahvennäytteistä on löydetty raja-arvot ylittäviä PFAS-pitoisuuksia. Järvi sijaitsee Tampere-Pirkkalan lentoaseman läheisyydessä Puolustusvoimien alueella eikä sinne ole sivullisilla pääsyä. Lisätutkimuksia on tilattu.
Orijärven vanhan kaivoksen riskit selvitettiin – yli 1000-sivuinen raportti julki28.11.2024 08:24:33 EET | Tiedote
Salon Orijärven vanhalta kaivokselta ei löytynyt terveydellisiä riskejä. Kohteessa todettiin kuitenkin kunnostustarve, sillä metallien kulkeutuminen sekä ekologiset riskit vesistölle ylittävät hyväksyttävän tason. Selvitys on osa valtion rahoittamaa KAJAK-hanketta, jota toteuttaa Pirkanmaan ELY-keskus.
KAJAK-pilottihanke onnistui yhdistämään metalli- ja ympäristötutkimukset kaivannaisjätealueilla - Seminaari tuloksista 13.12.27.11.2024 13:18:22 EET | Tiedote
Kahdelta entiseltä kaivosalueelta kartoitettiin samalla kertaa hyödynnettävissä olevia raaka-aineita sekä ympäristöriskejä. Pilotti on osa Pirkanmaan ELY-keskuksen toteuttamaa KAJAK-hanketta. Mukana ovat myös Geologian tutkimuskeskus, ympäristöministeriö, Envineer Oy ja Ramboll Finland Oy.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme