Pohjoisten hyvinvointialueiden yhteistyön syventämistä jatkettava
Pohjois-Suomen yhteistyöalueen neljä hyvinvointialuetta ovat valmistelleet keskinäistä sopimustaan yhteistyön tiivistämiseksi. Osana valmistelua selvityshenkilö Hannu Juvonen on laatinut raportin hyvinvointialueiden yhteistyöstä.
Pohjois-Suomen yhteistyöalueen (YTA) hyvinvointialueet kannattavat alueiden keskinäisen yhteistyön syventämistä. Hyvinvointialueiden vaikean taloustilanteen ja henkilöstöpulan vuoksi erityisesti alueen sairaaloiden työnjakoa on kehitettävä nykyistä nopeammin ja tiiviimmin, toteavat Lapin, Kainuun, Keski-Pohjanmaan ja Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialueiden aluehallitusten puheenjohtajat.
Pohjois-Suomen hyvinvointialueet ovat valmistelleet keskinäistä sopimustaan yhteistyön tiivistämiseksi. Tämän osana on valmistunut selvityshenkilö, erikoislääkäri Hannu Juvosen raportti hyvinvointialueiden yhteistyöstä. Raportissa esitetään selvityshenkilön näkemyksiä lakisääteisiä velvoitteita pidemmälle menevien rakenteellisten muutosten toteuttamisesta.
Selvitysraportissa Juvonen nostaa esiin, että YTA-yhteistyön tilannekuvan tulee olla tarkempi.
– Tällä viittaan siihen, että alueiden toisiltaan ja muualta ostamat palvelut tulee olla tiedossa erikoisaloittain sovittuun työnjakoon ja hoitopaikan valinnanvapauteen liittyen, toteaa Hannu Juvonen.
– Näkemykseni mukaan esitettyjen terveydenhuollon säädösmuutosten toimeenpano on välttämätöntä, mutta taloudellisen ja toiminnallisen kestävyyden näkökulmasta pitää edetä syvemmälle. Tarvitaan pidemmälle menevää rakenneuudistusta, jossa yhteistyöalueella päätetään päivystyksellisistä ja kiireettömistä palveluista eri sairaaloissa.
– Selvitystyön pohjalta esitän yhteistä toimielintä, joka ohjaisi YTA-alueen erikoissairaanhoidon palveluita yhdistetyillä resursseilla, summaa Juvonen.
Selvityksessä nostetaan esiin muun muassa kiireettömän leikkaustoiminnan ja osastohoidon jakaminen alueiden kesken.
– Työnjaon kehittäminen mahdollistaisi kunkin alueen resurssien hyödyntämisen. Kaikilla alueilla myös päivystyksen käytön vähentämiseen tähtäävät toimet ovat tärkeitä kehityskohteita, toteavat pohjoisten hyvinvointialueiden aluehallitusten puheenjohtajat Esa Ahonen, Sari Innanen, Tapani Melaluoto ja Tapani Tölli.
Hyvinvointialueiden tilanteiden parantamiseksi tarvitaan realistisen rahoitustason lisäksi myös aikaa toteuttaa muutoksia. Pohjoiset hyvinvointialueet korostavat, että riittävien ja vaikuttavien palveluiden avulla varmistetaan myös harvaan asutun Suomen turvallisuutta ja elinvoimaa.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Aluehallitusten puheenjohtajat:
Esa Ahonen, Kainuu 041 317 3077
Sari Innanen, Keski-Pohjanmaa (Soite) 050 413 5258
Tapani Melaluoto, Lappi 040 841 0311
Tapani Tölli, Pohjois-Pohjanmaa (Pohde) 050 511 3180
Selvityshenkilö Hannu Juvonen 040 661 4215
Liitteet
Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialue Pohde vastaa yli 415 000 asukkaan hyvinvoinnista, terveydestä ja turvallisuudesta 1.1.2023 alkaen. Työllistämme noin 18 500 sosiaali- ja terveysalan sekä pelastustoimen osaajaa. Yhdessä tarjoamme Pohjois-Pohjanmaan ihmisille tukea elämään ja apua terveyteen tai hätään aiempaa paremmin. Toimimme vaikuttavasti ja uusin tavoin – samalla henkilöstöömme panostaen.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialue Pohde
Pohteen tarkastuslautakunnan arviointikertomus palkittiin vuoden 2023 parhaana hyvinvointialueiden sarjassa22.11.2024 10:31:31 EET | Tiedote
Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialueen tarkastuslautakunnan vuoden 2023 arviointikertomus on valittu vuoden parhaaksi KPMG:n ja Tampereen yliopiston johtamisen ja talouden tiedekunnan järjestämässä Vuoden arviointikertomus -kilpailussa. Kilpailu on suunnattu kuntien, kuntayhtymien ja nyt ensimmäistä kertaa myös hyvinvointialueiden tarkastuslautakunnille. Kilpailun tavoitteena on kehittää tarkastuslautakuntien arviointitoimintaa ja arviointikertomusten laatua.
Suunnitelmat sosiaali- ja terveyskeskusten verkon muutoksista etenevät - yksiköiden toimintaa tarkastellaan Alavieskassa, Lumijoella, Merijärvellä ja Ylikiimingissä20.11.2024 14:01:40 EET | Tiedote
Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialueen Pohteen suunnittelutyö sosiaali- ja terveyskeskusten verkon uudistamiseksi on edennyt. Toiminnan jatkumista arvioidaan neljän yksikön osalta seitsemän yksikön sijaan. Pohde järjestää tilaisuuksia muutossuunnitelmista ja hoidon ja palvelujen jatkuvuudesta asukkaille ja henkilöstölle.
Pohde suunnittelee perustason mielenterveyspalvelujen vahvistamista lisätoimilla – tavoitteena parantaa hoitoon pääsyä koko Pohteen alueella20.11.2024 11:30:08 EET | Tiedote
Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialueella mielenterveyspalveluihin pääsy vaihtelee alueittain. Osa asiakkaista joutuu odottamaan hoitoon pääsyä yli lakisääteisen ajan. Pohteen perhe- ja sosiaalipalvelujen ja OYS Psykiatrian toimialueella valmistellaan uusia toimenpiteitä, joiden tavoitteena on purkaa hoitojonoja ja nopeuttaa palveluihin pääsyä. Suunnittelua tehdään osana vuoden 2025 talousarviovalmistelua.
Laatupalkintokilpailun voittajat julkaistiin 14.11.2024 – voittajatyö hyödynsi tekoälyä19.11.2024 15:04:26 EET | Tiedote
Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialueella Pohteella marraskuussa järjestetyn laatupalkintokilpailun voittajat palkittiin maailman laatupäivänä torstaina 14.11.2024. Voittajiksi valikoitui kolme hanketta, joissa kaikissa oli mukana laaja-alaista osaamista eri ammattiryhmistä. Laatupalkintokilpailun voittaja hyödynsi työssään tekoälyä.
Pohde tarjoaa kuntoutusohjausta lapsille ja nuorille19.11.2024 11:33:08 EET | Tiedote
Kuntoutusohjaus on maksutonta ja sitä voidaan toteuttaa myös etäyhteyksin videovastaanotolla. Kuntoutusohjauksen saamiseksi ei tarvitse diagnoosia.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme