Henkirikoksia tehty selvästi viimevuotista enemmän – syyskuun luku poikkeuksellinen
Henkirikosten määrän kasvu jatkui vuoden kolmannella neljänneksellä. Heinä-syyskuussa viranomaisten tietoon tuli yhteensä 31 henkirikosta. Määrä oli nelinkertainen vuodentakaiseen verrattuna. Luvut selviävät tuoreesta rikos- ja pakkokeinotilaston julkistuksesta.
”Erityisesti syyskuu oli synkkä kuukausi. Tuolloin henkirikoksia tuli tietoon kaikkiaan 16. Tätä suurempia kuukausilukuja on nähty viimeksi vuonna 2015”, Tilastokeskuksen yliaktuaari Kimmo Haapakangas sanoo.
Kuluvan vuoden tammi-syyskuussa henkirikoksia on tilastoitu kaikkiaan 75. Koko viime vuoden aikana murhia ja tappoja tuli viranomaisten tietoon yhteensä 57.
”Viime vuonna henkirikosten määrä oli historiallisen matala, joten vertailu pelkästään vuodentakaiseen voi johtaa harhaan. Tammi-syyskuun luku, 75, on kuitenkin varsin poikkeuksellinen myös pitemmällä tarkastelujaksolla. Yhtä monta henkirikosta on tullut vastaavana aikana tietoon niin ikään viimeksi vuonna 2015”, Haapakangas kertoo.
Tänä vuonna viranomaisten tietoon tulleista henkirikoksista 50 on merkitty tapoiksi ja 25 murhiksi. Erityisesti tappojen määrä on ollut selvästi tavanomaista suurempi.
”Tapoissa syyskuun kumulatiivinen vuosisumma on ollut suurempi viimeksi vuonna 2010. Murhia on tehty kuluvaa vuotta enemmän edellisen kerran vuonna 2020.”
Vuoden kolmannella neljänneksellä tietoon tulleista henkirikoksista 26 tehtiin yksityisissä tiloissa ja viisi yleisillä paikoilla. Koko vuonna yksityisissä tiloissa tehtyjen henkirikosten osuus on ollut 72 prosenttia ja yleisillä paikoilla ja ravintoloissa tehtyjen osuus 28 prosenttia.
”Yleisillä paikoilla tehtyjen tekojen osuus oli vuoden toisella neljänneksellä poikkeuksellisen suuri, mutta nyt osuus kääntyi laskuun”, Haapakangas sanoo.
Myös henkirikosten yritykset ovat lisääntyneet vuonna 2024. Tammi-syyskuussa tietoon tuli kaikkiaan 283 henkirikoksen yritystä. Tämä on 12 enemmän kuin vastaavaan aikaan viime vuonna.
Pahoinpitelyjen määrä laski, seksuaalirikoksissa nousua
Henkeen ja terveyteen kohdistuvia rikoksia kirjattiin tammi-syyskuussa kaikkiaan 31 800, mikä on 3,6 prosenttia viimevuotista vähemmän. Valtaosa rikoksista oli pahoinpitelyjä, joita tuli tietoon yhteensä 29 900.
”Pahoinpitelyjen määrä laski reilut neljä prosenttia vuodentakaisesta. Erityisesti yleisillä paikoilla tapahtuneet pahoinpitelyt vähenivät”, Haapakangas sanoo.
Seksuaalirikosten määrässä kasvua oli sen sijaan reilusti. Viranomaisten tietoon tulleiden seksuaalirikosten määrä on kasvanut kuluvana vuonna lähes neljänneksellä.
Uuden lain mukaisia raiskauksia kirjattiin tammi-syyskuussa noin 1 400, mikä on 40 % viimevuotista enemmän.
”Lisäksi vanhan lain mukaisia raiskauksia tuli tietoon 173, mikä on 263 tapausta edellisvuoden tammi-syyskuuta vähemmän.”
Uusi seksuaalirikoslaki tuli voimaan vuoden 2023 alusta ja muutti rikosten nimikkeitä ja perusteita. Uuden lain myötä tietoon tulleiden seksuaalirikosten määrä on lisääntynyt aiemmasta.
”Vanhan lain mukaisia rikoksia tulee yhä tilastoihin, sillä tilastointi perustuu pääosin teon tapahtumahetkellä voimassa olleeseen lainsäädäntöön”, Haapakangas toteaa.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Kimmo HaapakangasYliaktuaari
Puh:029 551 3252kimmo.haapakangas@stat.fiLinkit
Tietoja julkaisijasta
Tilastokeskus
Työpajankatu 13
00580 HELSINKI
Vaihde 029 551 1000
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Tilastokeskus
Kuluttajien luottamus heikkeni entisestään joulukuussa30.12.2024 08:01:22 EET | Tiedote
Kuluttajien luottamusindikaattori painui joulukuussa alimmilleen sitten kevään 2024.
Joka kymmenes havainnut tai kokenut kunniaan liittyvää väkivaltaa20.12.2024 10:05:27 EET | Tiedote
Miltei joka kymmenes 16–74-vuotias on havainnut tai kokenut kunniaan liittyvää väkivaltaa Suomessa. Kunniaan liittyvää väkivaltaa koetaan ja havaitaan ikäryhmittäin tarkasteltuna eniten nuorimpien joukossa eli 16–34-vuotiaiden ikäryhmissä.
Työolotutkimus: Jo joka kymmenes palkansaaja käyttää tekoälyä apuna työssään17.12.2024 08:38:52 EET | Tiedote
Reilulla neljänneksellä (28 %) palkansaajista oli työpaikalla käytössä tekoälyyn perustuvaa teknologiaa, kuten chatbotteja, virtuaalisia avustajia, puheentunnistusta, konenäköä, konekääntämistä tai koneoppimiseen perustuvaa data-analyysia syksyllä 2023. Lisäksi noin joka kymmenes oli itse tekemisissä tekoälyn kanssa.
Muistutuskutsu 17.12.: Uusi työolotutkimus kertoo työelämästä murrosten keskellä12.12.2024 08:50:43 EET | Kutsu
Vihreä siirtymä, tekoäly, lisääntynyt etätyö, koronakriisin jäljet, muutokset työmarkkinoiden rakenteissa... Miten suomalaiset palkansaajat kokevat työnsä murroksen keskellä? Mitä myönteistä ja mitä kielteistä työoloissa on nähtävissä?
Yhä harvempi uusi ylioppilas jatkaa välittömästi opintojaan12.12.2024 08:03:07 EET | Uutinen
Kevään 2023 ylioppilaista 65,5 % jäi jatkokoulutuksen ulkopuolelle valmistumisvuonnaan. Ilman koulutuspaikkaa jääneiden osuus kasvoi noin 1,5 prosenttiyksikköä edeltävästä vuodesta.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme