Varman raportti: Nuorten mielenterveyden vahvistaminen edellyttää ennakoivia ja monitasoisia toimia – työpaikoilla voidaan tehdä paljon
Varman datan mukaan nuorten työkyvyttömyyseläkehakemusten määrä on yli kaksinkertaistunut 20 vuodessa. Huolestuttavaan kehityskulkuun on syytä hakea ratkaisuja. Työpaikoilla voidaan tehdä paljon nuorten mielenterveyden tueksi.
Tietoa työkyvystä -sarjan tuoreessa raportissa Mielenterveys koetuksella? − ratkaisuja nuorten työkyvyn tukemiseen työpaikoilla tarkastelemme nuorten koulutus- ja työurasiirtymiä, mielenterveysoireilun ja työkyvyttömyyden tilannekuvaa ja juurisyitä sekä tarjoamme työpaikoille ratkaisuja nuorten työkyvyn vahvistamiseksi.
Mikään yksittäinen tekijä ei selitä mielenterveysoireilun kasvua
Mielenterveyden haasteet ovat nuorilla yleisiä. Vuonna 2023 lähes 40 000 alle 35-vuotiasta sai sairauspäivärahaa mielenterveyssyistä. Varman data viimeisen 20 vuoden ajalta osoittaa puolestaan merkittävän muutoksen työkyvyttömyyseläkkeelle hakeutumisessa: nuorten työkyvyttömyyseläkehakemusten määrä on yli kaksinkertaistunut, ja alle 35-vuotiaat ovat ohittaneet 35–45-vuotiaat hakijoina.
– Tämä on erittäin huolestuttava kehityskulku, johon on tärkeä hakea ratkaisuja. Jos ongelmaan ei tartuta nyt, on oletettavaa, että näemme merkittävän kasvun työkyvyttömyyseläkkeissä tulevaisuudessa, painottaa tutkimuspäällikkö Auli Airila.
Mielenterveyden haasteiden taustalla on monia yhteiskuntaan, kulttuuriin, työelämään sekä yksilöön liittyviä tekijöitä. Mikään yksittäinen tekijä ei yksinään selitä oireilua tai sen kasvua. Eri tekijät voivat myös vaikuttaa yksilöihin eri tavalla.
– Nuorten mielenterveysoireilun juurisyyt ovat moninaisia, joten myös toimenpiteitä tarvitaan monella tasolla, Auli Airila sanoo.
Mielenterveyden haasteita ei tule tarkastella vain yksilön ongelmina
Työpaikalla voidaan tehdä paljon nuorten mielen hyvinvoinnin ja työkyvyn tueksi. Tarvitsemme niin ennakoivia, yhteisöllisiä kuin yksilöllisiin tilanteisiin pureutuvia toimenpiteitä.
– Mielenterveyteen liittyvästä yksilöllistämisen kulttuurista olisi hyvä päästä irti. Olennaista on toimia ennaltaehkäisevästi ja kehittää työtä ja työoloja yhteisesti siten, että työ tukee myös työkyvyltään haavoittuvia henkilöitä, tutkimuspäällikkö Minna Savinainen korostaa.
Helposti lähestyttävä, läsnä oleva, kannustava ja palautetta antava esihenkilö sekä työyhteisön tuki ja yhteisöllisyyden vahvistaminen tukevat nuorten työkykyä. Työpaikalla kannattaa rakentaa ilmapiiriä, jossa mielen hyvinvointiin liittyvistä asioista voidaan keskustella avoimesti. Tämä auttaa tunnistamaan ja puuttumaan työkyvyn haasteisiin ajoissa.
– Työstä ja työelämästä on tärkeä puhua hyvää. Työ tarjoaa mahdollisuuksia uuden oppimiseen, sosiaaliseen verkostoitumiseen ja merkityksellisyyden kokemuksiin. Oikein mitoitettuna työ tukee myös mielen hyvinvointia, Auli Airila muistuttaa.
Nuoren työkykyä vahvistavia työn voimavaroja ovat kiinnostavat työtehtävät, hyvä johtaminen, sujuva töiden organisointi, työhön saatava tuki, arvostus ja palaute sekä vaikutusmahdollisuudet työhön.
– Myös raportissa esiteltävä tapaustutkimuksemme nuorista yliopistotutkijoista osoitti, että työn voimavarat olivat yhteydessä työkykyyn nuorilla, ja siksi niihin kannattaa työpaikoilla panostaa, kertoo Minna Savinainen.
– Työelämän alkumetreillä oleville nuorille on tärkeää luoda toivoa ja uskoa tulevaisuuteen keskellä maailman myllerryksiä. Työpaikoilla on monia konkreettisia keinoja tukea nuorten mielenterveyttä. Niitä kuvaamme raportissamme. Tehtävänämme on auttaa asiakkaitamme kehittämään työkykyjohtamista ja ottamaan vahvasti huomioon myös mielenterveyden haasteet. Tärkeintä on turvallinen ilmapiiri, jossa mielenterveydestä voidaan puhua avoimesti, sanoo palvelujohtaja Oili Alatorvinen.
Tietoa työkyvystä -sarjassa on aiemmin ilmestynyt kuusi toimialakohtaista raporttia, jotka käsittelevät työkykyä tietotyössä, palvelualalla, kuljetusalalla, teollisuudessa, sosiaali- ja terveysalalla sekä rakennusalalla. Sarjan muissa raporteissa tarkastellaan työkykyjohtamista pienyrityksissä sekä yksilöllistä työssävalmennusta työeläkekuntoutuksessa.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Auli AirilaTutkimuspäällikkö
Työkykypalvelut
Minna SavinainenTutkimuspäällikkö
Työkykypalvelut
Hanna LeskeläViestintäpäällikkö
Varman hallinto, eläkepalvelut, työkyvyttömyysriskin hallinta, vastuullisuus
Linkit
Keskinäinen työeläkevakuutusyhtiö Varma on vastuullinen ja vakavarainen eläkevarojen sijoittaja. Yhtiö vastaa yksityisellä sektorilla 976 000 henkilön työeläketurvasta. Vuonna 2023 Varman maksutulo oli 6,5 miljardia euroa, ja yhtiö maksoi eläkkeitä 7,1 miljardia euroa. Varman sijoitusten arvo oli kesäkuun 2024 lopussa 62,1 miljardia euroa.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Varma
Varman vastuullisuusjohtaja Hanna Kaskela: ”Luontokadon hillintä vaatii paljon enemmän käytännön toimia yrityksiltä”8.11.2024 10:21:42 EET | Tiedote
Vain yhdeksällä prosentilla Varman sijoituskohteina olevista listatuista riskitoimialojen yrityksistä oli konkreettinen toimintasuunnitelma luontokadon hillitsemiseksi toiminnassaan, selvisi Varman selvityksestä.
Varma's Senior Vice President of Sustainability Hanna Kaskela: "Curbing biodiversity loss requires much more practical action from companies"8.11.2024 10:21:42 EET | Press release
Only nine per cent of listed high-risk companies invested in by Varma have an action plan for taking biodiversity loss into account in their operations. For the second time, Varma surveyed the attitudes of companies invested in by Varma to take biodiversity into account on the basis of publicly available information.
Varmas placeringar avkastade 7,7 procent – räntesänkningarna stärkte avkastningen för ränteplaceringarna25.10.2024 09:01:50 EEST | Pressmeddelande
Den gynnsamma utvecklingen på den internationella aktiemarknaden har gett stabil avkastning för pensionsplacerarna sedan början av året. Inflationstaktens märkbara avmattning och räntesänkningarna har stärkt ränteplaceringarnas avkastningar. I slutet av sommaren var det mycket rörelse i aktievärderingarna.
Varman sijoitukset tuottivat 7,7 prosenttia – korkojen lasku vahvisti korkosijoitusten tuottoa25.10.2024 09:01:50 EEST | Tiedote
Kansainvälisten osakemarkkinoiden suotuisa kehitys on tuonut eläkesijoittajalle vahvaa tuottoa vuoden alusta lähtien. Inflaation selvä hidastuminen ja korkojen lasku ovat vahvistaneet korkosijoitusten tuottoja. Osakkeiden arvostuksissa tapahtui loppukesästä voimakasta liikehdintää.
Varma’s investments returned 7.7 per cent – fall in interest rates bolstered the return on fixed income investments25.10.2024 09:01:50 EEST | Press release
Favourable development on the global equity markets has brought pension investors strong returns since the start of the year. The clear slowing of inflation and fall in interest rates have strengthened the return on fixed income investments. There was strong movement in equity valuations at the end of summer.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme