Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia

Helsinki saavutti kärkisijan matkailukohteiden kestävyyttä mittaavassa indeksissä

Jaa

Helsinki on saavuttanut tavoitteensa olla maailman kestävin matkailukohde. Kaupunki sijoittui kärkisijalle kansainvälisessä matkailukohteiden kestävyyttä mittaavassa Global Destination Sustainability (GDS) -indeksissä, joka julkaistiin 16. lokakuuta 2024.

Aleksi Poutanen / Helsinki Partners

Global Destination Sustainability -indeksi mittaa matkailukohteiden kestävyyttä neljässä eri kategoriassa yli 70 mittarin avulla. Vertailussa on mukana yli sata vastuullisuuteen panostavaa kaupunkia eri puolilta maailmaa. Helsinki on aiemminkin menestynyt kestävyysindeksissä hyvin: vuonna 2023 sijoituksemme oli neljäs.

– Valinta maailman kestävimmäksi matkailukohteeksi on osoitus pitkäjänteisestä työstä, jota Helsingissä on tehty. Helsinki kehittää ja kasvattaa matkailua kestävästi yhdessä matkailutoimijoiden ja kaupunkilaisten kanssa. Nyt saavuttamamme ensimmäinen sija on merkki siitä, että olemme oikealla tiellä, iloitsee Helsingin pormestari Juhana Vartiainen.

Matkailijat arvostavat kestäviä matkakohteita ja palveluita

Global Destination Sustainability (GDS) -indeksi arvioi kestävyyttä neljässä kategoriassa. Niissä mitataan ympäristöllistä suoriutumista, toimittajaketjuja, matkailukohteiden johtamista ja sosiaalista kestävyyttä.

Helsinki on perinteisesti pärjännyt indeksissä erittäin hyvin kaupunkitasoisessa ympäristöön liittyvässä kehittämisessä. Tänä vuonna Helsinki saavutti ykkössijan matkailukohteen johtamisessa, yritysten sitoutumisessa ja kaupunkitasoisessa ympäristöön liittyvässä kehittämisessä sekä toisen sijan sosiaalisessa suoriutumisessa. Helsinki on viime vuosina panostanut kestävään matkailuun muun muassa tukemalla yrityksiä kestävyystyössä ja lisäämällä resursseja matkailukohteen kehittämiseen.

– Kansainväliset tutkimukset osoittavat, että yhä useammat matkailijat etsivät kestävämpiä palveluita ja matkakohteita. Maailman kestävimmälle matkailukohteelle on jatkossa varmasti yhä enemmän kysyntää, toteaa Helsingin kaupungin matkailupäällikkö Nina Vesterinen.

Työ kestävän ja älykkään matkailun eteen jatkuu

Helsingin kaupunkistrategiassa on asetettu tavoite olla kestävin ja älykkäin matkailukohde. Helsingin matkailun ja tapahtumien toimintaohjelmassa linjataan, että Helsingin kestävyyden tulee olla indeksien ja sertifiointien avulla todennettua. Tavoitteena on ollut Global Destination Sustainability (GDS) -indeksin kärkipaikka viimeistään vuonna 2025.

Matkailun ohella Helsinki on sitoutunut vähentämään päästöjä kaikessa toiminnassaan. Helsingin tavoitteena onkin hiilineutraalius vuoteen 2030 mennessä. Hiilineutraaliustavoitteisiin päästään etenkin lisäämällä uusiutuvan energian osuutta lämmön ja sähkön tuotannossa sekä rakennuksissa tehtävillä energiatehokkuustoimenpiteillä. Kaupunki on panostanut myös vähäpäästöisiin liikenneratkaisuihin: yli 30 prosenttia Helsingin seudun linja-autokalustosta on sähköistetty ja tulevan vuosikymmenen aikana Helsingissä otetaan käyttöön yli 30 kilometriä uusia raitioteitä.

Helsingin kaupungilla on käynnissä useita kestävyyteen liittyviä projekteja ja toimenpiteitä. Matkailun osalta tärkeimpiä niistä ovat inklusiivisen matkailun kehittäminen ja lisäpanostukset kaupunkilaisten osallisuuteen matkailun kehittämisessä. Helsingin kaupunki mittaa matkailun hiilijalanjälkeä, edistää Helsingin matkailun ilmastotiekartan toimenpiteitä ja tukee matkailuyrityksiä kestävän matkailun polulla. Helsingin kaupunki haluaa tehdä myös tiivistä yhteistyötä niin kansallisella kuin kansainvälisellä tasolla muiden matkailukohteiden kanssa.

Tämä tiedote uutisoidaan hel.fi-sivustolla myös ruotsiksi ja englanniksi

Muokattu 17.10. klo 13.15 otsikkoa, aiempi otsikko Helsinki on valittu maailman kestävimmäksi matkailukohteeksi.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Nina Vesterinen
Matkailupäällikkö
Helsingin kaupunki
Puh. 0406354508
nina.vesterinen@hel.fi

Kuvat

Aleksi Poutanen / Helsinki Partners
Lataa
Matkailupäällikkö Nina Vesterinen ja erityissuunnittelija Jukka Punamäki iloitsivat valinnasta Belgian Bruggessa.
Matkailupäällikkö Nina Vesterinen ja erityissuunnittelija Jukka Punamäki iloitsivat valinnasta Belgian Bruggessa.
Helsingin kaupunki
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Kaupunginkanslia on Helsingin kaupungin keskushallintovirasto. Päämäärämme on kaupunki, joka tarjoaa parastaan kaupunkilaisille ja menestyy kiihtyvässä kilpailussa. Uudistamme kaupunkia strategian mukaisesti yhdessä toimialojen kanssa.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye