En ny guide har publicerats för att underlätta tillämpningen av arbetarskyddslagen på arbetsplatserna
Arbetshälsoinstitutet har publicerat en avgiftsfri webbguide för att underlätta tillämpningen av arbetarskyddslagen på arbetsplatserna. Guiden som utarbetats av experter erbjuder praktisk vägledning kring lagparagrafer som uppdateras med jämna mellanrum och som ofta kräver hjälp med tolkningen.
Arbetshälsoinstitutets pressmeddelande 24.10.2024
Den lättlästa, kostnadsfria webbguide kommer väl till pass, eftersom arbetarskyddslagen tillämpas i nästan alla situationer där arbete utförs. Tolkningen av lagparagraferna har varit krävande även för arbetarskyddsexperter.
Guiden ger anvisningar och praxis
Den nya guiden publiceras i delar och innehållet uppdateras vid behov. Inledningsvis täcker guiden fyra centrala paragrafer i arbetarskyddslagen. Guidens väsentliga innehåll för arbetsplatser är tillämpningsdelarna som gör det lättare att förstå paragraferna.
Guiden ger också ämnesvis god praxis, som hjälper till i tillämpningen av lagen. Dessutom innehåller guiden länkar, som leder till mer information.
– De praktiska anvisningarna förtydligar arbetarskyddslagens egentliga syfte. Att bekanta sig med anvisningarna hjälper arbetsplatserna att vidta åtgärder för att utveckla arbetssäkerheten, säger Tommi Alanko, direktör för Arbetshälsoinstitutets arbetssäkerhetsenhet.
– Jag hoppas att guiden tas emot på arbetsplatserna som en kunskapsbank om arbetssäkerhet, som sedan kan användas för att hitta mer information. Guiden är till nytta för alla arbetarskyddsexperter och arbetarskyddsorganisationer, säger Alanko.
Guiden utarbetas av experter
Guiden för tillämpning av arbetarskyddslagen har utarbetats av experter från Arbetshälsoinstitutet och social- och hälsovårdsministeriet. Som underlag har man använt en avgiftsbelagd guidebok som tidigare använts på många arbetsplatser, men som har blivit föråldrad i takt med att arbetarskyddslagen har uppdaterats.
– Dessutom har vi hört experter inom arbetslivet. En intressentpanel har kommenterat anvisningarna i guiden och hjälpt till att hitta god praxis. De gynnar många arbetsplatser, säger Alanko.
Guiden uppdateras med några paragrafer åt gången, men de sidor som redan nu publicerats om centrala paragrafer i arbetarskyddslagen ger klarhet i många saker som är viktiga för arbetsplatserna.
De sidor som publicerades först omfattar fyra paragrafer i arbetarskyddslagen som behandlar arbetsgivarens allmänna omsorgsplikt, utredning och bedömning av risker i arbetet, undervisning och handledning för arbetstagare samt arbetsgivarens ställföreträdare.
– På arbetsplatserna är det viktigt att alla grundläggande frågor som gäller arbetssäkerheten är i ordning. De hjälper också till att minska och hantera psykosociala belastningsfaktorer, säger Alanko.
Guiden har genomförts som en del av Finlands program för hållbar tillväxt.
Ta del av guiden för tillämpning av arbetarskyddslagen
Guiden för tillämpning av arbetarskyddslagen (på finska)
Mer information
- Direktör för arbetssäkerhetsenhet Tommi Alanko, Arbetshälsoinstitutet, tfn +35840 719 2521, tommi.alanko@ttl.fi
Nyckelord
Kontakter
Juha HietanenspecialexpertTyöterveyslaitos | Finnish Institute of Occupational Health | Arbetshälsoinstitutet
Tel:+358504773267juha.hietanen@ttl.fiPäivi LehtomurtokommunikationschefTyöterveyslaitos | Finnish Institute of Occupational Health | Arbetshälsoinstitutet
Tel:+358504156309paivi.lehtomurto@ttl.fiLänkar
MÅ BRA AV JOBBET
Arbetshälsoinstitutet är en finländsk forsknings-, utvecklings- och expertinstans inom området för arbetsvälbefinnande. Verksamhetens syfte är att främja hälsa och säkerhet i arbetet och öka arbetstagarnas välbefinnande. Institutet är ett självständigt offentligrättsligt samfund inom social- och hälsovårdsministeriets förvaltningssektor med verksamhetsställen på fem orter och huvudkontor i Helsingfors, Finland. Verksamheten finansieras till hälften av statsmedel. Arbetshälsoinstitutet har cirka 500 anställda.

Andra språk
Följ Työterveyslaitos
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Työterveyslaitos
Undersökning: Cykelpendling främjar arbetsförmågan så avsevärt att risken för olycksfall kommer på andra plats8.4.2025 06:00:00 EEST | Pressmeddelande
En undersökning visar att cykelpendling är lönsamt trots den ökade risken för olycksfall. Regelbunden cykling kan minska sjukfrånvaron och förbättra den upplevda arbetsförmågan och hälsan.
Tutkimus: Työmatkapyöräily edistää työkykyä niin merkittävästi, että tapaturmariski jää kakkoseksi8.4.2025 06:00:00 EEST | Tiedote
Tutkimus osoittaa, että työmatkapyöräily kannattaa kohonneesta tapaturmariskistä huolimatta. Säännöllinen pyöräily voi vähentää sairauspoissaoloja ja parantaa koettua työkykyä ja terveyttä.
Study: Commuting by bicycle enhances work ability and outweighs the increased risk of commuting accidents8.4.2025 06:00:00 EEST | Press release
A study shows that commuting by bicycle is worth it, despite the increased risk of commuting accidents. Regular cycling can reduce sickness absence and improve perceived work ability and health.
Arbetssäkerhetens nivåklassificeringar har offentliggjorts – samarbete och förutseende ger goda resultat7.4.2025 08:00:00 EEST | Pressmeddelande
Noll olycksfall-forumet har återigen beviljat nivåklassificeringar av arbetssäkerheten till sina medlemsarbetsplatser. I år fick rekordmånga arbetsplatser, 122 stycken, en nivåklassificering. På arbetsplatser som fått en nivåklassificering utförs säkerhetsarbete tillsammans och god praxis delas även utanför den egna arbetsplatsen.
Työturvallisuuden tasoluokitukset julki – yhteistyö ja ennakointi tuovat hyviä tuloksia7.4.2025 08:00:00 EEST | Tiedote
Nolla tapaturmaa -foorumi on jälleen myöntänyt työturvallisuuden tasoluokitukset jäsentyöpaikoilleen. Tänä vuonna tasoluokituksen sai ennätykselliset 122 työpaikkaa. Tasoluokituksen saaneilla työpaikoilla turvallisuustyötä tehdään yhdessä ja hyviä käytäntöjä jaetaan myös oman työpaikan ulkopuolelle.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum