Hyviä uutisia ilmanlaadusta: elohopeapitoisuudet ovat laskeneet Suomessa ja koko pohjoisella pallonpuoliskolla
Ilmakehän elohopeapitoisuudet ovat laskeneet pohjoisella pallonpuoliskolla jopa kymmenen prosenttia viimeisen 15 vuoden aikana, selviää tuoreesta tutkimuksesta. Elohopean väheneminen on hyvä uutinen, mutta herättää samalla kysymyksiä siitä, miksi globaalit päästötiedot kertovat päinvastaista.
PNAS-tiedelehdessä julkaistussa tutkimuksessa tarkasteltiin ilmakehän elohopean trendejä ja niiden syitä pohjoisella pallonpuoliskolla viimeisten kolmen vuosikymmenen aikana.
Tutkijat analysoivat mittauksia 51 asemalta pohjoisella pallonpuoliskolla. Tulokset osoittivat, että elohopeapitoisuuden lasku on yleistä lähes kaikilla alueilla. Koko alueen elohopeapitoisuudet ovat vähentyneet jopa 10 % vuosien 2005 ja 2020 välillä.
Tutkijat selvittivät tietokonemallien avulla mahdollisia syitä pitoisuuden kehitykselle. Todennäköisintä on, että ihmisten toiminnasta aiheutuvat elohopeapäästöt ovat vähentyneet. Tämä on kuitenkin ristiriidassa globaalien päästötietolaskelmien kanssa.
”Elohopean pitoisuuden väheneminen on erittäin hyvä uutinen. Se osoittaa, että globaalit ponnistelut elohopeasaastumisen torjumiseksi, kuten YK:n ympäristöohjelman elohopeaa koskeva Minamatan yleissopimus, ovat saattaneet onnistua päästöjen hidastamisessa”, Ilmatieteen laitoksen erikoistutkija Katriina Kyllönen sanoo. ”Lisää tutkimusta kuitenkin tarvitaan, jotta ymmärrämme paremmin, miksi nykyiset kansainväliset päästötiedot eivät heijasta tätä vähenemistä.”
Tieto on tärkeää, jotta elohopeasaastumisen kehitystä tulevaisuudessa voidaan ennustaa tarkasti.
Mittausten ja raportoitujen tietojen ristiriita sai tutkijat kiinnostumaan
Tutkimus sai alkunsa havainnosta, että mittausasemat ovat yleisesti raportoineet elohopeapitoisuuksien laskusta viime vuosina. Globaalit päästötiedot kuitenkin viittaavat siihen, että ihmisten toiminnasta johtuvat elohopeapäästöt ovat maailmanlaajuisesti lisääntymässä. Tämä ristiriita sai tutkijat kysymään, laskevatko ilmakehän elohopeapitoisuudet kaikilla pohjoisen pallonpuoliskon mittausasemilla. Tai onko mahdollista, että jokin muu päästölähde tai muutokset elohopean poistumisessa ilmakehästä ovat vaikuttaneet havaittuihin laskuihin?
”Tutkimus osoittaa, että pitkäjänteinen ja korkealaatuinen seuranta osana globaalia verkostoa tuottaa arvokasta uutta tietoa maapallomme tilasta ja haastaa nykykäsityksiä – tässä tapauksessa myönteiseen suuntaan”, Katriina Kyllönen sanoo.
Kansainvälisessä tutkimuksessa oli mukana kolme suomalaista tutkimusasemaa Pallakselta, Hyytiälästä ja Virolahdelta. Asemia ylläpitävät Ilmatieteen laitos ja Helsingin yliopisto.
Elohopea on terveydelle vaarallinen raskasmetalli
Elohopea on raskasmetalli, jota esiintyy luonnollisesti ympäristössä, mutta sitä vapautuu ilmakehään erityisesti ihmisen toiminnasta, kuten hiilen poltosta ja teollisuudesta. Ilmakehässä elohopea voi kulkeutua pitkiäkin matkoja. Ilmassa elohopea esiintyy yleensä kaasumaisessa muodossa, ja sadeveden mukana sitä päätyy maahan ja vesistöihin, missä se voi muuttua erityisen haitalliseksi muodoksi nimeltä metyylielohopea.
Elohopea on terveydelle vaarallinen aine, ja se voi kertyä ihmisen elimistöön, erityisesti aivoihin ja hermostoon. Lisäksi elohopea voi kertyä ravintoketjuun, erityisesti kaloihin, jolloin se päätyy ihmisten ja eläinten elimistöön.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Erikoistutkija Katriina Kyllönen
Ilmatieteen laitos
puh. 029 539 5461, katriina.kyllonen@fmi.fi
Linkit
Tietoja julkaisijasta
Ilmatieteen laitos havainnoi ja tutkii ilmakehää, lähiavaruutta ja meriä. Lisäksi se tuottaa palveluita säästä, merestä, ilmastosta, ilmanlaadusta ja lähiavaruudesta yleisen turvallisuuden, elinkeinoelämän ja kansalaisten tarpeisiin. Osoitteessa ilmatieteenlaitos.fi voit tutustua meihin paremmin.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Ilmatieteen laitos
Jouluaattoa vietetään pilvisessä säässä – joulupäivänä ajokeli muuttuu pohjoisessa huonoksi23.12.2024 15:15:32 EET | Tiedote
Jouluaattona sää on koko maassa pilvinen. Ajoittain tulee vähäistä lumi- tai tihkusadetta, joka voi paikoin olla jäätävää.
Joulua vietetään suuressa osassa maata lauhassa ja pilvisessä säässä19.12.2024 14:15:20 EET | Tiedote
Joulunpyhinä lämpötila on todennäköisesti laajalti plussan puolella. Sää on enimmäkseen pilvinen ja ajoittain myös tuulinen. Joulunpyhien sateet painottuvat todennäköisimmin pohjoiseen.
Meteorologin puheenvuoro: Miksi Lapissa on nyt niin vähän lunta?18.12.2024 11:37:43 EET | Blogi
Matkailijatkin ovat huomanneet, että Etelä- ja Keski-Lapissa on ajankohtaan nähden vähänlaisesti lunta. Pohjoisen lumitilannetta selittävät marras-joulukuun vähäiset sateet ja sään luonnollinen vaihtelu sekä ilmastonmuutos, kirjoittaa Ilmatieteen laitoksen meteorologi Petteri Pyykkö.
Matalapaine tuo loppuviikoksi runsaita sateita maan etelä- ja länsiosaan, Lapissa paukkuu pakkanen12.12.2024 15:37:08 EET | Tiedote
Sateen olomuoto on sisämaassa pääosin lunta, etelä- ja lounaisrannikolla suuri osa sateesta voi tulla vetenä tai räntänä.
Kutsu medialle: Tule kuulemaan joulun sääennuste!12.12.2024 12:05:20 EET | Kutsu
Ilmatieteen laitos järjestää tiedotustilaisuuden joulun säästä torstaina 19.12. kello 12.30–13.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme