Sateenkaariperheet ry

Lapsitoiveen toteuttamisesta kaksi vuotta vankeutta ja miljoonasakot – Italia kriminalisoi sijaissynnytyksen

Jaa

Kun Suomessa pohditaan keinoja syntyvyyden parantamiseksi, Italiassa perheellistymismahdollisuuksia on alettu rajoittaa. Sijaissynnytyksen kriminalisoinnilla isketään erityisesti sateenkaari-ihmisten ja muiden tahattomasti lapsettomien mahdollisuuksiin perustaa perhe, katsoo ihmisoikeusjärjestö.

Kuva: Canva

Monet suomalaiset puolueet ja poliitikot ovat ottaneet positiivisen kannan ei-kaupallisen sijaissynnytyksen sallimiseen Suomessa. Italiassa suunta on päinvastainen, sillä Suomessakin vielä laittomaksi määritelty sijaissynnytys on päätetty kriminalisoida.

Viime viikolla hyväksytty Varchin laki tekee rangaistavaa ulkomailla tehtävistä sijaissynnytysjärjestelyistä, joissa lapsi synnytetään aiotuille vanhemmille muun kuin synnyttäjän kasvattamaksi. Lain myötä sijaissynnytykseen hakeutuneille voidaan määrätä pahimmillaan kaksi vuotta vankeutta ja miljoonan euron sakot.

Osalle ainoita keinoja lapsiperheellistyä

Itsellisesti lasta toivoville miehille, miespareille, toistuvia keskenmenoja kokeville ja kohduttomille sijaissynnytys on tärkeä, joskus ainoa keino lapsiperheellistyä. Järjestökentällä kannetaan huolta lapsista, jotka syntyvät lainsäädännöllisesti epäoikeudenmukaiseen tilanteeseen:

”Varchin laki on vastoin lapsen oikeuksia,” painottaa Sateenkaariperheet ry:n toiminnanjohtaja Juha Jämsä, ”Sijaissynnytysten kriminalisointi ei niitä vähennä, vaan lisää riskejä ja turvattomuutta, erityisesti syntyvän lapsen kannalta. Juuri näistä syistä Suomeenkin tarvitaan oikeudenmukainen sijaissynnytyslainsäädäntö.”

Sijaissynnytyksellä syntyneitä lapsia ja aikuisia on jo Suomessa. Perheet ovat saaneet lapsensa sijaissynnytysjärjestelyillä ulkomailla, kuten Kolumbiassa, Georgiassa ja Ukrainassa, tai Suomessa ennen vuotta 2007. Sijaissynnytys kiellettiin tuolloin kahdella tavalla: lääkäri ei saa antaa hedelmöityshoitoja eikä tuomioistuin vahvistaa adoptiota sijaissynnytystapauksissa.  Italiassa sijaissynnytys on ollut laitonta vuodesta 2004 ja uusi laki laajentaa kieltoa ulkomailla tapahtuviin sijaissynnytyksiin.

Suomesta suunnannäyttäjä?

Järjestöt toivovat, että viimeistään seuraava hallitusohjelma selkeästi linjaa sijaissynnytyksen laillistamisesta. Sijaissynnytykset laillistamalla Suomi voisi ottaa sääntelyssä suunnannäyttäjän roolin.

”Suomessa ei-kaupallinen sijaissynnytys on säädeltävä, jotta kaikkien osapuolten asema voitaisiin turvata – lapsen, synnyttäjän ja aiottujen vanhempien. Ei tämä nykyinen tilanne palvele ketään,” sanoo Monimuotoiset perheet -verkoston johtava asiantuntija Emma Kolu.

”Asiaa on selvitelty jo yli vuosikymmenen verran,” tokaisee Jämsä, ”Toivottavasti Suomessa asia edistyy pian aidosti lapsimyönteiseen suuntaan, eikä Italian kaltaista takapakkia tapahdu koskaan.”

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Kuva: Canva
Lataa

Linkit

Sateenkaariperheet ry on lastensuojelu- ja perhejärjestö, joka tekee ihmisoikeustyötä, perhepolitiikan kehittämistyötä, lapsi-, nuoriso- ja perhetyötä, sosiaali-, terveys- ja koulutuspalveluiden kehittämistyötä sekä moninaisuuskasvatustyötä.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Sateenkaariperheet ry

Sateenkaarimiesten lapsitoivetta ei saa ohittaa – sijaissynnytyksen laillistamiselle laajaa kannatusta Suomessa17.6.2024 08:50:05 EEST | Tiedote

Ei-kaupallinen sijaissynnytys ei ole Suomessa vieläkään laillista, vaikka sääntelyn tarve on todettu jo yli vuosikymmenen kestäneessä selvittelyssä. Sijaissynnytyksen salliminen saa kannatusta niin asiantuntijoilta, puolueilta kuin kansalaisiltakin. Edunvalvojat toivovat, että sateenkaarimiesten lapsitoiveet otettaisiin vihdoin vakavasti ja sijaissynnytys sallittaisiin.

Kysely paljastaa: sateenkaariperheet eivät voi liikkua vapaasti maailmalla29.4.2024 12:59:08 EEST | Tiedote

Suomalaisista sateenkaariperheistä reilu puolet (58 %) on pelännyt ongelmia matkustaessaan ulkomaille sateenkaariperheenä, kertoo Sateenkaariperheet ry:n tuore kysely. Katse kääntyy kohti kesäkuun EU-vaaleja: Perhesuhteiden tunnustaminen EU-maiden kesken on ollut yksi tämän eurovaalikauden tärkeistä sateenkaaritavoitteista. Komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen teki tavoitteen hyvin tunnetuksi julistaessaan 2020: ”Jos olette perhe yhdessä maassa, olette perhe kaikissa maissa”. Tilanne on monille sateenkaariperheille edelleen päinvastainen.

Suomi sai YK:n lapsen oikeuksien komitealta huonon arvosanan – jätti sateenkaariperheen lapsen korvauksetta4.4.2024 10:00:00 EEST | Tiedote

Suomi karkotti venäläisen sateenkaariperheen lapsen vanhempineen, koska katsoi, että lapsi ei tarvinnut kansainvälistä suojelua. YK lapsen oikeuksien komitea totesi ratkaisussaan vuonna 2021, että Suomi oli loukannut YK:n lapsen oikeuksien sopimuksen kolmea artiklaa. Kyseessä oli ensimmäinen kerta, kun komitea antoi Suomelle langettavan ratkaisun. Tänä keväänä komitea päätti asian seurannan ja antoi arvionsa ratkaisun toimeenpanosta. Arvosanaksi annettiin ”B”, mikä tarkoittaa, että ratkaisu on vain osittain toimeenpantu. Suomi ei esimerkiksi ole maksanut lapselle mitään korvausta, vaikka komitea sitä edellyttikin. Sateenkaariperheet ry on järkyttynyt tapauksen puutteellisesta toimeenpanosta.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye